Kontroversiel teori om coronavirus set 1,4 milliarder gange i Kina - kræver, at laboratorie undersøges
En konspirationsteori om, at coronavirus stammer fra et laboratorium i USA, er gået viralt i Kina. Statsmedierne kommer med opsigtsvækkende detaljer.
Har du hørt om Fort Detrick?
Altså den amerikanske militærbase, der så sent som i 2019 blev kaldt "centrum for den amerikanske regerings mørkeste eksperimenter" af det ansete magasin Politico.
Det var her, at læger i 1950'erne udtænkte et forsøg, hvor 7 sorte straffefanger fik LSD 77 dage i træk, og hvor forskere fra USA's efterretningstjeneste arbejdede med biologiske våben under Den Kolde Krig.
I de senere år har basens topsikrede laboratorium håndteret miltbrandsporer og ebolavirus samt udført dyreforsøg på aber for at kortlægge dødelige sygdommes egenskaber.
Der var dog en pause i forsøgene i sommeren og efteråret 2019, hvor det topsikrede laboratorium blev midlertidigt lukket af de amerikanske sundhedsmyndigheder, CDC, efter brud på sikkerheden.
Laboratoriet havde i to tilfælde ikke formået at "implementere og vedligeholde tilstrækkelige inddæmmelsesprocedurer til at inddæmme udvalgte kemiske stoffer eller gifte", skrev myndighederne i deres rapport ifølge hjemmesiden Military.com.
Nedlukningen af Fort Detrick varede frem til 24. november 2019, altså nogenlunde samtidig som de første smittede med coronavirus dukkede op i storbyen Wuhan i Kina, hvor der netop havde været afholdt World Military Games med amerikansk deltagelse.
Kan det være tilfældigt?
Svaret er ja.
Fra Wuhan til Maryland
Størstedelen af den etablerede videnskab mener, at coronavirus opstod i flagermus og spredte sig til et endnu ikke identificeret dyr, der smittede et menneske i eller omkring Wuhan i Kina.
Men den historie er styret i Kina ikke nødvendigvis enig i, og i løbet af den seneste uge har kineserne forsøgt at omskrive historien om udbruddet af coronavirus.
Efter lang tids tøven lukkede Kina 14. januar et hold internationale forskere fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, ind i Wuhan for at finde ud af mere om sygdommens oprindelse.
Men forskerne sidder i karantæne indtil 28. januar, og mens de venter på at komme i arbejde, har Kina påbegyndt en massiv kampagne for at udpege andre mulige oprindelseslande til pandemien.
Og her spiller Fort Detrick en central rolle.
- Jeg vil gerne understrege, at hvis USA i sandhed respekterer fakta, så burde landet åbne sit biologiske laboratorium ved Fort Detrick, yde mere gennemsigtighed til sager om landets mere end 200 oversøiske laboratorier og invitere eksperter fra WHO til at opspore oprindelsen i USA, sagde Hua Chunying, der er talskvinde for Kinas udenrigsministerium 18. januar.
1.470.000.000 visninger
Samtidig gik en massiv kampagne i gang på Kinas store sociale medie Weibo, hvor Ungkommunisternes Liga offentliggjorde informationer om Fort Detrick under hashtagget "Amerikanernes Fort Detrick".
Hashtagget er så populært på Weibo, at der i skrivende stund er registreret 1,47 milliarder visninger af det.
- I april 2020 ramte epidemien af coronavirus USA. New York blev hurtigt "epicenter". I mellemtiden udførte regeringen eksperimenter med farlige patogener 380 kilometer borte, skriver Ungkommunisternes Liga i deres opslag på Weibo, der har fået over 1,5 millioner likes.
En stor del af de kinesiske medier fulgte trop, og et videoklip med udenrigsministeriets talskvinde fik næsten fem millioner likes, mens kommentarsporet bakkede teorien op.
- Selv udenrigsministeriet siger nu, at det ser ud til at være sandt, lød den øverste kommentar.
Fra Maryland til Wuhan
Snesevis af statskontrollerede medier offentliggjorde desuden flere dokumentarfilm fra tv-stationen CGTN. Blandt andet en film, hvor den kinesiske tv-læge Dr. Qiao Liang forsøger at "forbinde prikkerne og komme tættere på fakta".
- Der sker af og til brud på sikkerheden i USA. Hvordan kan vi vide, at det ikke vil ske igen, spørger Qiao Ling på videoen.
Han finder det blandt andet bemærkelsesværdigt, at Maryland, hvor Fort Detrick har hjemme, i august 2019 blev ramt af flere mystiske udbrud af lungesygdom, som gav ofrene åndedrætsbesvær, hoste, feber, svimmelhed, kvalme og diarré.
Avisen Washington Post skrev om udbruddet 28. august, og dengang forbandt sundhedsmyndighederne i Maryland sygdommen med brugen af e-cigaretter, fordi der ikke "var nogen klar årsag til infektionen".
'En succesfuld taktik'
Der er ingen beviser for, at sygdommen i Maryland, laboratoriet i Fort Detrick og udbruddet af coronavirus i Wuhan har det fjerneste med hinanden at gøre, men ikke desto mindre er kinesernes strategi effektiv.
Det siger flere eksperter, som nyhedsbureauet AP har talt med.
- Formålet er at flytte skyldsspørgsmålet fra den kinesiske regerings dårlige håndtering af pandemien i begyndelsen til konspirationsteorier i USA, siger Fang Shimin, der er forfatter og kendt for at afsløre svindel blandt kinesiske videnskabsfolk.
- Taktikken er ret så succesfuld, fordi der er udbredt modvilje mod USA i Kina, siger han.
Yuan Zeng, der er ekspert i kinesiske medier ved universitetet i Leeds, siger til AP, at konspirationsteorien nu er så udbredt i Kina, at hun har veluddannede venner, der har spurgt hende, om den mon er sand.
Det er der dog ingen beviser for, at den er.
Teorien om Fort Detrick blev luftet i kinesiske medier allerede i foråret 2020. Det skete, lige efter at USA's daværende præsident Donald Trump havde sagt, at udbruddet af coronavirus meget vel kunne være et resultat af kinesiske videnskabsfolks arbejde på det topsikrede biologiske laboratorium, der ligger i Wuhan.
KGB gjorde det samme
Lige inden magtskiftet i Washington gentog USA's udenrigsminister Mike Pompeo anklagerne mod Kina og kom med en erklæring om, at USA har "grund til at tro", at nogle ansatte ved Wuhans Institut for Virologi udviklede symptomer, der passede med "både covid-19 og almindelige sæsonbetonede sygdomme" i efteråret 2019.
Hvad der præcis skete i Wuhan i efteråret 2019, skal WHO's eksperter snart forsøge at opklare ud fra de prøver og det bevismateriale, som de kinesiske myndigheder giver dem adgang til. Når de altså er færdige med at være i karantæne.
Samtidig fortsætter forskerne i Fort Detrick deres arbejde.
Det var blandt andet dem, der tog et af de første og mest publicerede billeder af den nye coronavirus.
Og det er faktisk langt fra nyt for den amerikanske base at blive centrum for konspirationsteorier.
I 1983 opstod der således rygter om, at basen havde udviklet den HIV-virus, der var årsag til datidens mest foruroligende epidemi.
En undersøgelse fra CIA kom i 2010 frem til, at denne konspirationsteori primært blev spredt af den østtyske biologiprofessor Jakob Segal.
Ifølge amerikanerne blev han betalt af Sovjetunionens efterretningstjeneste KGB, og en undersøgelse fra universitetet i Maryland i 2013 kom frem til, at såvel Stasi som den bulgarske efterretningstjeneste havde drøftet, hvordan man bedst muligt kunne bruge HIV-teorien til at stille USA i et dårligt lys.