USA VALG

Han står nummer to i rækken efter vicepræsidenten - og har været med i fem Batman-film

Den 80-årige senator Patrick Leahy har medvirket i fem Batman-film og har flere gange bygget bro mellem sit politiske virke og superhelteuniverset.

USA har fået ny præsident, og med den tiltrædende regering følger diverse nye ansigter og navne, som de kommende fire år skal tegne landets politik.

En af dem er den 80-årige demokratiske senator Patrick Leahy, som under Biden-administrationen har fået titlen president pro tempore, den næsthøjeste position i Senatet, der kun er overgået af vicepræsidenten.

Konkret betyder det, at Leahy, som har overtaget titlen efter den republikanske senator Chuck Grassley, er nummer fire i arvefølgen til præsidentposten. Hvis Biden er ude af stand til at varetage embedet, vil vicepræsident Kamala Harris tage over, men hvis hun også er forhindret, er det først formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, der skal træde til i Det Hvide Hus. Dernæst Leahy, hvis også Pelosi falder fra.

Og det er ikke en hr-hvem-som-helst, der er tale om. For selvom Patrick Leahy bestrider posten som det længst siddende medlem af Senatet, har han et cv, der på især ét punkt skiller sig ud. CNN har set nærmere på Patrick Leahys baggrund, og den er mere farverig, end politikere er flest.

Med i fem film

Senatoren fra delstaten Vermont har nemlig en altoverskyggende hobby, som er opdyrket over adskillige årtier. Han er stor fan af tegneseriefiguren Batman. En interesse, som startede, da senatoren blot var en fireårig dreng.

Faktisk er Patrick Leahy så stor en fan af Batman-universet, at han har sneget sig med i ikke mindre end fem Batman-film i mindre roller. Første gang var i 1995, da han dukkede op i 'Batman Forever', hvor Val Kilmer var trukket i flagermusdragten.

Senere samme år lagde senatoren stemme til karakteren Territorial Governor (territoriel guvernør, red.) i 'Batman: The Animated Series'. Et par år senere var han at finde i 'Batman & Robin', hvor George Clooney spillede hovedrollen, og senest var han med i 'Batman v. Superman: Dawn of Justice' i 2016, hvor han spillede en senator ved navn Purrington.

Hans mest fremtrædende rolle i en Batman-film var dog i 'The Dark Knight' fra 2008, hvor han konfronterede Heath Ledgers Joker, da denne invaderede en fest hos Bruce Wayne.

- Vi lader os ikke skræmme af bøller, siger han til Jokeren, der truer ham med en kniv.

Siden udtalte Patrick Leahy, at Heath Ledgers Joker var så skræmmende, at han slet ikke behøvede at spille skuespil.

Senator-superfanen sneg sig også med i efterfølgeren 'The Dark Knight Rises', hvor han sidder med i Bruce Waynes bestyrelse. Fansiden Batman News har taget udfordringen til sig, og her har man forsøgt at finde de præcise scener, som Patrick Leahy dukker op i.

Den virkelige verden kan blive kedelig

- Når du lever i den virkelig verden hele tiden, kan det blive ret kedeligt, sagde Patrick Leahy i 2008 til Vermont-mediet Seven Days om sin fascination af flagermushelten.

Og Patrick Leahy har ganske rigtigt i mange år beskæftiget sig med den virkelige verden. Han blev første gang valgt til Senatet i 1974, og i de senere år har han ofte markeret sig i kraft af sin politiske anciennitet. Blandt andet under den demokratiske præsidentnominering i 2008, hvor han offentligt bad Hillary Clinton om at træde tilbage til fordel for Barack Obama.

Han har også deltaget i høringen af flere potentielle højesteretsdommere, senest Brett Kavanaugh og Amy Coney Barrett. Under præsident Trump gjorde Leahy sig bemærket ved blandt andet at bede den daværende udenrigsminister Mike Pompeo om at svare på, hvorfor Trump ikke blot mødes med diktatorer, men også hylder dem.

En livslang kærlighed

Tidligere har politikeren skrevet forordene til bogen 'Detective Comics: 80 Years of Batman', hvori han påpegede, at han kun var ét år gammel, da den første Batman-tegneserie udkom i 1939. Da Leahy tre år senere modtog sit første bibliotekskort, blev det til adskillige timer i selskab med Batman og alle de andre karakterer i Gotham City.

- At træde ind i Batmans verden gennem min fantasi åbnede en tidlig dør ind til en livslang kærlighed til at læse, skrev Leahy blandt andet i forordet til jubilæumsbogen.

I 1996 så Leahy sit snit til at lade sin tegneseriehelt indtræde i en konkret debat i den politiske virkelighed, som han til daglig opererer i. Sammen med DC Comics, som står bag Batman-tegneserierne, udgav han 'Batman: De uskyldiges død: Landminernes rædsel', som med grafiske detaljer advarede mod faren ved landminer, som længe har været en hjertesag for Leahy.

Derfor sørgede senatoren også for, at der blev placeret en kopi af tegneserien ved samtlige 99 af hans senatorkollegaers skriveborde det år.

Tilbage til rødderne

Patrick Leahy er dog ikke at finde i den kommende Batman-film, hvor Robert Pattinson tager teten som den maskerede hævner. Den demokratiske politiker har tidligere udtalt, at han ikke engang har forsøgt at komme på rollelisten, fordi han har haft for travlt med coronavirus og lovgivning på området.

I årenes løb har Leahy formået at koble barndommens fascination og voksenlivets politiske virke sammen. Således har han doneret alle pengene, som han har modtaget for sine roller i Batman-universet, til det offentlige Kellogg-Hubbard-bibliotek i hjemstaten Vermont, hvor en børnebogsafdeling nu er opkaldt efter ham.

Rettelse: I en tidligere version af denne artikel fremgik det, at Patrick Leahy ville være den anden i rækkefølgen til at overtage præsidentembedet efter Kamala Harris. Han er retteligt nummer tre. TV 2 beklager fejlen.