Coronavirus

EU vil stramme eksportregler efter ballade med forsinkede vacciner

Lægemiddelstyrelsen bekræfter overfor TV 2, at Danmark er i risiko for at måtte ændre hele planen for coronavaccinationer.

EU truer nu med at begrænse eksporten af vacciner, der produceres inden for fællesskabet.

Det sker efter, at det svensk-britiske selskab AstraZeneca har meddelt, at det i første kvartal vil levere 60 procent færre doser af dets vaccine til EU end tidligere lovet.

- EU vil gøre alt i vores magt for at beskytte borgerne og deres rettigheder, siger EU's sundhedskommissær, Stella Kyriakides, ifølge BBC.

I fremtiden skal alle vaccineproducenter i EU give EU-Kommissionen besked på forhånd, hvis de ønsker at eksportere vacciner til lande udenfor EU.

Endnu ikke godkendt

EU-Kommissionen har i et brev til AstraZeneca krævet svar om årsagen til forsinkelserne.

- Kommissionen forventer, at forpligtelserne i kontrakten overholdes. Det er afgørende for borgernes sikkerhed, sagde talsmand Stefan De Keersmaecker mandag.

AstraZenecas vaccine er endnu ikke godkendt til brug i EU, men det forventes den at blive inden udgangen af januar.

Danmark har lagt billet ind på at købe 3,9 millioner doser af vaccinen fra AstraZeneca. Heraf har det været forventningen, at 700.000 af doserne - hvis vaccinen bliver godkendt - kan blive leveret til Danmark i løbet af februar.

Bekræfter færre leverancer

AstraZeneca bekræfter overfor TV 2, at der vil komme færre leverancer.

Virksomheden oplyser, at der ikke er forsinkelse i afsendelsen af vaccinerne, men at den ikke kan leve op til det forventede antal.

- Der er ingen planlagt forsinkelse i starten af forsendelsen af vores vaccine, hvis vi får godkendelse i Europa, skriver en talskvinde for virksomheden i en mail til TV 2.

- Men de oprindelige mængder vil være lavere end forventet på grund af reduceret udbytte på et produktionssted i vores europæiske forsyningskæde, fortsætter forklaringen.

Virksomheden uddyber ikke, hvad årsagen til den reducerede produktion er.

Lægemiddelstyrelsen fortæller til TV 2, at der "er tale om mindst en halvering af leverancen til hele EU". Derfor vil den danske vaccinationsplan muligvis skulle justeres.

Pfizer leverer også mindre

I forvejen har vaccineproducenten Pfizer/BioNTech varslet, at man heller ikke kan levere den lovede mængde vacciner til blandt andet Danmark.

I første kvartal vil der være en nedgang på 85-100.000 doser fra Pfizer/BioNTech, oplyste Statens Serum Institut i sidste uge.

Vaccinen fra AstraZeneca er udset til at komplementere de to allerede godkendte vacciner fra Moderna og Pfizer/BioNTech, som Tyskland og andre EU-lande er begyndt at tage i brug.

I modsætning til de to vacciner har midlet fra AstraZeneca den fordel, at det ikke skal opbevares ved temperaturer langt under frysepunktet. Det gør det mindre besværligt at opbevare og distribuere vaccinen.

Vaccinerne fra Moderna og Pfizer/BioNTech har i forsøg vist en effektivitet på 94-95 procent til forebyggelse af covid-19 for alle aldersgrupper. Det fremgår af Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.