Udland

Tusindvis anholdt i Rusland efter demonstrationer

Tusindvis af russere er på gaden for at demonstrere mod anholdelsen af oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyj.

Lørdag er tusindvis af mennesker gået på gaden i Rusland i protest mod anholdelsen af oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyj for knap en uge siden.

Russisk politi har ved demonstrationerne anholdt over 2501 demonstranter, oplyser den uafhængige observatørgruppe OVD-Info ifølge Reuters.

Heriblandt Navalnyjs kone, Julia. Det skriver hun på Instagram, hvor hun har postet et billede af sig selv i et af politiets køretøjer. Hun er senere blevet løsladt igen, skriver hun.

Demonstrationerne startede lørdag eftermiddag i det østlige Rusland og var planlagt til at skulle finde sted i 93 byer på tværs af landet.

I Moskva havde politiet forbudt lørdagens demonstration, men ifølge BBC og Reuters er over 10.000 demonstranter alligevel mødt op i hovedstadens centrum for at vise deres støtte Aleksej Navalnyj.

Flere steder har demonstrationerne udviklet sig til voldelige sammenstød med politiet, og på sociale medier cirkulerer flere videoer af volden.

Også i særdeles hårde forhold er demonstranterne mødt frem. Billederne i tweetet herunder er fra Yakutsk i Sibirien, hvor der er omkring 50 minusgrader.

Anholdt efter behandling for nervegift

Søndag vendte Aleksej Navalnyj hjem til Rusland efter flere måneders medicinsk behandling i Tyskland.

I august blev han forgiftet med en nervegas i et attentat, som han beskylder den russiske efterretningstjeneste for at stå bag, og kort efter blev han fløjet ud af landet til behandling i Tyskland.

Da han søndag endelig kunne vende hjem, blev han anholdt, da han ankom til lufthavnen i Moskva.

Han er nu varetægtsfængslet i 30 dage for at have overtrådt de begrænsninger, han blev pålagt i forbindelse med en tidligere dom på 3,5 års betinget fængsel.

Den dom krævede, at han jævnligt meldte sig hos de lokale fængselsmyndigheder, og det krav har han ikke kunnet opfylde, mens han har ligget syg i Tyskland, skriver BBC.

- Det er lovløshed i højeste potens, udtalte Navalnyj selv om mandagens retsmøde og de 30 dages varetægtsfængsel.

Navalnyjs nærmeste medarbejdere anholdt

Samtidig blev fem af Aleksej Navalnyjs nærmeste medarbejdere torsdag anholdt af russisk politi.

De anholdte er Navalnyjs advokat, hans talsperson og flere ledende medarbejdere fra hans antikorruptionsbevægelse, FBK.

- Kreml har fået et panikanfald. De beordrer, at alle skal tilbageholdes, sagde Navalnyjs advokat Lyobov Sobol til tv-stationen Current Time, da hun som den første blev løsladt igen.

Tirsdag offentliggjorde FBK en timelang video på YouTube, der anklager præsident Vladimir Putin for at få bygget et slot i milliardklassen til sig selv ved Sortehavet.

Pengene til byggeriet stammer ifølge Navalnyj fra ”verdenshistoriens største bestikkelse,” hvor en kreds af russiske oligarker og forretningsmænd angiveligt har indbetalt penge til en fond i hele Putins præsidenttid.

En del af pengene er ifølge videoen endt på en bankkonto i Schweiz og brugt til det ekstravagante byggeri, fortæller Navalnyj.

Danmark klar til at overveje sanktioner

Ifølge russiske myndigheder er anholdelserne af Navalnyj og hans ansatte dog ikke politisk motiverede.

Det har blandt andet den russiske ambassade i Storbritannien understreget på Twitter, hvor man kalder Navalnyj en "almindelig kriminel".

Men den udlægning møder skepsis verden over – blandt andet fra den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

- Tilbageholdelse af Navalnyj og hundreder af andre antikorruption-demonstranter i Rusland er dybt bekymrende. Demonstranter burde ikke kriminaliseres, men slippes fri, skriver han lørdag på Twitter.

Samtidig understreger ministeren, at Danmark er klar til at overveje EU-sanktioner mod Rusland.