Coronavirus

Lægerne troede, millionby havde flokimmunitet, men nu rammer anden bølge endnu hårdere

I Brasilien hærger coronavirus atter storbyen Manaus. Lægerne troede, at der var flokimmunitet, men nu har de fundet muteret version af coronavirus.

Det lignede ellers gode nyheder i den hårdt plagede storby Manaus i Brasilien.

To tredjedele af byens indbyggere havde været smittet med coronavirus, nok til at opnå flokimmunitet.

Geninfektionen skete formentlig, på trods af at hun havde antistoffer i blodet

Felipe Naveca, virolog, Instituto Leônidas & Maria Deane

Første bølge af coronavirus ramte byen hårdt i sommeren 2020, og billeder af massegravene gik verden rundt.

Men pludselig klingede pandemien af, og i september viste forskningsresultater fra byen, at der formentlig havde været så mange smittede, at befolkningen havde opnået flokimmunitet.

Så for fem måneder siden åndede folk i Manaus lettet op.

Nu har pandemiens anden bølge imidlertid ramt millionbyen endnu hårdere end den første.

Ifølge tv-stationen Globo var der alene fredag 201 begravelser i byen – før pandemien var gennemsnittet 30.

Det er værre denne gang

Arthur Virgílio Neto, tidligere borgmester i Manaus

Blandt de omkomne er chefen for byens indsats mod covid-19, Rosemary Pinto, der blev registreret smittet 5. januar og døde fredag 22.

Hospitalsvæsenet er kollapset

Antallet af daglige registrerede smittede er oppe på næsten 4000 i delstaten Amazonas, hvori Manaus er hovedstad. Delstaten har cirka fire millioner indbyggere.

Det store antal smittede har fået sundhedssystemet i Manaus til at kollapse, og der er mangel på medicin og ilt til de syge.

- Selvom hospitalerne har skabt øget sengekapacitet i en forbløffende fart, er antallet af nye patienter med coronavirus fortsat med at vokse endnu hurtigere, så hele sundhedssystemet er mættet og overbelastet, skriver Læger Uden Grænser i en opdatering fra byen.

"Død og ødelæggelse"

Byens tidligere borgmester, Arthur Virgílio Neto, der stod i spidsen for indsatsen mod første bølge i byen, siger til den amerikanske radiokanal NPR, at såvel byen som de omkringliggende samfund i regnskoven er ramt af "død og ødelæggelse".

- Det er værre denne gang, siger han.

Stigningen i antallet af smittede har skabt et akut behov for ilt, og de lokale fabrikker kan ikke fremstille og distribuere den livsvigtige gas lige så hurtigt, som den bruges.

Derfor ses pårørende til smittede i kø foran steder, hvor de kan få fyldt trykflasker op, så de kan give dem til syge familiemedlemmer.

Billeder fra tv-stationen Rede Amazônica viser billeder af de lange køer af mennesker med tryklasker og lastbiler, der venter på at transportere dem til byens hospitaler.

Ifølge NPR, der har talt med pårørende og læger i Manaus, må de patienter, der får ilt, ofte dele med andre, og flere er døde af iltmangel.

Situationen er så desperat, at det fattige naboland Venezuela, der selv mangler mad og medicin, har sendt tankvogne med ilt over grænsen for at hjælpe.

Hjælp fra Venezuela

Hjælpen fra Venezuela har dog langtfra været nok, og tankvognen blev formentlig sendt over grænsen for at give Venezuelas præsident Maduro en propagandasejr over Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, som han ikke bryder sig om.

Nødhjælpsorganisationen Læger Uden Grænser har folk ude i de regnskovsområder, der nu også er hårdt ramt af coronavirus.

Ifølge organisationen er det ikke længere muligt at sende folk i disse områder på hospitalet, fordi de er fyldte.

- I løbet af den seneste uge har ingen patienter kunnet flyve fra Tefé til Manaus. Vi mistede tre patienter, der ville have haft en chance for at overleve, hvis de modtog pleje på hospitalet i en stor by, men det kunne ikke lade sig gøre at flytte dem, siger Pierre Van Heddegem, der er chef for Læger Uden Grænser i Brasilien.

Gåden

Tilbage i Manaus har det voldsomme nye sygdomsudbrud efterladt noget af en gåde.

Hvad skete der med flokimmuniteten?

Forskningsresultaterne fra september viste, at 66 procent af befolkningen i Manaus havde antistoffer i blodet, der beskyttede dem mod at få covid-19.

En af de forskere, der var med til at foretage undersøgelsen i sommeren 2020, er Nuno Faria.

Han er virolog ved King's College i London og er forundret over, hvordan sygdommen kan blusse op et sted, hvor lægerne troede, der var flokimmunitet.

- Det er svært at få de to ting til at stemme, siger han til det videnskabelige tidsskrift Science.

Det stod allerede klart i december måned, at sygdommen var på vej tilbage i Manaus, og på det tidspunkt begyndte Nuno Faria at indsamle nye blodprøver for at opklare mysteriet.

Nuno Faria og hans kolleger er langtfra færdige med deres arbejde, men ifølge deres foreløbige konklusioner, der er offentliggjort på hjemmesiden virological.org, er virussen formentlig muteret, så folk ikke længere er immune.

Mutationen P.1

Ifølge Nuno Farias foreløbige resultater – der kun stammer fra 31 blodprøver og derfor skal tages med et gran salt – bliver folk i Manaus nu smittet med en variant af coronavirus, der kaldes P.1.

Og denne variant ser ud til at snyde immunforsvaret, så det ikke genkender virussen.

Et forskningsprojekt fra en gruppe brasilianske virologer tyder på det samme.

Virologen Felipe Naveca fra forskningsinstitutionen Instituto Leônidas & Maria Deane i Manaus har netop udgivet sine foreløbige resultater på virological.org.

Her undersøgte forskerne en 29-årig kvinde, der havde været syg af covid-19 i foråret. Hun havde oplevet feber, hoste, ondt i halsen og rygsmerter og blev testet positiv 16. marts 2020.

Den 27. december blev hun syg igen. Denne gang med feber, hoste, ondt i halsen, diarré, tab af smags- og lugtesans og nedsat evne til at ilte sit blod.

Også denne gang var testen positiv, og kvinden viste sig at være smittet med den nye variant P.1.

Lægerne tør ikke slå fast, præcis hvorfor den 29-årige kvinde kunne smittes to gange, men de skriver, at "geninfektionen formentlig skete, på trods af at hun havde antistoffer mod SARS-CoV-2 i blodet."