Udland

Ung italiener anholdt for at planlægge terrorangreb inspireret af Utøya

Manden er inspireret af nynazistiske netværk. Politiet har samtidig foretaget ransagninger i flere italienske byer.

Politiet slog til tidligt fredag morgen, inden solen var stået op.

I et lejlighedskompleks i Savona i det nordlige Italien blev en 22-årig mand anholdt som led i en antiterroraktion.

Han er sigtet for at have oprettet en organisation med henblik på at begå terrorhandlinger samt at stå bag propaganda og opfordringer til hadforbrydelser.

Det oplyser den italienske efterforskningsenhed DIGOS i en pressemeddelelse ifølge italienske medier.

Ifølge efterforskerne var manden klar til at "tage springet" og udføre et angreb. Han skal have været så dedikeret, at han var klar til at ofre sit eget liv for sagen.

På internettet og i private chatsamtaler skal han, ifølge efterforskerne, have givet udtryk for, at planen var at lave et angreb i stil med massakren på den norske ø Utøya i 2011, hvor 69 unge døde, og angrebet på en moske i newzealandske Christchurch i 2019, hvor 51 blev dræbt.

Begge angreb blev udført af en enkelt gerningsmand med højreekstreme overbevisninger.

Had mod jøder og kvinder

Den 22-årige italiener fra Savona er inspireret af det amerikanske, nynazistiske netværk AtomWaffen Divison og nazisternes Waffen-SS.

Han har, ifølge anklagerne mod ham, oprettet chatrum, hvor han tilskyndede til vold mod jøder.

Derudover skal han have formuleret og delt dokumenter med nazistisk og antisemitisk indhold, hvor han opfordrede til en voldelig revolution mod "staten besat af zionisterne" og en udryddelse af jøderne. Det skriver avisen La Repubblica.

Foruden jøder skal den 22-årige også have haft kvinder som mål for sit had.

Manden har i adskillige samtaler identificeret sig som en del af incel-kulturen. En incel er en mand, der ifølge ham selv lever i ufrivilligt cølibat, fordi kvinder nægter ham sex og kærlighed.

Mændene retter derfor deres had mod kvinder, og en lang række gerningsmænd bag masseangreb de seneste år har efterfølgende vist sig at være en del af incel-kulturen.

Undersøger netværk

Den 22-årige har sammen med andre ligesindede oprettet en organisation ved navn New Social Order - et andet navn, som det amerikanske netværk også er kendt under.

Formålet med organisationen var at rekruttere frivillige og planlægge voldelige handlinger, mener de italienske efterforskere.

Medlemmerne holdt kontakt med hinanden gennem forskellige beskedtjenester, som politiet har overvåget.

Italiensk politi oplyser, at de fredag gennemfører ransagninger i byerne Genova, Torino, Cagliari, Forli-Cesena, Palermo, Perugia, Bologna og Cuneo i forbindelse med personer tæt på den 22-årige.

Boede hos forældre

Avisen La Stampa skriver, at den unge italiener fortsat boede hos sine forældre, og at det var her, at morgenens anholdelse fandt sted.

Forældrene havde, ifølge avisen, intet kendskab til sønnens terrorplaner.

Tidligt i efterforskningen, i juli sidste år, valgte politiet som en sikkerhedsforanstaltning at beslaglægge ti jagtrifler og tre pistoler, som var i farens varetægt. Dengang undskyldte politiet sig med, at våbnene skulle have opdateret deres certificering, skriver La Stampa.