Udland

Trumps rigsretssag bliver forelagt Senatet mandag

Donald Trump beskyldes for i en tale at have opildnet til den uro, der førte til angrebet mod Kongressen 6. januar.

Rigsretssagen mod Donald Trump bliver sendt til Senatet allerede på mandag.

Det oplyser senatsleder Chuck Schumer ifølge The New York Times.

Det betyder, at den historiske rigsretssag mod Trump nu kan gå i gang, efter den blev indledt i Repræsentanternes Hus for lidt mere end en uge siden.

McConnell bad om udskydelse

Flertalsleder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, har ifølge Schumer allerede bekræftet, at sagen bliver videregivet til Kongressens andet kammer mandag.

Pelosi selv har dog ikke udtalt sig endnu.

I flere dage har Chuck Schumer, der er ny på posten efter det nyligt overståede senatsvalg, og minoritetsleder Mitch McConnell ellers forhandlet om, hvornår sagen skulle sendes videre til Senatet.

McConnell udtrykte torsdag et ønske om, at sagen blev udsat indtil midt februar for at give Trump og hans juridiske team en fair chance for at forsvare sig.

- Republikanere i Senatet tror stærkt på, at vi har brug for en fyldestgørende og fair proces, hvor den tidligere præsident kan få lov at skabe sig et forsvar, lød det fra Mitch McConnell.

Men beslutningen om at rykke på sagen allerede på mandag, efterkommer ikke ligefrem McConnells ønske. Der er dog fortsat mange hvis'er i sagen, fortæller Jesper Steinmetz.

- Det kan være, at McConnell lykkes med at overtale demokraterne om et par ugers udskydelse, siger han.

Donald Trump beskyldes for i en tale at have opildnet til den uro, der førte til angrebet mod Kongressen 6. januar.

Opbakning hos republikanerne

Donald Trump kender til proceduren.

Han var for sin første rigsretssag i begyndelsen af 2020 for magtmisbrug i Ukraine-sagen, og han er den første præsident nogensinde, der stilles for en rigsretssag to gange.

Men denne gang bliver det ikke med de forsvarsadvokater, han kender. Hans mangeårige personlige advokat, Rudy Giuliani, kan nemlig ikke forsvare Trump, da han højst sandsynligt selv bliver et vidne i sagen.

Heller ikke advokaterne Jay Sekulow og Pat Cipollone fra første rigsretssag vil forsvare ham denne gang.

Desuden står det efter ugevis af drama skidt til med Trumps opbakning hos republikanernes leder Mitch McConnell, og det i sig selv er bemærkelsesværdigt, siger Jesper Steinmetz.

- Det er opsigtsvækkende, at Mitch McConnell på forhånd har sagt, at han ikke har gjort sin stilling op endnu, for han var anderledes klar i mælet sidst, der var en rigsretssag mod Trump.

McConnell er ifølge Steinmetz så toneangivende en republikaner, at støtter han ikke Trump ved den kommende rigsretssag, så er der formentlig mange republikanere, der vil følge hans eksempel.

Indtil videre er det dog kun en håndfuld senatorer, der har indikeret, at de vil stemme for en rigsretssag mod Trump.

Derfor er det endnu for tidligt at spå om, hvorvidt det lykkes demokraterne at få de nødvendige 17 senatorer overtalt til at gå imod den tidligere præsident, når sagen skal afgøres.