Udland

De afslørede Putins palads – nu bliver de anholdt på stribe

Detaljerede afsløringer af Putins milliardpalads ved Sortehavet har kun skærpet myndighedernes vrede mod Aleksej Navalnyj og hans tilhængere.

Mindst fem af den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyjs nærmeste medarbejdere blev torsdag anholdt af russisk politi, og flere af dem ventes fremstillet i retten fredag.

De anholdte er Navalnyjs advokat, hans talsperson og flere ledende medarbejdere fra hans antikorruptionsbevægelse, FBK.

- Kreml har fået et panikanfald. De beordrer, at alle skal tilbageholdes, sagde Navalnyjs advokat Lyobov Sobol til tv-stationen Current Time, da hun som den første blev løsladt igen.

- De gør det for, at ingen af os kan gå med (i de planlagte demonstrationer lørdag, red.), sagde Navalnyjs talskvinde Kira Yarmysh, da hun også blev anholdt.

Anholdelserne kommer, efter at Navalnyj selv blev tilbageholdt mandag, umiddelbart efter at han vendte hjem efter flere måneders hospitalsophold i Tyskland.

Det sker også, efter at FBK tirsdag offentliggjorde en timelang video på Youtube, der anklager præsident Vladimir Putin for at få bygget et slot i milliardklassen til sig selv ved Sortehavet.

Putins palads

I videoen fremlægger Aleksej Navalnyj fotos, droneoptagelser, tegninger og 3D-animationer af det enorme byggeri, der har stået på i årevis og angiveligt har kostet op mod ni milliarder kroner.

Byggeriet, der kaldes Putins palads (foto fra Youtube).

Pengene til byggeriet stammer ifølge Navalnyj fra ”verdenshistoriens største bestikkelse”.

Rent praktisk skulle pengene stamme fra en fond, som en kreds af russiske oligarker og forretningsmænd har betalt til i hele Putins præsidenttid. En del af pengene er ifølge videoen endt på en bankkonto i Schweiz og brugt til det ekstravagante byggeri, fortæller Navalnyj.

Kendt i årevis

Navalnyj afslører langt fra nogen hemmelighed med sin video.

Det er mere end ti år siden, russiske oppositionsfolk første gang forsøgte at henlede offentlighedens opmærksomhed på byggeriet. Og allerede i 2014 skrev nyhedsbureauet Reuters en grundig analyse af de indviklede pengetransaktioner, der har finansieret byggeriet.

Men Navalnyjs lettilgængelige video, fyldt med fotos og tegninger, har for alvor bragt historien ud til et stort publikum.

Videoen er indtil nu set mindst 53 millioner gange på Youtube.

En af dem, der har set den næsten to timer lange video, er den danske ekspert i russiske forhold Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Så vidt jeg kan vurdere, har afsløringen ret høj troværdighed. Der har tidligere været meget snak om byggeriet. Sådan et byggeri er jo svært at holde hemmeligt, for der er jo mange lokale, der ved noget, og mange lokale, der har fået arbejde der. Det nye i hans afsløringer er hans dokumentation. Det er mit indtryk, at han har fået adgang til nyt materiale, men det er jo via stråmænd og i andet eller tredje led, siger Flemming Splidsboel.

Interiør fra en af stuerne (foto fra Youtube).
Interiør – muligvis fra den omtalte "vandpibesalon" (foto fra Youtube).

Og fra et af soveværelserne (foto fra Youtube).

Et enormt palads

Byggeriet, som det bliver præsenteret af Navalnyj, er enormt på alle måder.

Han forklarer, at hans organisation FBK har fået overdraget tegninger og fotos af byggeriet indefra, og på den baggrund har kunnet lave 3D-modeller af de forskellige rum.

På den måde kan han vise rundt i en hovedbygning på mere end 17.000 kvadratmeter med 11 soveværelser, adskillige stuer, teater, biograf, kasino, to spabade, eget bageri, vinkælder og et rum, der på tegningen står beskrevet som en ”vandpibecafe”.

Det rum yder Navalnyj særlig opmærksomhed:

- Der er ikke et eneste vindue i det rum, men af en eller anden grund er der en scene, et omklædningsrum, projektørbelysning og noget, der mest af alt minder om en stripperstang, på tegningerne. Vi har tænkt længe over, hvad det kunne være. Måske er det et sted, hvor brandmænd kan træne, siger han sarkastisk.

Byggeriet ligger lige ned til Sortehavet, ifølge Navalnyjs oplysninger på en grund på størrelse med Tåsinge (foto fra Youtube).

"Zarens eget land"

Udenfor hovedbygningen er alting lige så overvældende stort som indenfor med egen helikopterlandingsplads, eget drivhus og muligvis også egen overdækket ishockeybane.

Byggeriet ligger lige ned til Sortehavet på en 70 kvadratkilometer stor naturgrund (nogenlunde samme størrelse som Tåsinge, red.), der ifølge Navalnyj ejes af sikkerhedstjenesten FSB.

Og sikkerheden er da også helt i top.

- Stedet har et uigennemtrængeligt hegn, sin egen havn, sit eget sikkerhedssystem, en kirke, sit eget adgangssystem, en zone med flyveforbud og endda sin egen grænsekontrol. Det er en suveræn stat midt i Rusland. Og i den stat er der en eneste zar, der aldrig kan afsættes, nemlig Putin, siger Navalnyj.

De russiske myndigheder har gentagne gange afvist historien som pure opspind. Umiddelbart efter offentliggørelsen tirsdag udtalte Putins talsmand Dmitry Peskov ifølge CNN, at der absolut ikke er nogen forbindelse mellem præsidenten og byggeriet ved Sortehavskysten.

- De gentager den gamle historie. Det er ikke sandt. Der er ikke noget palads, han ejer ikke noget palads, sagde Dmitry Peskov.

Tilbageholdt med det samme

Offentliggørelsen af videoen var blot et af de slag, der i denne uge er blevet udvekslet i den ulige magtkamp mellem de russiske myndigheder og kredsen omkring Navalnyj.

Søndag vendte Navalnyj hjem til Rusland, efter at han i månedsvis har været under medicinsk behandling i Tyskland. I august blev han forgiftet med en nervegas i et attentat, som han beskylder den russiske efterretningstjeneste for at stå bag, og kort efter blev han fløjet ud af landet til behandling i Tyskland.

Da han søndag endeligt kunne vende hjem, nåede han ikke længere end til lufthavnen i Moskva, før han blev tilbageholdt af politiet.

Aleksej Navalnyj blev straks tilbageholdt, da han søndag landede i lufthavnen i Moskva efter et halv år i Tyskland.

Mandag blev han varetægtsfængslet i 30 dage for at have overtrådt begrænsninger, han blev pålagt i forbindelse med en tidligere dom på 3,5 års betinget fængsel.

Den dom krævede, at han jævnligt meldte sig hos de lokale fængselsmyndigheder, og det krav har han ikke kunnet opfylde, mens han har ligget syg i Tyskland, skriver BBC.

- Det er lovløshed i højeste potens, udtalte Navalnyj selv om mandagens retsmøde og de 30 dages varetægtsfængsel.

Demonstrationer lørdag

Det samme mente hans tilhængere og samarbejdspartnere i den russiske opposition, der straks indkaldte til protestdemonstrationer på lørdag med krav om, at Navalnyj bliver løsladt – samtidigt med at de offentliggjorde videoen med Navalnyj og Putins palads.

Det førte blot til, at de også blev anholdt. De russiske myndigheder har gjort det meget klart, at de vil forhindre store demonstrationer på lørdag.

- Politiet over hele Rusland gør sig klar til at forsvare den offentlige orden lørdag, hvor nogle pseudo-politikere har annonceret ulovlige begivenheder over hele landet, har viceindenrigsminister Aleksander Gorovoi udtalt.

Men Navalnyjs allierede har gjort det lige så klart, at de ikke vil lade sig stoppe af politiet.

- Jeg har tænkt mig at gå på gaden 23. januar, og jeg synes enhver anstændig person med en samvittighed burde gøre det samme, sagde Navalnyjs advokat Lyobov Sobol, da hun blev tilbageholdt torsdag morgen.

Lyobov Sobol (til venstre for Navalnyj med flag over skuldrene) ved en demonstration i februar 2020.

Et nyt kapitel

Dermed er der lagt op til, at der kommer demonstrationer forskellige steder, men ikke af særligt stort omfang, forudser Flemming Splidsboel.

- Det bliver ikke noget, der vender Rusland på hovedet. Men der kommer nogle scener, hvor demonstranter vil forsøge at blokere trafikken, og hvor de vil få nogle slag i hovedet og blive anholdt, siger han.

Men han siger, at behandlingen af Navalnyj og hans samarbejdspartnere har fået nogle Rusland-kendere til at konkludere, at der nu indvarsles et nyt kapitel i Rusland, hvor myndighederne ikke længere vil acceptere en organiseret opposition.

- Det vil skræmme nogen til at trække sig. Mens andre vil sige, at det er nu, der skal gøres noget, før det er for sent, siger han.

Aleksej Navalnyj selv tager situationen med tilstræbt ro. Mandag, da han blev anbragt i Moskvas berygtede Matrosskaya Tishina fængsel, sendte han en besked ud til sine tilhængere:

- Jeg har læst om det her sted i bøgerne, og nu er jeg her selv. Sådan er livet i Rusland.