Coronavirus

Britisk coronavariant kan være mere dødelig, siger Boris Johnson

Muteret variant kan være 30 procent mere dødelig. Men dokumentationen er endnu meget usikker, lyder det.

Den muterede variant af coronavirus B117 er ikke bare mere smitsom end de mere gængse varianter. Den er måske også mere dødelig.

Det siger den britiske premierminister, Boris Johnson, på et pressemøde fredag aften.

Ifølge Boris Johnson er der nu ”noget evidens” for, at den britiske variant af virussen ”måske kan forbindes til en højere dødelighed”.

Han tilføjer dog, at al nuværende dokumentation fortsat viser, at vaccinerne virker mod "de gamle varianter af coronavirus og den nye"

Stor usikkerhed

Dokumentationen i forhold til dødelighed er endnu på et meget tidligt stadie, og "den er ikke særlig stærk endnu". Det siger den britiske regeringens øverste videnskabelige rådgiver, Sir Patrick Vallance, som også deltager i pressemødet.

- Jeg vil gerne understrege, at der er meget usikkerhed omkring disse tal, og vi har brug for mere arbejde for at få et præcist greb om dem. Men det er selvfølgelig en bekymring, at det viser en øget dødelighed såvel som en øget overførbarhed, siger han ifølge BBC.

Ifølge Sir Patrick Vallance tyder tallene på, at den nye variant kan omkring 30 procent mere dødelig.

Hvis 1000 personer over 60 år bliver smittet med den nye variant, vil 13 til 14 personer forventes at dø, siger han. Med den "gamle" variant ville ti personer i samme aldersgruppe dø.

Pres på sundhedsvæsen

Den britiske variant blev først opdaget i Kent i det sydøstlige England, men har siden spredt sig og ført til omfattende nedlukninger i landet. Over 38.000 briter er nu indlagt med coronavirus. Det er ifølge Boris Johnson 78 procent flere, end da første bølge nåede sit højdepunkt i foråret.

- Det er i høj grad effekten af denne nye variant, der betyder, at NHS (det britiske sundhedsvæsen, red.) er under så voldsom pres, siger Boris Johnson på pressemødet.

Storbritannien har den seneste tid oplevet flere dage med tæt på 100.000 nye smittetilfælde, og fredag blev yderligere 1401 personer konstateret døde med coronavirus.

I Danmark er der indtil videre fundet 464 tilfælde af den ekstra smitsomme virusvariant fra 14. november til 17. januar, og de er hovedsageligt fundet ved tilfældige stikprøver. Det viser en statusrapport, som Statens Serum Institut har udsendt fredag.

Hidtil har de danske myndigheder ikke regnet mutationen B117 som mere dødelig end den "almindelige" coronavirus.

Måske mindre smitsom end frygtet

Da den nye variant begyndte at sprede sig i Danmark i starten af januar, var vurderingen fra britiske myndigheder, at den kunne være 50-74 procent mere smitsom end de andre varianter i Danmark.

Nye beregninger fra Statens Serum Institut tyder dog på, at den "kun" er 36 procent mere smitsom.

- Men der er noget usikkerhed omkring de tal, og det kan gå helt fra 20 til 50 procent. Det kan ændre sig med tiden, efterhånden som vi får flere data ind, sagde afdelingschef i Statens Serum Institut Tyra Grove Krause onsdag til TV 2.

B117 udgjorde i Danmark 7 procent af de positive prøver i sidste uge.