Coronavirus

Spansk vaccineprogram ramt af skandale: Det går for langsomt, og lokale politikere misbruger deres position

Mens sundhedsmyndighederne kæmper for at få corona-vaccinationerne op i tempo, har adskillige politikere sprunget over i køen.

Med tårer i øjnene trådte sundhedsministeren i den sydspanske region Murcia tilbage, efter at han havde sprunget over i køen til coronavaccinen.

– Jeg beklager, hvis min opførsel ikke er blevet forstået af en del af offentligheden, lød det grådkvalt fra sundhedsminister Manuel Villegas i Murcia-regionen.

Det med, at ”en del af befolkningen” ikke har forstået hans opførsel, er noget af en underdrivelse.

Konsekvensen af hans opførsel – og andre politikeres "springen over" i vaccinationskøen – kan bedst beskrives som en tsunami af kritik, der endnu engang vælter ind over den spanske politiske klasse.

For det er ikke kun sundhedsministeren i Murcia - og i øvrigt også hans hustru og flere medarbejdere - der trods fastlagte protokoller pludseligt har ment sig berettigede til at få det forjættede stik mod covid-19.

Borgmester: For ikke at smide overskydende dosis ud

Hen over de seneste dage er det væltet frem med eksempler på borgmestre, byrådsmedlemmer og andre, der i kraft af deres position og ikke i kraft af den officielle planlægning har set deres snit til at blive vaccineret, skriver det store spanske dagblad El Pais.

Det er ellers meget simpelt: Lige nu bliver der givet vacciner til plejehjemsbeboere og sundhedspersonale, der arbejder direkte med denne samfundsgruppe.

Men eksemplerne på omgåelsen af denne prioritering er mange.

I den lille catalanske by Riudoms med små 7000 indbyggere skulle beboerne på det lokale plejehjem vaccineres forleden. Da det gik op for plejehjemslederen, at der var overskud af vaccinationer, besluttede hun at tilbyde dem til personer, der ofte besøger plejehjemmet.

En tilknyttet præst afviste, fordi det ikke tilkom ham. Men byens borgmester og et byrådsmedlem takkede ja.

Borgmesteren forklarer, at han gjorde det, for at en dosis ikke skulle gå tabt, og for at det ikke skulle se ud, som om han var bange for bivirkninger ved vaccinen.

– Jeg har til enhver tid fulgt de instrukser, jeg har modtaget fra de ansvarlige for vaccinationen, lyder det fra borgmesteren i Riudoms ifølge den regionale avis Tarragonadigital.

Samme medie kan i øvrigt også berette, at tre sygeplejersker er suspenderet på et opholdssted for handicappede, fordi de snød pårørende med ind til at blive vaccineret.

Og de opfindsomme fortolkninger af protokollen, for hvem der skal vaccineres, kender hverken partifarve eller jobbeskrivelse.

Mens de regeringsbærende spanske socialdemokrater er i gang med at smide flere lokale partikammerater ud, har to hospitalsdirektører i den nordlige spanske region Baskerlandet måtte træde tilbage, fordi de også havde ladet sig vaccinere, før det blev deres tur.

Rekordantal smittede under tredje bølge

Mens vreden ulmer over magtmisbrug med coronavacciner, stiger antallet af smittede i en nærmest lodret kurve.

Spanien har for længst rundet de to millioner smittede. I det seneste døgn blev der registeret 41.576 nye tilfælde med covid-19. 464 døde.

Myndighederne forsøger med stadig flere restriktioner at stoppe smittespredningen. Der er udgangsforbud fra aften til morgen. Storcentre og fritidssport er lukket. Der er begrænsninger på forsamlinger, og befolkningen opfordres til at holde sig mest muligt indendørs.

Den spanske regerings vigtigste våben er at få vaccineret 70 procent af befolkningen, når vi runder juli måned, men hvis det skal kunne lade sig gøre, skal tempoet sættes dramatisk op.

Ifølge formanden for Foreningen for Immunologi er det med den nuværende udrulning af vaccinationsprogrammet umuligt at nå regeringens mål:

– Jeg tror ikke, at prognosen holder stik. Jeg beklager og håber, at jeg tager fejl, siger Marcos López Hoyos, formand i Foreningen for Immunologi, til det store spanske medie Antena 3.

Han tilføjer, at det skyldes manglende planlægning og koordination mellem de spanske regioner.

Ifølge det spanske sundhedsministerium har Spanien brugt 76,5 procent af de 1.346.100 doser, de har modtaget.

15.642 spaniere er nu vaccineret to gange og vil indenfor kort tid være immune.