USA VALG

Sådan har Joe Biden ændret Det Ovale Kontor

Præsidentens kontor har blandt andet fået nye buster og malerier.

Få timer efter at Joe Biden var blevet taget i ed som USA’s 46. præsident, tog han fat på arbejdet og underskrev en række præsidentielle dekreter.

Samtidig fik verdenspressen et indblik i de ændringer, han har lavet i indretningen af Det Ovale Kontor, som er præsidentens arbejdsværelse.

Joe Biden har helt i tråd med traditionerne selv valgt nye møbler og kunst til kontoret.

Ét meget centralt møbel har dog fået lov at beholde pladsen. Skrivebordet, som Biden sad ved og underskrev dekreter, var det samme, som Donald Trump brugte i løbet af sine fire år.

Skrivebordet, som har tilnavnet ’resolute desk’, er bygget af egetræ fra det britiske skib H.M.S. Resolute, som var en gave til præsident Rutherford B. Hayes fra den engelske dronning Victoria i 1880.

Buster

På et bord bag skrivebordet står nu en bronzebuste af Cesar Chavez, en amerikansk arbejder- og borgerrettighedsaktivist, som har fået en prominent plads blandt Joe Bidens indrammede familiefotografier.

Cesar Chaves kæmpede især for immigranter fra Latinamerika og landarbejderes rettigheder i 1960’erne og 1970’erne. Hans kamp var med til at sikre landarbejderne bedre løn, frokostpauser samt adgang til toiletter og rent vand.

Joe Biden har ifølge Washington Post også fundet plads til buster af Rosa Parks, Martin Luther King Jr., Eleanor Roosevelt, Robert F. Kennedy og Daniel Webster.

Malerier

En anden tydelig ændring i kontorets indretning er maleriet af Benjamin Franklin, der fra sin plads på væggen kan kigge ned på Joe Biden, mens han sidder ved sit skrivebord.

Portrættet af statsmanden og fysikeren Benjamin Franklin skal symbolisere Joe Bidens udtalte ønske om at være en præsident, der respekterer videnskaben. Det skriver Washington Post, der onsdag fik en eksklusiv rundvisning i Det Ovale Kontor, før den nye præsident rykkede ind.

- Det var vigtigt for præsident Biden at træde ind på et kontor, der afspejler USA og tegner et billede af, hvem han gerne vil være som præsident, siger Ashley Williams, der er vicedirektør for Oval Office Operations, som blandt andet står for præsidentens kalender, til avisen.

Benjamin Franklin har erstattet et portræt af Andrew Jackson, som hang på væggen, mens Donald Trump var præsident.

Andrew Jackson var USA’s syvende præsident, som blandt andet huskes for, at han i 1830 underskrev en lovgivning, der tillod den føderale regering at bortdrive indfødte amerikanere fra deres land.

Det førte til, at omkring 17.000 Cherokee-indianere blev tvunget fra Georgia til Oklahoma i det, der fik navnet 'Trail of tears’ – ’Sporet af tårer’. Den tvungne flytning menes at have kostet 4000 livet.

Maleriets fremtrædende placering fik særlig opmærksomhed - her for eksempel hos CNN - da Donald Trump i 2017 holdt et arrangement i Det Ovale Kontor, der hyldede krigsveteraner fra Navajo-indianerstammen lige under portrættet af Andrew Jackson, som cherokee-stammen døbte 'Indianerdræberen'.

Foruden Benjamin Franklin prydes væggene i Det Ovale Kontor nu også af portrætter af George Washington, Abraham Lincoln, Franklin D. Roosevelt, Thomas Jefferson og Alexander Hamilton.

Tæppe

Der er også sket en udskiftning af det store gulvtæppe i præsidentens kontor. Joe Biden har valgt et mørkeblåt tæppe, der passer til kontorets ovale form. Tæppet har han fundet på Det Hvide Hus’ depot.

Før Joe Biden flyttede ind, lå der et tilsvarende ovalt, men lyst tæppe, som Donald Trump havde fået lagt på gulvet.

Det blå tæppe lå også på gulvet i Det Ovale Kontor, da Bill Clinton var præsident, og ifølge Washington Post har Joe Biden valgt tæppet, fordi han godt kan lide tæppets dybe farve.

Mens gulvtæppet er udskiftet, har Joe Biden holdt fast i de samme gule gardiner, som Donald Trump fik sat op i stedet for Barack Obamas røde.