USA VALG

Joe Biden snakker om forsoning, men nu kommer den store test - kan han samle USA?

Mange verden over åndede lettede op, da Trump forlod Det Hvide Hus for sidste gang. Men USA er stadig dybt splittet.

- Jeg vil forsvare forfatningen. Jeg vil forsvare vores demokrati. Jeg vil forsvare USA. Og jeg vil give alt for jer alle sammen og gøre alt for at tjene jer.

Det var Joe Bidens ord, da han for første gang talte til USA som præsident med Kongressen i baggrunden.

Bidens tale lagde op til forsoning og forbrødring, men kan han samle USA?

- Det korte svar er nej, siger Derek Beach, der er USA-ekspert og professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet til TV 2.

- Men det er, fordi det ikke er ham og demokraterne, der har udsat det splittede USA for en trykkoger. Det lange svar er, at det kan lade sig gøre, men at han ikke kan gøre det alene.

Angrebet er et dramatisk bevis på, hvad der sker, hvis man bliver ved med at puste til den ild

Derek Beach, USA-ekspert og professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet

Dybe spor i et splittet USA

Mange i USA og resten af verden åndede lettede op, da Trump forlod Det Hvide Hus for sidste gang.

Som ekspræsident Barack Obama og mange andre politikere og kommentatorer verden over har skrevet og sagt siden valget i november, er normaliteten tilbage i amerikansk politik.

- Sikke en lettelsens suk, der gik gennem næsten alle parlamenter og regeringer i Vesten. Nu er Joe Biden der og siger de ord, vi så gerne vil høre: Amerika er tilbage som jeres ven, siger David Trads, der er journalist og USA-ekspert til TV 2.

Men Trump-tidens inflammatoriske retorik har sat dybe spor i et i forvejen splittet USA.

Over 70 millioner stemte på Trump

For trods Joe Bidens omfavnende ord og verdens varme modtagelse er der stadig mange amerikanere, der hellere vil have haft Donald Trump på topposten i amerikansk politik end Joe Biden.

Over 74 millioner amerikanere stemte på ham.

Det er knap så mange som de godt 81 millioner amerikanere, der stemte på Joe Biden, men det er samtidig det næststørste stemmetal, en kandidat nogensinde har fået ved et valg i USA.

Og selvom kampen om Det Hvide Hus nu er tabt, mener over en tredjedel af amerikanerne stadig, at valget er blevet stjålet. Et tal, der stiger til 73 procent, hvis man kun spørger dem, der stemmer republikansk. Det viser en meningsmåling fra Quinnipiac Universitet.

Kan de genkende sig selv i det USA, som Joe Biden ser, satte ord på og ønsker at skabe mere af fremover?

Hvad sker der med de amerikanere, der angreb Kongressen, og med den store opbakning til de mange konspirationsteorier, hvoraf nogle for eksempel er det bankende hjerte i QAnon?

Kan USA samles, eller har polariseringen sat sig fast - og kommer den til at vokse?

Angrebet kan blive USA's vendepunkt

Stormløbet mod Kongressen for to uger siden kan komme til at spille en afgørende rolle for, hvor USA bevæger sig hen som samfund og rent politisk.

- Sat på spidsen tror jeg, angrebet kan blive et vendepunkt. Det er et dramatisk bevis på, hvad der sker, hvis man bliver ved med at puste til den ild, siger professor og USA-ekspert Derek Beach.

De seneste uger har vist, hvor hurtigt vinde kan vende i amerikansk politik.

Joe Biden skal give den store amerikanske middelklasse en tro på, at den amerikanske drøm lever

David Trads, journalist og USA-ekspert

Onsdag for to uger siden stormede Trump-tilhængere Kongressen. Onsdag for en uge siden bestemte demokrater og en skare republikanere sig for at stille Trump for endnu en rigsret. Og onsdag i denne uge blev Joe Biden indsat som præsident til lyden af afgående vicepræsident Mike Pence og tidligere republikanske præsidenters klapsalver.

Derek Beach mener, at der efter angrebet på Kongressen er skabt et stigma omkring den retorik, som Donald Trump anvendte gennem hele sin tid som præsident.

- Jeg tror, at republikanernes partitop vil presse på, for at Trump kommer for en rigsret, siger han.

- På den måde kan de slå kongen ihjel, generobre magten over partiet og tvinge den aggressive retorik tilbage på fløjen, ligesom i tiden med Tea Party-bevægelsen, og hvor den ellers har haft hjemme i over 10 år. Det er afgørende for dem.

Og det er afgørende for USA.

- De forsvinder ikke lige med det samme

For var Trump den kaotiske anormalitet, som mange anser ham for - eller er den 78-årige Joe Biden omvendt det sidste åndedrag af den gamle skole?

Og var Trump da en forsmag af fremtiden for det amerikanske demokrati og samfund?

- Der er stadig en del amerikanere, der er frustrerede over deres liv og gerne vil skrue tiden tilbage til 1950, hvor den hvide mand arbejdede hårdt og kom frem i verden, siger Derek Beach.

Men trods det ser han mest Donald Trump som "en bøvs fra fortiden". Det er, hvad han hører, når han snakker med amerikanere, og når han nærstuderer meningsmålinger.

- Det mest sandsynlige scenarie er, at USA's næste præsident er farvet eller kvinde - eller begge dele, siger han.

Men derfor skal man ikke underkende, at der stadig er mange amerikanere, der stemte på Donald Trump, for den han er, og som stadig er vrede og mener, at valget blev stjålet.

- De forsvinder ikke lige med det samme, siger Derek Beach.

Kortvarigt kaos?

Det samme advarer David Trads om.

Som det ser ud nu, er der ingen bannerfører for de mest frustrerede amerikanere i USA's politiske top.

Men det kan der komme.

Det kan blive Donald Trump selv for anden gang eller hans datter Ivanka Trump. Det kan blive etablere politikere som republikanerne Ted Cruz, Josh Hawley og Matt Gaetz.

Det kan også blive en person, der overrasker alle, som Donald Trump gjorde det, da han annoncerede sit kandidatur og vandt i 2016.

- Jeg er bekymret for, at der dukker opportunistiske politikere op på begge sider af det politiske spekter i USA. Men netop nu tror jeg, at der er mange flere ansvarlige politikere i USA, siger Derek Bleach.

Den amerikanske drøm

Det samme mener David Trads. Og de skal kridte skoene i Kongressen for at få fod på og vinde kampen over de populistiske bølger, der stadig ikke har lagt sig.

Det er afgørende for dem at slå kongen ihjel, generobre magten over partiet og tvinge den aggressive retorik tilbage på fløjen

Derek Beach, USA-ekspert og professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet

Afgørende er det, at politikerne i USA netop nu tager et ansvar for at skabe en bedre politisk retorik. Det er den bedste start til at tage pusten fra de amerikanere, der stadig er hvidglødende af vrede.

- Meget af deres vrede er skabt af politisk retorik, og derfor kan den køles ned igen med samme metode, siger Derek Beach

- Der vil stadig være utilfredse amerikanere fremover, men Trump satte det i en trykkoger, siger Derek Beach.

Derudover er der også behov for et klart lederskab, der peger mod en bedre fremtid for USA's familier. Og det ansvar hviler netop nu ene og alene på Joe Bidens skuldre, mener David Trads.

- Han skal give den store amerikanske middelklasse en tro på, at den amerikanske drøm lever, siger David Trads.

Den drøm, hvor man kan arbejde sig til en bedre fremtid for sig selv og sine børn.

Én mand kan gøre afgøre USA's fremtid

Det kan Biden gøre ved for eksempel at samarbejde med republikanerne om at gøre det billigere for USA's familier at uddanne deres børn og unge.

Allerbedst er det derfor, hvis USA snart får bedre styr på coronavirus og vacciner og kan begynde at vende tilbage til en mere normal hverdag, og mange amerikanere kan se deres pengepunge begynde at vokse igen.

Det er begge USA-eksperter enige om.

- Hvis den store middelklasse fortsat er tynget af udgifter og af en manglende tro på, at de kan skabe sig en bedre fremtid, da ulmer utilfredsheden stadig under overfladen, siger David Trads.

- Hvis Biden bliver en fiasko, kan der sagtens blive plads til en ny populist som Trump.