Europa er i kapløb mod tiden, når det gælder corona

Torsdag mødes EU’s ledere til endnu et virtuelt topmøde i coronaens tegn. Centralt er både den akutte mangel på vacciner og den langsomme udrulning.

Rundt omkring i de europæiske hovedstæder er frustrationerne til at føle på i øjeblikket.

For mens flere muterede virusvarianter rodfæster sig i kontinentet og smittetrykket stiger, har EU’s største vaccineleverandør Pfizer meldt ud, at europæerne skal regne med færre vacciner end forventet den kommende tid. Noget som sundhedseksperterne er nervøse for.

– Det er rigtig uheldigt, fordi vi står et meget vigtigt sted i epidemien, hvor det gælder om at komme i gang med vaccinationerne, siger vicedirektør i Statens Serum Institut, Ole Jensen.

Blandt andet på den baggrund mødes EU’s ledere torsdag aften på en videokonference for at diskutere det akutte problem.

EU-Kommissionsformand Ursula von der Leyen fastslog ellers fredag, at de aftalte doser vil lande – med blot en mindre her-og-nu-forsinkelse.

– Han (Pfizers direktør, red.) har forsikret mig om, at alle de lovede doser for første kvartal vil blive leveret i første kvartal, sagde hun på et pressemøde.

Men det strider imod denne uges melding fra Statens Serum Institut (SSI) om, at Danmark ikke vil få så mange vacciner som forventet af Pfizer i første kvartal.

SSI oplyser på sin hjemmeside, at det svarer til en reduktion af doser på 85.000-100.000 til Danmark i første kvartal.

Lyn-analyse

Europa er i kapløb med tiden og i kamp med sig selv. Så klart kan det siges, når man skal gøre status over coronaen. Flere lande, herunder Danmark, er skuffede og vrede over forsinkelsen på Pfizer-vaccinen, fordi den netop gør, at kapløbet mod uret og virusmutationerne kan blive endnu sværere at vinde. Og hvad kan EU reelt gøre ved det? I Danmark oplyser myndighederne, at vi får 10 procent færre vacciner fra firmaet i 1. kvartal, mens Kommissionen fastholder, at firmaet har lovet at levere, hvad det skal i 1. kvartal. Det sidste ord er ikke sagt i den sag og bliver også et tema på dagens topmøde.

Striden fortsætter

Torsdag forud for topmødet har sundhedstalsmanden fra EU-Kommissionen uddybet, at der vil være en nedgang i leverancen af doser i denne uge. Fra næste uge vil man igen være oppe på 100 procent fra Pfizers side og i løbet af yderligere en uge vil gabet fra denne uges leverancer været elimineret.

Men det kan i sidste ende variere fra land til land. Så striden er altså ikke løst.

Dertil kommer, at Pfizer pointerer, at selskabet regner med, at der kan trækkes seks doser i stedet for fem ud af hvert vaccineglas, og at det er doser og ikke glas, man har givet håndslag på, lyder det i en udtalelse.

Mange EU-lande er generelt bange for at tabe kapløbet mod tiden, og derfor skal lederne torsdag aften forsøge at finde en vej ud af kniben, der altså handler om meget andet end problemstillingen med Pfizer, vurderer TV 2s Europa-korrespondent, Lotte Mejlhede:

– Vi står i en situation, hvor en tredje bølge ifølge sundhedseksperterne meget vel kan ramme kontinentet. Nogle steder er den allerede ved at sende sine farlige springbølger ind over lokalsamfund, hvor tusindvis af borgere i eksempelvis Holland og Belgien er sat isolation, fordi den britiske variant har gjort sit smittende indtog. Mange lande kæmper lige nu med smittetallet, siger hun.

Samtidig må en del EU-lande erkende, at deres udrulning af vacciner lader meget at ønske. Det går simpelthen for langsomt.

– IT-systemer, logistik, infrastruktur og sundhedssystemernes indretning, som mange steder er decentralt organiseret, gør, at også administration og bureaukrati spænder ben, fortæller Lotte Mejlhede.

Flere spørgsmål på dagsordenen

På topmødet bliver ikke mindst de nye og meget mere smitsomme virusvarianter et tema.

Hvad gør man i hvert enkelt land for at inddæmme smitten? Hvor meget bør man lukke ned? Hvilke rejserestriktioner skal man have? De er lige nu vidt forskellige på tværs af EU-landene.

Hvad gør man derudover ved lande, der slet ikke tester nok? Og kan det give mening at lave et vaccinepas, hvor hver enkelt borger kan vise, at de nu er blevet vaccineret med en inkluderet frihed til at rejse?

– Der er nok at tage fat på for lederne, alt imens de kigger ind i uhyggelige statistikker. Verdensdødslisten taler sit eget tydelige sprog med over to millioner coronadødsfald. Her topper det lille land Belgien med omkring 20.600 dødsfald ud af en befolkning på knap 12 millioner. Et paradoks fordi landet er kendt for at have et fremragende sundhedssystem i ”fredstid”, altså når der ikke er krise. Men jo også et paradoks, fordi det netop er herfra, at EU-toppen skal forsøge at få hele det europæiske fællesskab helskindet igennem pandemien, fastslår Lotte Mejlhede.