USA VALG

Clinton, Bush og Obama stod frem med en fælles besked til nationen

96-årige Jimmy Carter havde meldt afbud til indsættelsen af hensyn til sit helbred.

Bill Clinton, George W. Bush og Barack Obama.

De tre tidligere præsidenter stod onsdag sammen med en fælles besked til nationen i forbindelse med indsættelsen af Joe Biden.

- Jeg tror, at hvis amerikanerne kunne finde ud af at elske deres næste, som de selv ønsker at blive elsket, ville en masse splid i vores samfund forsvinde, sagde George W. Bush.

- Alle må stige ned fra den høje hest og komme deres venner og naboer i møde, tilføjede Bill Clinton.

De tre præsidenter, der tilsammen ledede USA i 24 år fra 1993 til 2017, var gået sammen om et budskab om vigtigheden af den fredelige, demokratiske overdragelse af magten fra en præsident til en anden.

Og de bakkede op bag det budskab om sammenhold, som Joe Biden kom med i sin indsættelsestale.

- Det var en påmindelse om, at vi kan have alvorlige uenigheder og stadig se hinanden som medmennesker. Og at amerikanere har mere tilfælles, end der er ting, der deler os. Vi kan ikke bare lytte til folk, som vi er enige med, sagde Barack Obama.

På kirkegården

Budskabet blev sendt som en del af det tv-program, der onsdag aften fejrede Joe Biden og Kamala Harris’ indsættelse. Det blev optaget onsdag på Arlington kirkegården i Virginia, mens de sammen ventede på den nye præsidents ankomst.

- Selvfølgeligt var det meget personligt for mig at se min tidligere vicepræsident blive USA’s 46. præsident. Og at se Kamala Harris blive vores første kvindelige vicepræsident. Men mere generelt ser jeg sådan en indsættelse som en påmindelse om en tradition, der er mere end to århundreder gammel, sagde Barack Obama.

Den fælles optræden fra de tre fik et par ord med på vejen fra skuespilleren Tom Hanks, der var vært på det store tv-show, der markerede indsættelsen af Joe Biden. Han udtrykte sin benovelse over, at de tidligere politiske modstandere kunne enes om et sådant fælles budskab:

- Når vores tidligere præsidenter går sammen på den måde, må resten af verden blive fyldt af beundring over, hvad USA er, og hvad amerikanerne kan præstere, sagde Tom Hanks.

Bill Clinton, George W. Bush og Barack Obama er tre af de i alt fem levende ekspræsidenter i USA. Den 96-årige Jimmy Carter havde meldt afbud af hensyn til sit helbred, mens Donald Trump havde meddelt, at han ikke ønskede at deltage i indsættelsen af Joe Biden.