USA VALG

Washington i alarmberedskab - 25.000 soldater skal forhindre uro ved indsættelsen af Joe Biden

Sikkerheden omkring Joe Bidens indsættelse er højere end nogensinde før. Nationalgarden er indkaldt i stor stil.

Mens USA sover, gør Washington D.C. klar til indsættelsen af Joe Biden som USA's 46. præsident.

Det sker i en hovedstad og et USA, hvor de sidste uger af Trumps tid som præsident stadig kaster lange skygger.

Som normalt vil Joe Biden blive taget i ed på trapperne foran Kongressen og senere sætte kursen mod Det Hvide Hus.

Men bortset fra det er begivenheden - der finder sted to uger efter tilhængere af den afgående præsident, Donald Trump, stormede Kongressen og under en global pandemi - meget anderledes. Det skriver the Guardian.

FBI har opsnappet planer om angreb

Stormløbet på Kongressen 6. januar kostede fem mennesker livet og førte til en stribe anholdelser.

Men den efterfølgende snak på sociale medier og hemmelige chatfora satte en frygt i store dele af USA for, at det langt fra ovre.

FBI opsnappede blandt andet planer, hvor radikale grupper snakkede om at ”storme” regeringsbygninger, statslige kontorer og retsbygninger i USA's 50 delstater, fordi slaget om at få Donald Trump godkendt som valgets vinder ikke var tabt endnu.

Derfor advarede FBI om voldelige protester overalt i USA på selve indsættelsesdagen 20. januar og i dagene op til.

Hovedstaden Washington D.C. er derfor i højeste alarmberedskab, mens festlighederne ved Joe Bidens indsættelse er sat på laveste blus.

Flag og blomster i det hegn, der er sat op om Kongressen i Washington D.C..
Nationalgarden på gaderne i Washington D.C..

25.000 soldater er klar

I stedet for en stor parade med jublende amerikanere langs vejene og på The National Mall foran Kongressen er vejene omkring Det Hvide Hus en militariseret zone og uhyggeligt stille.

FBI, der har det overordnede ansvar for sikkerheden på dagen, har sat alt ind for at forsvare sig mod planlagte demonstrationer, og denne gang vil sikkerheden blive styrket af politiet i Washington D.C. og Nationalgarden.

Soldater fra Nationalgarden begyndte allerede at ankomme i sidste uge. I alt er 25.000 soldater blevet indkaldt. Det er fem gange flere soldater, end der netop nu er udsendt til Irak og Afghanistan ifølge USA's forsvarsministerium.

Til sammenligning var der 8000 soldater fra Nationalgarden til Trumps indsættelsesceremoni.

USA's forsvarsministerium, Pentagon, har givet tilladelse til, at flere af soldaterne foran kongresbygningen er bevæbnede.

Nationalgarden holder vagt ved Kongressen med Washington-monumentet i baggrunden.

Flag i stedet for folkeskare

Men trods det store sikkerhedsopbud har Joe Biden, i lyset af faren for angreb og spredningen af coronavirus, bedt folk om at blive hjemme.

Der er kun sat omtrent 100 stole op foran Kongressen med stor afstand til hinanden, og de få gæster, der får lov at overvære indsættelsesceremonien, skal have mundbind på og have foretaget en negativ coronatest kort før begivenheden.

I stedet for en stor folkeskare foran Kongressen er der sat 200.000 flag på plænen foran Kongressen. Selve Kongressen og Det Hvide er blevet hegnet ind.

Flag i stedet for folkeskare foran Kongressen.
Soldater tager en pause på The National Mall. I alt er 25.000 soldater indkaldt for at beskytte Kongressen og Joe Biden mod angreb.

Biden på vej mod Washington

Tirsdag aften tog Joe Biden en følelsesladet afsked med hjembyen Wilmington i Delaware, inden han satte sig på et fly mod Washington D.C..

Det var en meget personlig tale fra Joe Biden, som først måtte samle sig og fjerne en tåre fra øjenkrogen, inden han overhovedet kunne begynde.

Det gjorde han ved et arrangement på Nationalgardens hovedkvarter i Delaware, som er opkaldt efter Joe Bidens afdøde søn, Beau Biden, der er tidligere major i Nationalgarden.

- Jeg fortryder kun én ting: at han ikke er her, for det burde være ham, vi introducerede som præsident, sagde den 78-årige tidligere vicepræsident.

Hans søn nåede blandt andet at være justitsminister i Delaware, inden han døde af en hjernetumor som 46-årig i 2015.

Nationalgarden marcherer forbi Kongressen som en del af forberedelserne til Joe Bidens indsættelse i Washington D.C..

Trump: Vi er kun lige begyndt

Mens Joe Biden tog afsked med hjembyen, tog Donald Trump afsked med Det Hvide Hus.

Som afgående præsident bryder han traditionen ved ikke at deltage i indsættelsesceremonien og sendte i stedet en 20 minutter lang video ud tirsdag med sin afskedstale til nationen.

I talen bad han blandt andet for den kommende administrations succes og fordømte optøjerne.

- Politisk vold er et angreb på alt, som vi sætter højt som amerikanere. Det kan aldrig tolereres, sagde Trump blandt andet.

Men samtidig antydede han et ønske om at vende tilbage til magten.

- Den bevægelse, vi startede, er kun lige begyndt.