Coronavirus

Trumps afbud blev en gave for Biden, siger ekspert

Kan Joe Biden forene USA? Her er nogle af hans udfordringer og muligheder ifølge tre USA-eksperter.

Ni gange sagde Joe Biden ordet unity - sammenhold - i løbet af sin første tale som USA’s 46. præsident.

Og det var ifølge USA-kommentator Torsten Jansen en tale med ét enkelt budskab: Stå sammen.

Er der noget, vi har lært inden for de seneste fire år, så er det, at ord betyder noget i politik

Torsten Jansen, USA-kommentator

En tale, der henvendte sig til både de millioner af amerikanere foran tv-skærmene og politikerne, der sad som tilhørere til ceremonien i Washington D.C. En tale, der handlede om at samle nationen.

Men kan Joe Biden forene amerikanerne efter så mange års splittelse, der kun er blevet forværret, mens Donald Trump har været præsident?

Ifølge Torsten Jansen gjorde Donald Trump det faktisk lettere for sin afløser ved at blive væk fra indsættelsen og i stedet flyve til Florida.

- Jeg er sikker på, at det ikke har været Donald Trumps intention, men på en eller anden måde blev det en gave for Joe Biden. For han kunne ikke havde holdt den tale, han gjorde, hvis Trump havde siddet der. Så hele scenografien var til, at Joe Biden kunne holde den her meget overbevisende, flotte tale, siger USA-kommentatoren til TV 2.

Men uanset hvor flot talen var, så var det trods alt bare ord. Og kan ord alene være med til at samle en splittet nation? Under disse omstændigheder, så ja, mener Torsten Jansen.

- Er der noget, vi har lært inden for de seneste fire år, så er det, at ord betyder noget i politik. Og han valgte nogle andre ord, han valgte at samle landet. Og efter fire år, hvor Trump har gjort lige præcis det modsatte, så var det en befrielse. Ikke bare for hans egne vælgere, men også for almindelige republikanere, tror jeg, at det her er ord, de gerne vil høre.

Hvad sagde Biden?

- Vi kan se hinanden, ikke som modstandere, men som naboer. Vi kan behandle hinanden med værdighed og respekt. Vi kan gøre fælles sag, holde op med at råbe og køle lidt af. For uden sammenhold er der ingen fred. Kun bitterhed og vrede. Ingen fremskridt, kun udmarvende vrede. Ingen nation, kun en tilstand af kaos. Det her er vores historiske øjeblik, når det gælder kriser og udfordringer. Og sammenhold er vejen frem.

Tvunget til at samarbejde

TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster tror også på, at Joe Bidens ord kan være med til at samle. I hvert fald som en begyndelse. Men så kommer også den politiske hverdag og kampe med Kongressen om den politik, der skal føres.

- Og så bliver det i sidste ende også et spørgsmål om, hvor en præsident som Biden med meget snævre flertal i begge Kongressens kamre vil lægge sine politiske æg. Er det ved at række hånden over midten? Risikerer han så at tabe sin egen venstrefløj? Og så videre. Det er jo enormt svært at sige, hvor den præcist lander, siger Mirco Reimer-Elster.

Efter valget 3. november har demokraterne 222 pladser i Repræsentanternes Hus mod republikanernes 211. I Kongressens andet kammer, Senatet, har de to partier 50 pladser hver. Det giver demokraterne det snævrest mulige flertal, fordi den nye vicepræsident, Kamala Harris, dermed får den afgørende stemme.

Joe Biden er tvunget til at samarbejde med republikanerne, og det er i virkeligheden en styrke

Jesper Steimentz, korrespondent, USA

Og det kan ifølge TV 2-korrespondent i USA Jesper Steinmetz faktisk blive en styrke for helingsprocessen, at demokraterne får svært ved at få ret meget igennem uden at række hånden frem til republikanerne.

- Joe Biden er tvunget til at samarbejde med republikanerne, og det er i virkeligheden en styrke for det her land, at han ikke bare kan køre ud ad en venstreorienteret tangent, siger Jesper Steinmetz.

Hans fornemmelse er alligevel, at det bliver ekstremt svært for Joe Biden at hele landet. Han henviser til undersøgelser, der viser, at 70 procent af republikanerne tror på Donald Trumps falske påstande om, at valgsejren blev stjålet fra ham.

- Og det er altså de mennesker, Joe Biden skal forsøge at få over på sit hold. Det kan han ikke gøre med tale. Det kan han gøre ved at få flertal for nogle politiske reformer og nogle handlinger, som gavner alle amerikanere, siger han.

Men lige netop når det kommer til politisk samarbejde, har Joe Biden en fordel, mener Torsten Jansen.

En potentiel gamchanger

Andre præsidenter før ham har talt om samarbejde med politiske modstandere som deres styrke. Det gjorde Bill Clinton og George W. Bush, og Barack Obama forsøgte det samme.

Det, der gør Joe Bidens situation helt anderledes, er ifølge Torsten Jansen, at der er en coronakrise, der har taget livet af over 400.000 amerikanere, en kæmpe økonomisk udfordring og en identitetskrise, der ikke har været så dyb siden den amerikanske borgerkrig.

- Det vil sige, at USA måske er nede i det hul - for at bruge det dramatiske udtryk -, som gør, at lige præcis Biden kan holde den tale, han gjorde, og det også har en effekt, siger Torsten Jansen.

Der er en potentiel gamechanger, og det er den 6. januar 2021

Mirco Reimer-Elster

Under talen lagde han især mærke til den republikanske leder i Senatet, Mitch McConnell. Og Torsten Jansens indtryk var, at han lyttede.

For Mitch McConnell var en af de magtfulde republikanere, der for to uger siden måtte flygte ned i kælderen på flugt fra deres egne vælgere, da de stormede Kongressen.

Og den dag kan gå hen og blive udslagsgivende for, at Joe Biden lykkes med projektet, mener Torsten Jansen. Og Mirco Reimer-Elster er enig.

- Der er en potentiel gamechanger, og det er den 6. januar 2021, siger han.