USA VALG

Trump har efterladt et brev til Joe Biden

Talsmand i Det Hvide Hus vil ikke røbe, hvad Trump har skrevet til sin efterfølger.

USA's afgående præsident, Donald Trump, har ikke altid fulgt traditioner og konventioner.

Men på i hvert fald ét punkt har han på sin sidste dag som præsident fulgt en af de traditioner, der knytter sig til præsidentembedet i USA.

Han har efterladt et brev til sin efterfølger, Joe Biden.

Det meddeler en talsmand for Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauerne AP og AFP.

Vil ikke røbe indhold

Talsmanden, Judd Deere, vil dog ikke røbe, hvad Trump har skrevet til Biden. Han vil heller ikke sige mere om karakteren af indholdet. Det hører til den fortrolige kommunikation mellem to præsidenter, siger Deere ifølge AP.

Ifølge New York Post afleverede Trump ikke brevet i Det Ovale Værelse, som det er kutyme, men gav det til en ansat i Det Hvide Hus.

Den afgående førstedame, Melania Trump, har ifølge CNN også lagt et velkomstbrev til den kommende førstedame, Jill Biden. Det er uvist, hvad der står i brevet.

Der er tradition for, at den afgående præsident efterlader et brev til sin efterfølger i Det Hvide Hus med lykønskninger og gode råd.

Brevet er som regel efterladt på præsidentens skrivebord i Det Ovale Værelse, så den nye præsident ser det, når han første gang træder ind på sit nye kontor.

- Din succes er vores lands succes

Forhenværende præsident Obama efterlod også et brev til Trump. I brevet lagde Obama blandt andet vægt på, at embedet er unikt - også selvom man skulle være styrtende rig forretningsmand.

- Millioner har lagt deres håb hos dig, og vi bør alle, uanset parti, håbe på udvidet velstand og tryghed under din embedsperiode, skrev Obama blandt andet.

George H. W. Bush, USA's præsident fra 1989 til 1993, efterlod ligeledes et brev til Bill Clinton, da han overtog præsidentposten.

- Du vil være vores præsident, når du læser denne seddel. Jeg ønsker dig det godt. Jeg ønsker din familie godt. Din succes er vores lands succes. Jeg hepper meget på dig.

Trump er rejst hjem til Florida

Trump har til det sidste nægtet at erkende sit nederlag ved præsidentvalget i november.

Han inviterede heller ikke Biden til møde i Det Hvide Hus, efter at Biden blev erklæret vinder af valget.

Trump forlod Det Hvide Hus onsdag morgen lokal tid. Tre timer inden, at Biden og hans vicepræsident, Kamala Harris, tages i ed i Washington D.C., satte Trump sig om bord i præsidentens fly, Air Force One, med kurs mod Florida.

Inden afgang holdt Trump en afskedstale, hvor han ikke nævnte Biden ved navn, men ønskede den kommende regering held og lykke.

Det er første gang i over 150 år, at en amerikansk præsident ikke er til stede ved indsættelsen af sin efterfølger.