USA VALG

Stjernerække står klar til at optræde for præsidenten – sådan så det ikke ud for fire år siden

Nogle af kunstnerne er et sikkert valg, mens andre skubber lidt til formatet, siger musikekspert.

Efter Joe Bidens indsættelse onsdag aften står en lang række af musikere og stjerner klar til at optræde for den nye præsident – og resten af USA.

Det sker både ved den virtuelle parade 'Parade Across America' og online-showet ’Celebrating America,’ som skal fejre indsættelsen af den nye mand i embedet.

Og ifølge musikekspert Henrik Milling er der specielt én ting, som springer i øjnene ved årets musiske indslag.

- Det er ikke et enkelt navn, der løber med opmærksomheden her. Det vildeste er kontrasten til, hvordan festen så ud, da Donald Trump stod på samme sted, siger han.

Stort set hele den samlede musikbranche svarede ”I må have spist søm,” da de blev spurgt, om de ville fejre Donald Trump med en optræden

Henrik Milling, musikekspert

Mangel på store navne

Der var anderledes tomt på listen over optrædener fra verdenskendte kunstnere, da den nu tidligere præsident Donald Trump blev indsat for fire år siden.

Her var hovednavnet rockbandet 3 Doors Down, mens der ellers var småt med store navne ved cermonien.

- Stort set hele den samlede musikbranche svarede ”I må have spist søm,” da de blev spurgt, om de ville fejre Donald Trump med en optræden, siger Henrik Milling.

Han understreger, at størstedelen af musikindustrien i USA har holdninger, der flugter med den amerikanske venstrefløj og demokraternes politik.

Derfor har det været sløjt med antallet af musikere, der har ønsket at blive associeret med den nu afgåede republikanske præsident.

- Det ville de altså bare virkelig ikke være en del af. Hele Donald Trumps vision for Amerika strider mod deres holdninger, siger musikeksperten.

Tidligere præsident Donald Trump ved sin indsættelse 20. januar 2017.

En ny start for USA

På listen over kendte navne, der onsdag giver et nummer efter Joe Bidens indsættelse, står blandt andet Jon Bon Jovi, Demi Lovato, Justin Timberlake, Katy Perry, John Legend og Bruce Springsteen.

En stjernerække, der ifølge Henrik Milling ikke byder på store overraskelser. Især sidstnævnte er næsten en selvfølge til aftenens festligheder.

- Bruce Springsteen er blevet kendt for at være hardcore Trump-kritiker. Han har virkelig lagt sig i selen for at få magten til at skifte. Og så var hans hit ’The rising’ en gennemgående sang for Biden-kampagnen, siger han.

Bruce Springsteen slog for alvor igennem med albummet Born to Run i 1975.

Kunstnerne skal alle optræde til det virtuelle show ’Celebrating America,’ der har skuespiller Tom Hanks som vært og bliver vist natten til torsdag dansk tid - blandt andet på Youtube.

Og selvom der er lagt i ovnen til mange store optrædener, regner musikeksperten ikke med, at showet bliver et musikalsk festfyrværkeri.

- Det bliver så safe, at man tror, det er løgn - og måske lidt gumpetungt. Der bliver ikke sprunget nogle musikalske bomber. Men det er også lige meget, for det markerer en enorm begivenhed og en ny start for USA, siger han.

Genforening af 90'er-band

Alligevel har der dog sneget sig et par enkelte overraskelser ind i aftenens begivenheder.

En af de største af slagsen ligger i, at 90’er-bandet The New Radicals bliver genforenet for at spille til den virtuelle parade 'Parade Across America' efter 22 års stilhed.

De skal optræde med hittet ’You Get What You Give,’ som har haft stor betydning for den nyindsatte præsident Joe Biden. Nummeret blev nemlig spillet hyppigt hos familien Biden, da sønnen Beau Biden i flere år kæmpede mod kræft i hjernen, der endte med at koste ham livet.

Derfor er bandet også beærede over igen at slå instrumenterne sammen til ære for den nye præsident.

- At spille sangen igen efter så lang tid er en kæmpe ære, fordi vi alle har dybt respekt for Beaus militære erfaring og et stærkt håb efter det sammenhold og den normalitet, Joe og Kamala vil bringe tilbage til vores land i denne krisetid, siger forsanger og sangskriver Gregg Alexander i en pressemeddelelse med blandt andet henvisning til Joe Bidens søns tid i militæret.

Joe Biden har ved flere lejligheder udtrykt stor stolthed over sin afdøde søn Beau, der gjorde tjeneste i militæret.

Samtidig blev ’You Get What You Give,’ under vicepræsident Kamala Harris' kampagne brugt af hendes mand, Doug Emhoff, når han gik på scenen.

En hilsen til seksuelle minoriteter

Men det er ikke kun genopstandelsen af det ældre band, der vækker opsigt.

Også valget af kunster til at synge nationalmelodien 'The Star-Spangled Banner' er ifølge Henrik Milling et ”lidt lakrids” påfund i det ellers højtidelige format.

Det var Lady Gaga, der optrådte med den traditionsrige sang. En kunstner, som blandt andet har talt højt om seksuelle minoriteters rettigheder.

- Alene det at tage fat på hende er en lille hilsen til alle dem, som føler sig som en del af minoriteten. Hun repræsenterer mere end bare musik. Så det er et ret fint tiltag, siger musikeksperten.

Lady Gaga under sin optræden til Joe Bidens indsættelse

Herunder kan de se, hvem der har optrådt ved det seneste indsættelser.

De optrådte ved de seneste indsættelser

 1. Donald Trumps indsættelse

  Jackie Evancho ved Trumps indsættelse.

  Ved Donald Trumps indsættelse for fire år siden, sang den 16-årige tidligere American Idol-deltager Jackie Evancho nationalsangen 'The Star-Spangled Banner'.

 2. Barack Obamas anden indsættelse

  Beyoncé ved Obamas indsættelse.

  Barack Obama fik Beyoncé til at levere nationalsangen, da skulle indsættes i sin anden præsidentperiode i 2013.

 3. Barack Obamas første indsættelse

  Barack Obama aflægger sin præsidented.

  Fire år tidligere var det Navy Band Sea Chanters, der 'The Star-Spangled Banner', da Barack Obama skulle indsættes som præsident.

 4. George W. Bush' indsættelse

  George W. Bush med sin familie.

  Ved George W. Bush' to indsættelser var det også militærpersonale, der optrådte med den amerikanske hymne.