Joe Biden.
USA VALG

Sådan ventes Joe Biden at ændre USA i sine første uger som præsident

Da Joe Biden gik til valg i november, kom han med et omfattende valgprogram. Men hvor tager han fat først? TV 2 har spurgt en ekspert.

Opgaverne er store og mange, når USA's 46. præsident Joe Biden skal forsøge at styre sit land i en ny retning, efter fire år under Donald Trump.

Biden står i en situation, hvor han har det snævreste flertal i nyere amerikansk politik

Mirco Reimer-Elster, cand.mag. i amerikanske studier

Under valgkampen i 2020 kom han med en lang række løfter. Nu er tiden kommet til at indfri dem, men selvom Det Demokratiske Parti har et flertal i begge Kongressens kamre, venter der ham formentlig en vanskelig opgave, når den politiske hverdag genoptages på Capitol Hill efter indsættelsen.

Joe Bidens flertal i Senatet er nemlig kun på et enkelt mandat, og det kan blive en udfordring at favne både højre- og venstrefløjen hos demokraterne på én gang.

Samtidig står lidt under halvdelen af amerikanerne tilbage og havde hellere set en anden præsident.

- Biden står i en situation, hvor han har det snævreste flertal i nyere amerikansk politik. Ydermere repræsenterer Bidens valgsejr nok mere et fravalg af Trump end et tilvalg af Biden. Så jeg vurderer ikke, at Biden har et særlig stort politisk mandat, siger TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

En mærkbar forskel

Det kan få konsekvenser for, hvor meget Joe Biden kan få gennemført - også selvom han er kommet med en lang række initiativer i dagene op til indsættelsen.

- Han vil vise en mærkbar forskel og signalere et brud med de seneste fire år. Bidens problem er, at de store spørgsmål ikke kan løses uden Kongressen. Mange af de indledende initiativer er lavthængende frugter, og Joe Biden kan hurtigt risikere at blive handlingslammet på grund af modstand i Kongressen, siger Mirco Reimer-Elster.

Han peger på, at USA's senat også skal afse tid til at føre en rigsretssag mod Donald Trump, og at udbruddet af coronavirus samtidig raser med uformindsket styrke og presser USA's økonomi.

Så hvor kan vi forvente, at Joe Biden tager fat først - og hvad kan han blive tvunget til at bruge tid på?

Herunder kommer TV 2's USA-analytiker Mirco Reimer-Elster med et bud.

Nye ministre

Joe Biden

En af de første store udfordringer for Joe Biden bliver at få sit ministerhold godkendt.

I USA er det præsidenten, der nominerer ministrene, hvorefter de hver især skal godkendes af et simpelt flertal af politikerne i USA's senat.

Nu skal det vise sig, om borgfreden kun handlede om at få Trump ud

Mirco Reimer-Elster, cand.mag. i amerikanske studier

Men her kræver det blot, at en enkelt af Joe Bidens partifæller vælger at gå imod ham, og i USA er partidisciplinen slet ikke så stram som i for eksempel Danmark.

- Biden er enormt sårbar, fordi hans flertal er så lille. Og nu skal det vise sig, om borgfreden hos demokraterne under valgkampen kun handlede om at få Trump ud, siger Mirco Reimer-Elster.

Han er især spændt på, om Joe Biden får godkendt sin kandidat til posten som forsvarsminister.

Er en general det rigtige valg?

Kandidaten hedder Lloyd J. Austin III og er pensioneret general fra USA's hær. Netop fortiden som general kan ifølge Mirco Reimer-Elster vise sig at være et problem, da USA traditionelt har haft civilister i spidsen for de væbnede styrker.

General Lloyd James Austin III er et kontroversielt valg som forsvarsminister, der risikerer at møde modstand i Senatet.

- Da Donald Trump fik godkendt James Mattis som forsvarsminister, mente mange demokrater, at det var problematisk, at han var general. Det burde være en civil, og derfor stemte de imod at gøre en undtagelse for Mattis. Derfor kommer de demokratiske politikere i en kattepine nu; hvis man principielt var imod dengang, hvordan kan man så være for nu?, spørger Mirco Reimer-Elster.

Han vurderer også, at Joe Bidens nominerede som minister for indenlandsk sikkerhed, Alejandro Mayorkas, og den nominerede sundhedsminister, Xavier Becerra, kan komme i vanskeligheder.

- Kandidaterne skal gennem en høring i Senatet. Hvis kandidaterne ikke overbeviser samtlige demokrater, skal Biden finde nye. Det vil sætte spørgsmålstegn ved hans dømmekraft, hvis hans egne partifæller underkender hans valg, siger Mirco Reimer-Elster.

Opgør med Trump

Opgør med Trump

Joe Bidens første tid som præsident vil formentlig blive præget af den rigsretssag mod Donald Trump, der skal føres i Senatet efter urolighederne i Washington 6. januar.

Biden beder formentlig til, at Trump benåder børnene

Mirco Reimer-Elster, cand.mag. i amerikanske studier

Men rigsretssagen er ikke kun godt nyt for Joe Biden - den byder også på en række dilemmaer for den nyindsatte præsident.

- Jeg tror, at han vil have så lidt som muligt med den at gøre, siger Mirco Reimer-Elster.

Han mener, at Joe Biden har et ønske om, at USA begynder at tale om Bidens politik, i stedet for hvad der skete under Donald Trump.

- Sagen minder lidt om Barack Obamas dilemma i 2009. Dengang diskuterede man også, om der var overtrådt love i forbindelse med krigen i Irak og waterboarding af fanger, siger Mirco Reimer-Elster.

Hvordan synes I selv det gik?

I 2009 ønskede Barack Obama også, at nationen skulle hurtigt videre, men denne gang kan Joe Biden blive mødt af modstand.

Barack Obama i Irak i 2009. Dengang arbejdede han for, at USA kom hurtigt videre efter George W. Bushs stærkt kritiserede invasion.

- Belært af de seneste ti år vil nogen nok sige: Hvordan synes I selv det gik? De vil argumentere for, at man ikke kan genopbygge tilliden til et system, hvor nogle de facto er hævet over loven, siger Mirco Reimer-Elster.

Og dermed kan ønsket om yderligere efterforskning af Donald Trump og hans familie være med til at presse Joe Biden i den første del af hans præsidentperiode.

Mirco Reimer-Elster vurderer endda, at Joe Biden formentlig håber på, at Donald Trump vil benåde sine børn i sine sidste øjeblikke som præsident.

- Biden beder formentlig til, at Trump benåder børnene. En præsident kan nemlig ikke annullere en benådning, og hvis Trump benåder sine børn, punkteres venstrefløjens krav om efterforskninger i høj grad, siger Mirco Reimer-Elster.

Sundhedspolitik

Sundhedspolitik

Efter Joe Bidens indsættelse vil vi formentlig se et markant skifte i den måde coronapandemien håndteres på fra øverste sted i USA.

Amerikanerne kommer til at opleve en præsident, der viser, at han tager sygdomsudbruddet alvorligt.

Det bliver mere symbolik end substans

Mirco Reimer-Elster, cand.mag. i amerikanske studier

For eksempel vil Joe Bidens regering investere 20 milliarder dollars i et landsdækkende vaccinationsprogram og yderligere 50 milliarder dollars i et udvidet testsystem.

- Joe Biden har stillet amerikanerne i udsigt, at der vil blive uddelt 100 millioner vacciner i de første 100 dage, men mange er dog skeptiske over, hvorvidt det kan lade sig gøre, siger Mirco Reimer-Elster.

USA er flere steder tyndt befolket, og mobile vaccinestationer skal gøre medicinen tilgængelig for alle.

Vaccinationsprogrammet arver Joe Biden fra Donald Trump, og overordnet set vil det blive udvidet og fortsætte.

På med maskerne

Mirco Reimer-Elster vurderer, at vi kommer til at se det mest dramatiske skifte i symbolpolitikken, når det kommer til sundhed.

- For eksempel omkring ansigtsmasker. Der kommer et krav om at bære maske alle føderale steder. Men det er mere symbolik end substans, fordi dette i forvejen gør sig gældende, samtidig med at en stor del af håndteringen af epidemien i sidste ende ligger ude i delstaterne, siger Mirco Reimer-Elster.

- Joe Biden kommer til at sætte fokus på, hvad han mener, man skal gøre. Mange af de her ting handler om symbolik. Der skal være en mærkbar visuel og retorisk forskel, og folk skal føle, at Trump er væk, siger han.

Kampen mod coronavirus ventes at blive Joe Bidens vigtigste opgave i hans første tid som præsident, da den hænger uløseligt sammen med den økonomiske situation, som USA befinder sig.

- Den økonomiske krise kan ikke løses, inden sundhedskrisen er løst, og derfor vil vi se Joe Biden bruge mange kræfter her, siger Mirco Reimer-Elster.

Økonomisk politik

Økonomisk politik

Allerede inden indsættelsen af Joe Biden offentliggjorde han sin plan for, hvordan han vil forsøge at hjælpe USA's økonomi ud af krisen.

Planen koster 1,9 billioner dollars, hvoraf 400 milliarder går til vacciner og sundhedstiltag, mens resten går til at sætte gang i økonomien.

Republikanerne vil nok tænke, at pengene går til, at folk kan købe en Nintendo Switch

Mirco Reimer-Elster, cand.mag. i amerikanske studier

For eksempel går der én hel billion til at sende en check på 2000 dollars ud til så godt som hver eneste amerikanske familie. Dermed forhøjer Joe Biden det beløb på 600 dollars, som blev vedtaget under Donald Trump.

Ifølge Mirco Reimer-Elster er Joe Biden allerede kommet i modvind fra venstrefløjen i sit parti på grund af hjælpepakken.

- Reaktionen har været meget pudsig. De mener, det er et løftebrud. De siger, at Joe Biden lovede 2000 dollars, ud over det beløb Donald Trump gav, og nu får folk kun 1400, siger Mirco Reimer-Elster.

Hjælp til de fattigste

På den anden side står republikanerne, der mener, at beløbet er alt for stort.

- En del af republikanerne vil nok tænke, at pengene går til, at folk kan købe en Nintendo Switch snarere end at hjælpe hårdt pressede amerikanere. De vil nok tænke - og med god grund - at modtagerne er folk, som ikke har brug for pengene snarere end målrettet hjælp, siger han.

Joe Biden vil blandt andet gøre det sværere at smide folk ud af deres bolig, hvis de ikke har råd til huslejen under pandemien.

Ud over at udskrive en check til de amerikanske familier, har Joe Biden også stillet i udsigt, at han vil hæve minimumslønnen, give folk 100 dollars mere i arbejdsløshedsunderstøttelse og oprette en pulje, hvor man kan søge om hjælp til at betale husleje, vand og varme.

Og så vil han give et skattefradrag til børnefamilier, hjælpe folk, der står til at blive sat ud af deres boliger, og give henstand på betaling af studiegæld.

Men det er ikke sikkert, at det hele bliver til noget.

- Joe Biden bliver udfordret af, at nogle af hans forslag ikke kan gennemføres med et simpelt flertal i Senatet, men kræver mindst 60 stemmer ud af 100, så hvis republikanerne går imod ham, kan han ikke gennemføre det hele, siger Mirco Reimer-Elster.

Indenrigspolitik

Indenrigspolitik

Hvor mange stater består USA egentlig af?

Selvom Joe Biden formentlig ikke er specielt interesseret i at diskutere det spørgsmål, risikerer han alligevel at komme til det i løbet af sin præsidentperiode.

Lige siden den amerikanske uafhængighedskrig har man talt om, at ingen skal beskattes uden også at have politisk repræsentation

Mirco Reimer-Elster, cand.mag. i amerikanske studier

I øjeblikket består USA af 50 stater, men der er kræfter i Det Demokratiske Parti, som har et ønske om at udvide.

For eksempel er Washington D.C. og Puerto Rico i spil.

Som det er nu, har de de 700.000 amerikanere i hovedstaden og de 3,7 millioner i Puerto Rico ingen indflydelse, når der er præsidentvalg i USA, og det ønsker kræfter på demokraternes venstrefløj at ændre på.

Flere demokrater skal stemme

Begge områder er domineret af demokratiske vælgere, og hvis de gøres til stater, vil det påvirke antallet af de valgmænd, der er med til at udpege USA's præsident til demokraternes fordel.

- Venstrefløjen har en agenda, hvor man gerne vil tale om de her ting. Lige siden den amerikanske uafhængighedskrig har man talt om, at ingen skal beskattes uden også at have politisk repræsentation, siger Mirco Reimer-Elster.

Puerto Ricos flag under valgkampen i november. Flere demokrater håber, at Joe Biden vil forsøge at give de 2,4 millioner vælgere her mulighed for at stemme ved næste præsidentvalg.

Og den agenda kan komme til at presse Joe Biden.

- Joe Biden har sagt, at han vil forsøge at samle nationen efter Donald Trump, og det her emne er republikanerne selvsagt hårdnakket imod. Så hvis han vil være midtens mand, er det ikke her, han skal sætte ind, siger Mirco Reimer-Elster.

Selvom han måske ikke støtter forslaget om to nye stater, ventes Joe Biden dog at hjælpe sit parti ved at gennemføre en ny borgerrettighedslov med automatisk vælgerregistrering, der skal gøre det nemmere at stemme.

- Også her er der en politisk skillelinje. Demokraterne mener, at det er det rigtige at gøre og har også en ide om, at jo flere, der stemmer, desto bedre er det for dem. Republikanerne har pudsigt nok præcis den modsatte tilgang, siger Mirco Reimer-Elster.

Retspolitik

Retspolitik

Selvom Joe Biden har meldt ud, at han vil forsøge at samle nationen, har han ifølge Mirco Reimer-Elster dog valgt en justitsministerkandidat, der gør det modsatte.

Man kan godt sige, at Merrick Garland er en stor fuckfinger til republikanerne

Mirco Reimer-Elster, cand.mag. i amerikanske studier

Han hedder Merrick Garland og var kandidat til at blive højesteretsdommer, da Barack Obama var præsident. Men republikanerne i Senatet nægtede at give ham posten i marts 2016 og insisterede i stedet på, at den næste præsident skulle vælge den nye højesteretsdommer.

- Man kan godt sige, at Merrick Garland som justitsminister er en stor fuckfinger til republikanerne i Senatet, siger Mirco Reimer-Elster.

Merrick Garland er midtersøgende, og hvis han godkendes som justitsminister, kommer han formentlig til at gennemføre en række love, der skal gøre op med Donald Trumps politik.

Klart signal om et skifte

For eksempel ventes Donald Trumps indrejseforbud til USA fra en række muslimske lande at blive ophævet, mens folk der bor i USA uden statsborgerskab igen skal have mulighed for at blive lukket ind i det amerikanske samfund.

- Og så skal den føderale regering finde ud af, hvordan de børn, der blev adskilt fra deres forældre ved grænsen, genforenes med deres familier, siger Mirco Reimer-Elster.

For at signalere et opgør med Donald Trump vil Joe Biden hjælpe de børn, der blev ofre for forgængerens immigrationspolitik.

Og så kommer den nye justitsminister formentlig også til at se på de yderligtgående grupper, der er vokset frem under Donald Trump.

- Hvad kommer den nye regering til at gøre mod indenlandsk terror? White supremacists har vist sig at være en udfordring. Hvordan bliver stemningen i disse grupper, efter at Trump er væk, og hvordan vil man forholde sig til dem? Det mangler vi endnu at se, siger Mirco Reimer-Elster.

De voldsomme uroligheder, som USA oplevede efter flere tilfælde af politivold i 2020, vil også spøge.

- Joe Biden vil tale om, at politikorpsene rundt om i landet skal reformeres. Men det eneste, man kan gøre føderalt, er at true med at trække den føderale støtte. Problemet for Joe Biden er, at det her hele tiden bare er én George Floyd væk fra at blive et stort emne igen, siger Mirco Reimer-Elster.

Udenrigspolitik

Udenrigspolitik

Lige efter præsidentvalget i november ringede Joe Biden til en lang række af USA's allierede for at fortælle, at man nu igen kan regne med Amerika.

Han skal fortælle vælgerne, hvorfor han hellere vil være præsident for Paris end Pittsburgh

Mirco Reimer-Elster, cand.mag. i amerikanske studier

Han har også offentliggjort, at USA genindtræder i klimaaftalen fra Paris samt givet Barack Obamas tidligere udenrigsminister John Kerry en magtfuld post, som skal gøre det nemmere at føre en ambitiøs klimapolitik, så USA kan nå sine klimamål.

- Der kom 84 klimalempelser under Trump, og det vil tage tid for Biden at rulle det tilbage. Samtidig skal han ud og fortælle vælgerne, hvorfor han hellere vil være præsident for Paris end Pittsburgh, siger Mirco Reimer-Elster.

Klimapolitikken er dog langt fra den eneste udenrigspolitiske arv fra Trump, som Joe Biden må forholde sig til.

En kedelig arv fra Trump

For eksempel er der atomaftalen med Iran, som Donald Trump valgte at trække USA ud af.

- Her står Joe Biden med et problem. Han synes ikke om, at Trump trak sig, men iranerne har eskaleret situationen siden. Joe Biden kan jo ikke træde tilbage i en aftale, som Iran har brudt, siger Mirco Reimer-Elster.

Iranske raketter under en øvelse 15. januar 2021. Joe Biden skal finde ud af, hvordan han skal håndtere Irans konfrontationskurs.

På den anden side er Joe Biden nødt til at foretage sig noget.

- Han har jo lige fortalt europæerne, at de kan regne med USA igen, og de er tilhængere af aftalen. Omvendt kan Joe Biden ryge i vanskeligheder i forhold til Israel, hvis han genindtræder eller genforhandler aftalen, siger Mirco Reimer-Elster.

Han forventer dog, at udenrigspolitik kun kommer til at fylde lidt i Joe Bidens første tid som præsident, da coronavirus og økonomien vil være de to altoverskyggende emner.

- Der er dog forholdet til Kina, der bliver spændende at følge. Hvordan vil han håndtere dem, det har vi endnu til gode at se, siger Mirco Reimer-Elster.

Under Trump blev forholdet til Kina markant forværret, og der blev indledt en handelskrig med told og afgifter på kinesiske varer for at skabe arbejdspladser i USA. Joe Biden har endnu ikke sagt noget om, hvordan han vil skabe et bedre forhold til kineserne uden at miste de amerikanske jobs igen.