USA Valg

Donald Trumps absolut sidste tale som præsident analyseret ord for ord

Joint Base Andrews i Maryland blev stedet for Donald Trumps sidste tale som præsident. Video: Kasper Søby

Retorisk analytiker gennemgĂĄr Donald Trumps sidste tale ord for ord.

Esther Margrethe Lynard (https://nyheder.tv2.dk/profil/esther-margrethe-lynard), Magnus Bjerg (https://nyheder.tv2.dk/profil/magnus-bjerg)

Han har forladt Washington D.C. som præsident for sidste gang.

PĂĄ flyvebasen Joint Base Andrews lod Donald Trump de sidste offentlige udtalelser falde, da han holdt tale for sin familie, venner og medarbejdere.

Her er de præcise ord, den tidligere præsident ytrede, analyseret af retorisk analytiker ved Kongressen.com, Mark Herron:

"Dette har været fire fantastiske år. Vi har opnået så meget sammen. Jeg vil gerne takke min familie, mine venner og mit personale og så mange andre for at være her i dag. Jeg vil takke jer for jeres indsats og hårde arbejde. Folk har ingen ide om, hvor hårdt denne familie har arbejdet – og de har arbejdet for jer. De kunne have haft et meget nemmere liv, men de har gjort et fantastisk stykke arbejde.

Denne indledning minder mere om en valgtale end en afskedstale med kombinationen af selvros og fokus pĂĄ familien. Men det passer ogsĂĄ godt med Trumps generelle talestil og stĂĄr i kontrast til hans tale tirsdag, som var den officielle afskedstale.

Mark Herron, retorisk analytiker ved Kongressen.com

Jeg vil takke Mark Meadows (Trumps stabschef, red.). Det har været meget særligt, vi har udrettet en masse.

Vores førstedame er en kvinde med meget ynde og værdighed og så populær blandt folket. Vil du sige et par ord, skat?

Melania Trump: Det har været mit livs ære at tjene som jeres førstedame. Tak for jeres kærlige støtte. I vil være i mine tanker. Må Gud velsigne jer, jeres familier og denne smukke nation.

Donald Trump: Hvad mere behøver at blive sagt?

Det, vi har udrettet, har været forbløffende. Vi har genopbygget det amerikanske militær. Vi har skabt en ny styrke, vores ’Space Force’, det i sig selv ville være en kæmpe præstation for enhver anden almindelig administration. Vi har ikke været en almindelig administration.

Vi passede på veteranerne, og de har givet mig den største tilslutning nogensinde. Før vi kom til, var der ikke nogen, som passede på vores veteraner. Som I ved, sørger vi godt for dem nu og samler regningen op, hvis de har brug for at se en læge. Vores militær er henrykt.

Vi har også sikret de største skattelettelser og den største skattereform nogensinde, Jeg håber ikke, de hæver skatterne. Men hvis de gør, så havde jeg advaret jer.

Og vi har også skåret ned på reguleringerne, og det er derfor, vi har set så gode beskæftigelsestal. De har været helt fantastiske.

Var vi ikke blevet ramt af pandemien, ville vi have kunne fremvise tal, som ingen andre før har kunne fremlægge. Vores tal var de bedste nogensinde, hvis man kigger frem til februar sidste år.

Dette siger noget om Trumps fokus. I stedet for først at få talt om antallet af tabte menneskeliv under den værste krise i hans regeringstid, så taler Trump om økonomien, og hvor god den havde været, hvis han ikke var blevet ramt af pandemien.

Mark Herron

Selv nu har vi genopbygget igen. Ingen kan bebrejde os, at vi blev ramt af pandemien. Hele verden blev ramt. Og nu er aktiekursen faktisk højere, end den var, da den var på sit højeste, før pandemien ramte os. Så man kan sige, at vi byggede økonomien op to gange.

Denne udtalelse havde Trump sikkert gerne ville bruge som valgkampsslogan for nogle mĂĄneder siden.

Mark Herron

I vil se fantastiske resultater komme ind, hvis man lader det hele køre sit eget løb og lader være med at blande sig for meget. Husk os, når I ser disse ting ske om nogle måneder. Husk os.

Jeg ser elementer af vores økonomi, der er en raket på vej op. Vi har den bedste økonomi i verden.

Vi opnåede det, der er blevet kaldt et medicinsk mirakel. Det er, hvad de kalder det: Et mirakel. De taler selvfølgelig om vaccinen.

Vi fik vaccinen udviklet på rekordtid. Den blev udviklet på ni måneder i stedet for ni år. Udviklingen ville have taget lang tid, mange år. Men nu har vi allerede to vacciner ude, og det er i særdeleshed en stor præstation.

Jeg tror, vi vil se nogle gode resultater i de kommende mĂĄneder. Antallet af syge vil falde med raketfart, fordi vi har arbejdet sĂĄ hĂĄrdt.

Billedet pĂĄ raketten bliver af Trump brugt to gange bĂĄde for at understrege noget, der gĂĄr hurtigt op og hurtigt ned. Det er normalt mere effektivt at bruge forskellige billeder til at illustrere forskellige pointer.

Mark Herron

Når vi om en måned sidder i Florida, kommer vi ikke til at sige, at ”vi godt kunne have arbejdet en lille smule hårdere”. Det er ikke muligt.

Vi har kæmpet mod mange forhindringer, og vi overkom alle forhindringerne. Vi har lige fået 75 millioner stemmer, hvilket er en rekord for en siddende præsident nogensinde. Det har været en ære.

Noget andet, vi er utrolig stolte af, er, at vi fik udnævnt næsten 300 føderale dommere samt tre højesteretsdommere. Det er endnu en rekord.

Trump har talt meget om, at hans modstander har fået for mange stemmer ved valget, selv runder han hele tiden op til 75 millioner i stedet for de 74,2 millioner stemmer, han fik. Lige bagefter får han også hævet antallet af udnævnte føderale dommere en del. Det præcise tal er 226. Det er ”sælgeren Trump”, som hele tiden skal lægge til, uanset om det passer eller ej.

Mark Herron

Vi har udrettet meget. Og der er stadig meget at udrette.

Vi skal også sende vores sympati til de tusindvis af mennesker, der har lidt så forfærdeligt under den kinesiske virus (øgenavn for coronavirus, red.). Det er en forfærdelig ting, der ramte verden. Vi ved alle, hvor den kom fra, en helt forfærdelig ting.

Jeg vil bare gerne sige, at I er fantastiske mennesker. Dette er et fantastisk land. Det har været den største ære og et privilegium at være jeres præsident.

Jeg vil altid kæmpe for jer. Jeg kommer til at holde øje og følge med.

Trumps fokus er blandt andet at holde sit brand relevant. I denne tale lægger han også op til en framing af begivenhederne, hvor Trump har opnået ting for det amerikanske samfund, som Biden risikerer at ødelægge med sin politik. Derfor vil Trump holde øje med demokraternes politik.

Mark Herron

Fremtiden for dette land har aldrig været lysere. Jeg ønsker den nye administration held og lykke med arbejdet. Jeg tror, de vil være succesfulde. De har et stærkt fundament til at gøre noget spektakulært. Vi har sat dem i en givtig position, bedre end nogen har gjort før.

I denne tale lægger Trump op til, at hvis det kommer til at gå godt i den kommende tid, så vil det være på grund af Trump. Trump selv har ellers lavet en skarp opdeling mellem Obamas tid i Det Hvide Hus og sin egen, på trods af at mange af Obamas økonomiske tiltag hjalp Trump fra start.

Mark Herron

Og det er endda på trods af, at vores land blev ramt af den værste plage siden 1917. Trods det har vi udrettet fantastiske ting.

Et farvel. Vi elsker jer. Vi vil vende tilbage pĂĄ en eller anden mĂĄde.

Før jeg forlader jer, vil jeg også hurtigt takke vores vicepræsident Mike Pence og hans hustru Karen. Jeg vil gerne takke medlemmerne af Kongressen, for jeg synes faktisk, vi samarbejdede godt med Kongressen. I hvert fald dele af Kongressen. Vi udrettede så meget, som ingen troede var muligt.

Der er faktisk en pudsig parallel her til Trumps valgaftenstale, hvor han næsten glemte Mike Pence i sin takketale. Hvis Pence var taget med Trump til Florida, var han formodentlig blevet nævnt i begyndelsen af talen.

Mark Herron

Jeg vil takke de gode mennesker i Washington. Alle dem, jeg arbejdede med for at skabe dette mirakel.

SĂĄ, hav et godt liv. Vi ses snart."

Det er Trump, som ikke rigtig tænker over, hvad han siger. "Have a nice life" er noget, man siger, hvis man ikke regner med at se folk igen, nogensinde. Trump er delvist resignerende og tænker ikke over, hvad han siger, men med den allersidste sætning viser han sig også klar til kamp igen, hvis muligheden skulle vise sig.

Mark Herron