USA VALG

Biden nævnte ikke Trump, men kom med flere stikpiller

I sin tale opfordrede Joe Biden til, at USA nu starter på en frisk efter en periode med bitterhed og ekstrem splittelse.

I sin første tale som præsident kom Joe Biden med en række stikpiller til USA’s tidligere præsident, Donald Trump.

- Almindelige borgere og USA's ledere har en forpligtelse til at bekæmpe løgne og forsvare sandheden, lød det blandt andet fra Joe Biden i hans indsættelsestale.

Trump har siden valget 3. november utallige gange hævdet, at sejren blev stjålet fra ham.

Det er hver gang blevet afvist af eksperter, der har kaldt valget det mest sikre og demokratiske i USA’s historie.

Bitterhed og splittelse

I sin tale opfordrede Joe Biden desuden til, at USA nu starter på en frisk efter en periode med bitterhed og ekstrem splittelse.

- Her står vi, kun få dage efter at en voldelig menneskemængde troede, at de kunne stoppe demokratiet. I denne time har vi lært, at demokratiet er dyrebart. I denne time har demokratiet sejret, sagde Biden.

Lyn-analyse

Den nye præsident nævnte ikke sin forgænger ved navn en eneste gang i sin indsættelsestale. Det var der i sig selv ikke noget forunderligt i. Biden og Trump har begge to i de seneste måneder valgt Voldemort-modellen fra Harry Potter-universet, hvor man ikke udtaler sin modstanders navn. Alligevel var der en del retoriske stikpiller fra Biden til Trump. Ikke mindst alvorsordene og påmindelsen om at holde sig til sandheden. På den front har præsident Trump utvivlsomt dannet en præcedens, som gør, at Trumps titel udover tidligere præsident desværre også godt kunne være Lord of the Lies.

Præsidenten henviste til, at en stor gruppe tilhængere af Donald Trump stormede Kongressen to uger inden Bidens indsættelse.

De var vrede over, at Kongressen var i færd med formelt at godkende Bidens valgsejr.

Uenighed uden krig

I sin tale opfordrede Biden amerikanerne til fornyet sammenhold efter fire år med Trump.

- Politik behøver ikke at være et flammende bål, der ødelægger alt på sin vej. Hver eneste uenighed behøver ikke at være årsag til den totale krig.

Biden nævnte ikke ved navn sin umiddelbare forgænger på posten, som ikke var til stede ved onsdagens indsættelse.

Til gengæld sendt han en hilsen til sine forgængere på posten, der var til stede under indsættelsesceremonien: Barack Obama, Bill Clinton og George W. Bush.

Vil se fremad

Joe Bidens talsperson, Jen Psaki, havde på forhånd sagt, at Biden ville holde en tale, der så fremad og fokuserede på samling – i stedet for at se tilbage på de sidste fire år under Donald Trump.

- Vi tilbringer meget mindre tid med at tale om og tænke på og bekymre os om Donald Trump, lød det forleden fra Jen Psaki.

Udover stikpillerne til Trump talte Joe Biden om en række udfordringer, som USA og resten af verden står over for. Blandt andet coronavirus og klimaforandringer.

Udfordringer, som USA skal konfrontere og overkomme som et samlet folk, lød det fra den nye præsident.