USA VALG

Biden begynder sit arbejde allerede i aften - her er hans to do-liste

Tilslutning til internationale aftaler, 100 dages mundbind og en standsning af Trumps byggeprojekt - sådan går Biden til værks.

Knap når Biden at blive indsat som USA's 46. præsident, før han må smøge ærmerne op og begynde sit nye job.

Ifølge mediet The Hill vil Joe Biden allerede onsdag aften underskrive 15 stykker papir i et forsøg på at rette op på fire års uenigheder med Trump.

Dermed begynder Biden straks at trække en række af Trumps "executive orders" tilbage kort efter, han er taget i ed som præsident.

Herunder kan du se en del af Bidens to-do liste på hans første arbejdsdag.

1. Tilslutte sig WHO og begynde klimaarbejde

Den øverste ekspert under coronakrisen, Anthony Fauci, ventes at tale i WHO torsdag.

Noget af det, Biden har sagt fra starten, er, at han omgående vil tilslutte sig FN's internationale klimaaftale fra 2016, Paris-aftalen.

Trump trak USA ud af aftalen i 2017, fordi han mente, at aftalen var "meget uretfærdig for USA", der ellers er verdens andenstørste udleder af CO2.

Nu vil Biden altså igen tilslutte sig aftalen som et led i sin mere ambitiøse klimapolitik.

Præsident Biden vil desuden tilslutte sig Verdenssundhedsorganisationen WHO igen, efter Trump trak amerikanerne ud af organisationen i foråret.

Det skete på et tidspunkt, hvor coronakrisen allerede rasede hele verden over.

- USA's tilbagetrækning fra den internationale arena har efterladt os mere sårbare over for fremtidige pandemier, siger Bidens øverste coronarådgiver, Jeff Zients.

Den amerikanske corona-ekspert, Anthony Fauci, ventes at tale i WHO torsdag.

2. "100 days mask challenge"

Brugen af mundbind har splittet det amerikanske folk siden pandemiens begyndelse, men nu vil Biden opfordre amerikanerne til at bruge mundbind i 100 dage.

Coronapandemiens vigtigste tilbehør, mundbindet, har i den grad vakt splittelse hos amerikanerne i 2020, og det er op til delstaterne selv at indføre krav om mundbind.

Nu indfører Joe Biden en 100 dages mask challenge, der skal opfordre amerikanerne til at bruge mundbind på offentlige steder, og så underskriver han desuden en lovgivning, der kræver afstand og obligatorisk mundbind i alle offentlige bygninger.

- Det her er ikke et politisk budskab. Det handler om vores familiers sundhed og den økonomiske genopretning af vores land, lyder det om tiltaget fra Jeff Zients.

3. Fjern udlændingestramninger og stands Trumps mur

Muren mellem USA og Mexico har været en af Trumps helt store mærkesager gennem årene. Nu sætter Biden en stopper for byggeriet.

Biden ventes også at ophæve Trumps stramme visumrestriktioner mod lande, der hovedsageligt er muslimske.

Vi må konfrontere bevægelsen mod hvid overlegenhed

Præsident Joe Biden ved sin indsættelsestale

Udlændingestramningerne blev indført af Donald Trump i 2017 i et forsøg på at "holde radikale, islamistiske terrorister ude af USA" og restriktionerne gælder udvalgte lande i blandt andet Mellemøsten og Afrika.

I sin tale ved indsættelsen lød det fra Biden, at han som præsident vil sætte ind mod racisme.

- Vi må konfrontere bevægelsen mod hvid overlegenhed, lød det.

Desuden standser Biden byggeriet af den mur mellem USA og Mexico, der har været Donald Trumps stolthed siden valget i 2016, ligesom han også forlænger den økonomiske hjælp til studerende under coronakrisen.

Præsident Biden blev taget i ed onsdag 20. januar og er nu USA's nye præsident.