USA VALG

Præsidentens sidste ordre sætter dømte på fri fod

Det er traditionelt en afgående præsidents sidste privilegium at benåde venner, familie, kendte eller dømte i principielle retssager.

I dag offentliggør Donald Trump sin liste over de sidste godt 100 benådninger, som han kan nå at foretage, inden hans præsidentperiode udløber.

På forhånd har der været mest spænding om, hvorvidt den afgående præsident vil gøre alvor af at benåde sin familie, sin personlige advokat Rudi Guiliani og – mest kontroversielt – sig selv på forhånd, hvis der senere skulle blive rejst sigtelser imod dem i forbindelse med stormen på kongresbygningen 6. januar.

Men der er også andre kendte og ukendte ansigter, der venter spændt på at se, om de er på listen over benådede.

Det gælder blandt andre stifteren af Wikileaks Julian Assange, der i øjeblikket sidder fængslet i Storbritannien. USA har krævet ham udleveret, sigtet for spionage i forbindelse med, at Wikileaks offentliggjorde en række fortrolige militærdokumenter.

Et andet kendt navn på listen er rapperen Lil Wayne, der har en dom for ulovlig våbenbesiddelse, som han kun har afsonet en del af.

En tredje kendt personlighed er Trumps tidligere nære rådgiver Steve Bannon, der har en retssag om svindel hængende over hovedet. Han blev anholdt i august, sigtet for at have svindlet med penge, der var samlet ind til at betale for Trumps grænsemur. Sagen er planlagt til at skulle for retten i løbet af i år.

Medarbejdere og drabsdømte

Donald Trump har allerede benådet 94 personer i løbet af sin tid som præsident. Næsten halvdelen af dem, nemlig 41, blev benådet lige før jul.

Den liste omfattede en række af hans tidligere medarbejdere, der er blevet dømt som udløb af Robert Mullers Ruslands-undersøgelse. Det gælder Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort og hans tidligere medarbejder Roger Stone. En måned tidligere havde Trump benådet en tredje medarbejder, hans tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.

Trump benådede også datteren Ivankas svigerfar, Charles Kushner, der for år tilbage blev dømt for skattesvindel og vidnetrusler.

En anden benådning, der vakte opsigt, blev givet til fire mænd, der i 2007 arbejdede som sikkerhedsvagter for sikkerhedsfirmaet Blackwater i Irak. De fire blev kendt skyldige i at have dræbt 14 civile ved et voldsomt skyderi i centrum af Bagdad, hvor de åbnede ild i et vejkryds, da de følte sig truede.

De fire afsonede domme på enten livstid eller 30 års fængsel, indtil de blev benådet.

En benådning kan både gives til personer, der endnu ikke er dømt, til personer, der afsoner en straf, og til personer, der for længst har afsonet deres straf.

For dem, der allerede har afsonet deres straf, kan en benådning ikke bare være en oprejsning, det kan også have betydning for deres borgerrettigheder, for eksempel retten til at stemme.

USA's skrappeste sherif

Den allerførste af præsident Trumps benådninger går tilbage til august 2017, hvor han benådede sherif Joe Arpaio, der havde skabt sig en vis berømmelse som 'USA's skrappeste sherif'.

Han gjorde tjeneste ved grænsen til Mexico i Arizona og var kendt for sin hårdhændede behandling af illegale indvandrere – så hårdhændet, at en domstol forbød ham at masseanholde indvandrerne. Det forbud brød han, hvilket han senere blev dømt for.

Han var samtidigt en af de førende fortalere for konspirationsteorien om, at tidligere præsident Barack Obama ikke var født i USA og derfor ikke havde ret til at blive valgt som præsident.

En anden af de førende fortalere for den teori var Donald Trump.

Præsidenters ret

Hvis det holder stik, at der kommer yderligere omkring 100 benådninger fra Donald Trump, så når hans samlede antal benådninger op omkring 200.

Det er markant færre end forgængere som Barack Obama (1927 benådninger), Bill Clinton (459) og Ronald Reagan (406), mens det er på niveau med George W. Bush (200) og flere end George H. W. Bush (77).

Disse præsidentielle benådninger har altid vakt opsigt, uanset hvem af de seneste mange præsidenter, der har stået bag:

Barack Obama er med 1927 benådninger den præsident i nyere tid, der har gennemført flest. Blandt andre benådningen af Chelsea Manning, der blev idømt 35 års fængsel for at udlevere stakkevis af hemmelige militærdokumenter til Wikileaks.

Bill Clinton benådede på sin sidste dag som præsident sin bror, der afsonede en fængselsdom for kokainbesiddelse.

George H.W. Bush benådede en række kollegaer, der ligesom han selv havde været indblandet i Iran-contra-affæren i Ronald Reagans regeringstid. Blandt dem den tidligere forsvarsminister Caspar Weinberger.

Jimmy Carter gennemførte historiens suverænt største benådning, da han benådede mere end 200.000 unge mænd, der havde nægtet at gøre militærtjeneste i Vietnam.

Gerald Ford huskes for den mest kontroversielle benådning nogensinde, da han benådede sin forgænger, Richard Nixon, for hans rolle i Watergate-affæren.

Harry Truman stod i 50’erne for en opsigtsvækkende benådning, da han omstødte Oscar Collazos dødsstraf og ændrede den til livsvarigt fængsel. Collazos var dømt for at have forsøgt at myrde Harry Truman selv i 1950.