Udland

Portugal blev rost for sin indsats under første bølge af covid-19 – nu har landet flest smittede i Europa

Det portugisiske sundhedsvæsen er på randen af kollaps. Hver time dør ni mennesker med Covid-19. Det portugisiske mirakel er endt i en katastrofe.

Da Europa sidste vinter blev ramt af en tsunami at cornasmittede, sendte mange regeringer længselsfulde blinke mod Portugal. Men siden er det gået helt galt hos portugiserne yderst på Den Iberiske Halvø.

Alvoren var tydelig, da den portugisiske sundhedsminister Marta Temido forleden kom ud fra et hospitalsbesøg ved hovedstaden Lissabon. Termino forklarede de ventende journalister, at landets sundhedssystem er udsat for et ekstremt pres.

- Vi bruger alle midler, men der er en grænse. Og vi er meget tæt på den grænse, slog sundhedsministeren fast ifølge det store portugisiske dagblad Públio

Og foreningen for de praktiserende læger i Portugal er enige og kalder omstændighederne for katastrofale.

– Situationen er dramatisk og alarmerende, siger Carlos Cortes, regionalformand for de praktiserende læger i det centrale Portugal til det regionale dagblad Correio Da Manhã.

Cortes peger på, at man er så overvældet at corona-patienter, at andre syge – selv med alvorlig sygdomshistorie – ikke bliver behandlet som de burde.

Portugal er da også gået fra at være et land med beundringsværdigt styr på corona-situationen til at toppe listen over flest smittede i hele Europa per indbygger, skriver det britiske nyhedsbureau Reuters.

De seneste tal viser, at i Portugal med lidt over 10 millioner indbyggere, er 549.801 blevet smittet med COVID-19 og 8.861 er døde. Det seneste døgn satte landet en ny kedelig rekord med 10.455 smittede og 218 døde med COVID-19.

I Danmark, der har halvt så mange indbyggere, var de samme tal tirsdag: 724 smittede og 32 døde på et døgn.

Intensivafdelinger tæt på kollaps

Da Portugal gik ind i pandemien, havde landet det laveste antal intensivpladser i forhold til indbyggertallet i Europa. Siden har man øget antallet og er nu oppe på 672 intensivpladser. Men det tal skal ses i forhold til, at man lige nu er oppe på 664 indlagte COVID-19 patienter på intensivafdelingerne, og både sundhedseksperter og læger frygter, at man allerede i denne uge vil have brugt alle intensivpladser, skriver dagbladet Correio Da Manhã.

Nyhedsmagasinet Visaõ Saúde rapporterer om hospitalsafdelinger på randen af et kollaps, hvor man kun sender de patienter med størst chance for at overleve videre til intensiv-behandling.

António Marinho, der er chef for intensivafdelingen på Universitetshospitalet i Porto, frygter, at man vil se tilstande som i New York og under begyndelsen af pandemien i Italien. Og at man på grund af den massive smittespredning ikke vil kunne behandle alle, fordi det portugisiske sundhedsvæsen er på grænsen af, hvad det kan klare.

– Vi læger kommer til at begynde at udvælge, hvem vi redder, hvem vi sender til intensivafdelingen, beklager António Marinho over for nyhedsmagasinet Visaõ Saúde.

Hvordan er det gået så galt?

Tirsdag blev der debatteret heftigt i det portugisiske parlament. Diskussionen om Corona-pandemiens rasen blev transmitteret direkte på tv.

Oppositionen beskylder den socialdemokratiske statsminister António Costa for at have slækket alt for meget på restriktionerne hen over jul og nytår, og som konsekvens af det, kan man se, at smittetallet nu eksploderer.

– I går var vi det land i verden med flest smittede. Borte er dagene for det såkaldte portugisiske mirakel. Hvordan er denne menneskelige katastrofe mulig? Spørger Adão Silva fra det konservative oppositionsparti PSD.

Statsminister António Costa medgiver, at der har været slækket for meget på restriktioner og begrænsninger i julen, hvorfor portugiserne har været for meget og for tæt sammen. Rejserestriktioner på tværs af landet blev løftet og udgangsforbud lempet.

– Under de omstændigheder, som vi har i dag, ville ingen af os have truffet denne beslutning, erkender den socialdemokratiske statsminister i forhold til kritikken fra oppositionen.

Men António Costa forsvarer sig samtidig med, at han hele tiden har sagt, at kampen mod COVID-19 vil vare længere end en maraton.

Han fastslår også, at regeringen har gjort meget i kampen mod COVID-19. Sundhedsvæsnet har fået tilført 8000 medarbejdere, og antallet af intensivpladser er fordoblet.

Efter julen er portugiserne igen underlagt store begrænsninger, når de skal ud. Det er obligatorisk at arbejde hjemmefra, og det kræver arbejdsgivererklæring, hvis man er nødt til at tage på arbejde. Men kritikerne mener, at der skal mere til. Blandt andet at skoler og uddannelsesinstitutioner bør lukkes. Det har den portugisiske regering hidtil nægtet. Og kun hvis den britiske variant af coronavirussen viser sig at blive dominerende, vil man overveje at lukke de portugisiske skoler.

– Vi vil gøre alt for at holde skolerne åbne, slår den portugisiske statsminister fast, mens han afviser, at de skulle hænge sammen med, at regeringen endnu ikke har fået nok computere ud til skolerne, så fjernundervisning er en reel mulighed.