USA VALG

Joe Biden forlod hjemstaten i tårer på vej mod indsættelsen

Mens Biden landede i Washington, udsendte Det Hvide Hus en afskedstale fra Trump, som ønsker sin afløser held og lykke.

Joe Biden tog tirsdag en følelsesladet afsked med hjembyen Wilmington i Delaware, inden han satte sig på et fly mod Washington D.C.

Onsdag flytter han ind i Det Hvide Hus, når han er blevet indsat som USA’s 46. præsident ved en ceremoni foran kongresbygningen, US Capitol.

Men først skulle han sendes godt afsted fra hjembyen. Og det blev han ved et arrangement på Nationalgardens hovedkvarter i Delaware, som er opkaldt efter Joe Bidens afdøde søn, Beau Biden, der er tidligere major i Nationalgarden.

- Jeg fortryder kun én ting: at han ikke er her, for det burde være ham, vi introducerede som præsident, sagde den 78-årige tidligere vicepræsident.

Hans søn nåede blandt andet at være justitsminister i Delaware, inden han døde af en hjernetumor som 46-årig i 2015.

Sidste tale fra Wilmington

Det var en meget personlig tale fra Joe Biden, som først måtte samle sig og fjerne en tåre fra øjenkrogen, inden han overhovedet kunne begynde.

- Det er ret følelsesladet for mig, sagde han som det første.

Når han siden præsidentvalget 3. november har talt til amerikanerne, har han talt fra hjembyen Wilmington i Delaware.

Og hans sidste tale i Wilmington, før han bliver præsident, var fuld af lovord om byen og staten, som hans forældre flyttede til, da Joe Biden var ganske lille.

- Det er dybt personligt, at vores næste rejse til Washington begynder her. Et sted, som definerer det bedste i os som amerikanere, sagde han blandt andet.

Flere gange undervejs stoppede han op og lod en tåre løbe ned ad kinden.

Men fra og med onsdag er det slut med at tale fra Wilmington. Når klokken slår 12 i Washington D.C. - klokken 18 i Danmark - afløser han Donald Trump som præsident.

Forsonende Trump

Det sker ved en ceremoni, der bliver meget anderledes, end den slags plejer at være. Ikke mindst fordi det for første gang siden 1869 bliver uden deltagelse af den afgående præsident.

Donald Trump forlader onsdag formiddag Det Hvide Hus for sidste gang og rejser til sin hjemstat Florida, hvor han lander kort tid inden indsættelsesceremonien i Washington.

Tirsdag aften lokal dansk tid, efter at Joe Biden var landet i Washington, udsendte Det Hvide Hus en afskedstale fra en ukarakteristisk forsonende Donald Trump.

- Denne uge indsætter vi en ny administration og beder for dens succes med at sørge for USA’s sikkerhed og velstand. Vi ønsker dem det bedste, og vi håber også, at de har heldet med sig, siger den afgående præsident i løbet af den næsten 20 minutter lange tale.

Onsdagens ceremoni bliver også speciel, fordi den foregår midt i en pandemi og derfor kommer til at foregå foran langt færre mennesker end normalt.

Det forventes, at omkring 1000 personer kommer til at overvære ceremonien, og det bliver primært kongresmedlemmer og deres gæster. Det vurderes, at omkring 1,8 millioner mennesker mødte op til Barack Obamas indsættelse i 2008.

Endelig falder ceremonien 14 dage efter, at en flok vrede Trump-tilhængere stormede Kongressen, og fem personer mistede livet. Derfor kommer indsættelsen til at foregå under massiv bevogtning.

Op mod 25.000 soldater fra Nationalgarden er sat ind i forbundshovedstaden til lejligheden. Det er ifølge radiostationen NPR fem gange flere soldater, end USA har udstationeret i Irak og Afghanistan.

TV 2, TV 2 News, og TV2.DK dækker indsættelsen af Joe Biden hele dagen fra klokken 12.30 dansk tid.