USA VALG

Den mest magtfulde amerikaner, du aldrig har hørt om, skyder hul i love, han ikke kan lide

Hvis Joe Biden skal have succes som USA's næste præsident, er han afhængig af én enkelt stemme i landets senat. Den stemme tilhører Joe Manchin III.

Hvis der er en lov, som Joe Manchin III ikke kan lide, så skyder han hul i den.

Altså helt bogstaveligt talt.

Jeg placerer loven lige midt i sigtekornet

Joe Manchin III, senator, Demokraterne

Han printer loven ud, hænger den op, retter sit gevær med den og trykker på aftrækkeren.

Sådan gør man, hvis man vil vinde vælgernes gunst i den amerikanske delstat West Virginia, hvor Joe Manchin III er én af statens to senatorer.

Men Joe Manchin III er lidt usædvanlig.

For selvom Donald Trump fik næsten 69 procent af stemmerne i West Virginia ved efterårets præsidentvalg, er det lykkedes Joe Manchin III at få succes som kandidat fra USA's demokratiske parti - altså det parti som præsidentvalgets sejrherre Joe Biden tilhører.

Dermed er senatoren noget så sjældent som en demokratisk politiker, der har held med at nå de vælgere, som de seneste fire år har støttet Donald Trump i tykt og tyndt.

Og ikke nok med det.

6. januar blev Joe Manchin III med et slag en af USA's mest magtfulde mænd.

Lyn-analyse

Joe Manchin kan meget vel blive den mest magtfulde senator, som de fleste danskere aldrig har hørt om. Den demokratiske senator er valgt i republikanske West Virginia, hvor Joe Biden fik sølle 30 procent af stemmerne ved præsidentvalget i 2020.

Manchin er noget så eksotisk som en konservativ demokrat i disse polariserede tider, hvor demokraterne overordnet set bevæger sig mod venstre.

Spørgsmålet er, om senatoren fra West Virginia følger trop, eller bliver senatoren fra helvede for Biden og især partiets progressive fløj. For hvordan vil Biden både tilfredsstille Bernie Sanders og Joe Manchin?

Efter de seneste valg til USA's kongres har demokraterne nemlig 50 medlemmer af Senatet, mens republikanerne også har 50. Hvis alle stemmer efter partilinjen, er det vicepræsident Kamala Harris, der får lov til at bryde dødvandet og komme med den afgørende stemme.

I magtens centrum

Men hvis der bare er én senator, som vælger at gå imod sit parti, tæller vicepræsidentens stemme ikke.

Og det placerer Joe Manchin III direkte i magtens centrum - han er så langt ude på demokraternes højrefløj, at han næsten er republikaner.

Hans succes med at skyde love i stykker vakte for alvor opsigt i 2010, da han gennemhullede lovforslaget til USA's daværende klimaplan, den såkaldte 'Cap and Trade Bill', med sin jagtriffel.

- Jeg placerer 'Cap and Trade Bill' lige midt i sigtekornet, for den er dårlig for West Virginia, sagde Joe Manchin III dengang. Det hele blev optaget i en valgvideo og lagt på Youtube, hvor den efterfølgende gik viralt.

Kul og klima

West Virginia er kendt for sine mange kulminer, og man skal ikke have set mange af Joe Manchin III's videoer på Youtube for at forstå, at han vil kæmpe hårdnakket for sine vælgere.

For eksempel i Senatets komité for energi og naturressourcer, der har meget at skulle have sagt i forhold til USA's klimapolitik.

Her er Joe Manchin III i spil til at blive formand.

Hvis Joe Biden vil gennemføre, hvad der er blevet kaldt den mest ambitiøse klimaplan i USA's historie, går vejen altså gennem Joe Manchin III.

- Man kan bruge olie og gas på en meget renere måde, sagde han forleden til avisen Washington Examiner og fortalte, at naturgas er "meget effektivt" og "en umådelig stor del af vores portefølje".

- Han kan lide olierørledninger, siger Thom Kay fra miljøgruppen Appalachian Voices til mediet Inside Climate News.

- Men han er ikke den samme politiker, han var for et årti siden, da han lavede reklamen, hvor han skød 'Cap and Trade Bill' i stykker, siger Thom Kay, der fremhæver, at Joe Manchin III er en yderst pragmatisk politiker.

Faktisk gik Joe Manchin III i 2019 sammen med den republikanske senator Lisa Murkowski om at skrive et opsigtsvækkende læserbrev i Washington Post for at imødegå den klimaskepsis der fandtes i Donald Trumps regering.

- Der er ingen tvivl om, at klimaforandringer er ægte, og at det er menneskelige aktiviteter, der driver meget af det, skrev de to senatorer.

West Virginias pris

Så måske har Joe Biden alligevel en chance for at få Joe Manchin III med på sin politik.

Men senatoren vil givetvis forlange noget til gengæld.

Det er der i hvert fald nogle, som mener.

Efter senatsvalgene i Georgia 6. januar 2021, hvor det stod klart, at Joe Manchin III ville blive en nøgleperson for Joe Bidens succes, kom den venstreorienterede kommentator James Medlocks med et bud på, hvordan USA's fattigste stat vil se ud, når demokraterne er færdige med at bestikke Joe Manchin III.

Det kan ses herunder.

Hvad Joe Manchin III helt præcist får ud af sin unikke position, har vi endnu til gode at se, men West Virginia har allerede fået lovning på 120 millioner dollars i kampen mod coronavirus.

Staten er også det sted i USA, hvor flest indbyggere er blevet vaccineret.

Ifølge Nick Casey der er tidligere stabschef for West Virginias guvernør, har Joe Manchin III's politiske kompas altid kun peget i én retning.

- Han træffer beslutninger på baggrund af, hvad han synes, er det bedste for folk i West Virginia eller for folk i West Virginia og folk i USA, siger Nick Casey til avisen The Guardian.

På den måde har den 73-årige demokrat formået at blive valgt til offentlige embeder i en republikansk domineret stat siden 1982, hvor han første gang blev valgt ind i statens parlament.

Football og NRA

Han har selv dybe rødder i West Virginia, hvor han voksede op med fire søskende som søn af en møbelhandler.

Gode evner inden for amerikansk fodbold skaffede ham en plads på universitetet, hvor han læste erhvervsøkonomi og hjalp med faderens forretning, inden han gik ind i politik.

Han har både været indenrigsminister og guvernør i West Virginia, inden han gik ind i landspolitik.

Den berømte video, hvor Joe Manchin III skød lovforslaget i stykker, hjalp ham til at blive valgt ind i USA's senat i 2010.

Dengang modtog han støtte fra USA's magtfulde våbenlobby, NRA, og reklamerede med det i sin video.

Joe Manchin er nemlig fan af skydevåben og deler gerne sine jagthistorier på Twitter.

For eksempel fra bukkejagten i 2019, hvor det ikke lykkedes ham at ramme noget som helst.

Og på det tidspunkt var NRA's kærlighed til Joe Manchin III da også for længst blegnet.

Joe Manchin III stemte for et lovforslag om bedre regulering af skydevåben, mens Barack Obama var præsident, og i stedet for støtte ham lancerede NRA i 2018 en reklamekampagne imod ham.

Det afholdt dog ikke Joe Manchin III fra at udgive en efterfølger til sin berømte film med det gennemhullede lovforslag.

Dødforkert

Denne gang havde han skaleret en anelse ned og nøjedes med at bruge et haglgevær.

- Hey, jeg har ikke ændret mig. Jeg er måske nogle år ældre, men jeg vil stadig gå i rette med enhver, der er ude efter West Virginia, sagde han i videoen, der bærer titlen 'Dead Wrong' - 'Dødforkert'.

Og så skød han et sagsanlæg mod Barack Obamas sundhedslovgivning i stumper og stykker.

Endnu har han ikke skudt til måls efter nogen af Joe Bidens lovforslag, men så sent som 10. januar valgte han at gå imod partilinjen og stemme nej til den kommende præsidents forslag om at give alle amerikanere 2000 dollars for at stimulere økonomien.

- Vi skal hjælpe dem, der virkelig behøver hjælp, ikke dem der sætter pengene i banken, sagde Joe Manchin III til CNN og foreslog, at pengene i stedet skulle gå til dem, der virkelig trænger og til en opgradering af USA's infrastruktur.