Udland

Demokrater glæder sig til en ny præsident: - Hvis Trump var en vin, havde han helt sikkert prop

I Californiens vindistrikt, hvor tre ud af fire stemte på Biden, kan de demokratiske vælgere kun se de dårlige ting, Trump bragte med sig.

I vindistriktet i Sonoma County i det nordlige Californien bor vinbonden Ken Freeman med ligesindede, når det kommer til deres politiske overbevisning.

Lige knap 75 procent af indbyggerne i amtet stemte på den tiltrædende præsident, Joe Biden, ved præsidentvalget sidste år.

Og derfor kan det kun gå få langsomt med at få Donald Trump ud af Det Hvide Hus.

- Hvis han var en vin, havde han helt sikkert prop. Man kan bare smide ham ud, for der er ikke noget positivt ved ham. Han er en skændsel, lyder dommen fra Ken Freeman.

Den entusiastiske vinbonde mener derimod, at Biden er en "god årgang".

- Joe har noget alder. Han kunne godt være en gammel vin fra Bordeaux eller en gammel Napa Cabernet. Det bedste er stadig i vente. Jeg mener, han er et godt menneske, så forhåbentlig har vi bedre tider i vente.

Pinlig over at være amerikaner

Vingården Freeman Vineyard and Winery, som Ken Freeman ejer med sin japanske kone, Akiko, eksporterer vine til 25 lande, heriblandt både Hongkong og Danmark.

Og når ægteparret rejser rundt i verden sammen, har han de seneste fire år ofte følt sig pinlig over at være amerikaner.

Det har han også derhjemme, når han sidder i stuen og ser nyheder med sin kone. For han har svært ved at svare hende, når hun på daglig basis spørger, hvad i alverden der sker USA i øjeblikket.

Ægteparret begyndte at producere vin for knap 20 år siden. Det har kastet nogle anmelderroste vine ad sig og en god indkomst.

Og han kan godt forstå de få af hans venner, der har stemt på Trump, fordi han har haft fokus på at skabe gode forhold for små, amerikanske virksomheder ved for eksempel at give skattelettelser.

Men han mener ikke, det er grund nok.

- Ja, vi elsker at skulle betale mindre i skat, men det er vigtigere at have en præsident, vi respekterer, og som gør det rigtige for folk i dette land og rundt i verden.

Håbefulde californiere

I den lille billedsmukke by Healdsburg 30 kilometer nord for vingården, hvor lokale og turister spiser is og smager på Freemans og områdets udbud af vine, er mange også glade for at komme af med Trump.

Skolebestyreren Larry Roadcap bruger ligefrem ordet "lettet".

- Måske får vi nu en ny regering, der vil have en inkluderende tilgang i deres måde at regere landet.

Ejendomsmægleren Leslie Molina fra San Francisco er særligt begejstret for, at landet får sin første kvindelige vicepræsident.

- Det har været fire hårde år. Med Trump som præsident er vi blevet et meget splittet land. Så jeg ser frem til, at vicepræsident Harris og præsident Biden samler folk.

Hendes kæreste Eddie Martinez er mere konservativ. Han ser Fox News, og hun ser CNN, forklarer de.

Så politik er tit genstand for diskussioner i husstanden. Det giver en god dynamik i forholdet, siger han med et skævt smil rettet mod sin kæreste.

Martinez mener dog også, at det er godt for landet med en ny mand bag skrivebordet i Det Hvide Hus. Så længe Joe Biden holder sine valgløfter.

- Obama lovede det latinamerikanske samfund mange ting, men han leverede ikke. Faktisk var han med til at deportere fire millioner mennesker. Så derfor håber jeg, den nye præsident holder sine løfter over for det latinamerikanske samfund.

Burde have set angrebet komme

For Ken Freeman er det heller ikke helt sort og hvidt. Donald Trump gjorde også nogle gode ting, mener han.

- Han gik hårdt til Kina. Det burde Obama også have gjort. Vi sov i timen, for vi burde have gået hårdt til Kina for 20 år siden. Så det er ikke alt, hvad han gjorde, der var en katastrofe. Men det, han gjorde godt, er blevet overskygget af alt det negative, han har bragt med sig.

Her mener Freeman særligt angrebet på Kongressen. Det chokerede ham virkelig at se, men da han havde haft tid til at fordøje det, overraskede det ham ikke.

Når en præsident, med alt den troværdighed sådan en titel bringer med sig, lyver om præsidentvalget og alt muligt andet på sociale medier, opildner han underuddannede mennesker til at gøre sådan, mener han.

På en sørgelig måde var det dog også en god ting for landet, efterrationaliserer han. Nu ved man nemlig, hvem der kunne finde på det, så der kan gøres noget ved det.

- Jeg er giver altid folk en chance til, og nu får vi forhåbentlig en bedre regering og får sat en stopper for løgnene.