Udland

Belgien topper igen verdens coronadødsliste

Endnu en gang kæmper Belgien med at holde corona i skak efter et nyt udbrud på et plejehjem. Også flere skoler slår alarm efter smitte.

Tirsdag gik en chokbølge igennem den lille belgiske landsby Merkem i Vestflandern. Her blev 72 af de 92 beboere på det lokale plejehjem konstateret smittet med den muterede britiske coronavirus, B.1.1.7. Det er det største kendte udbrud af den ekstra smitsomme variant i Belgien.

Smitten begyndte at rulle i starten af januar, hvor fem beboere blev syge. To dage senere var antallet steget til 20. Og nu, mindre end to uger senere, er det tal næsten firdoblet. Derudover er 38 ansatte også smittet med den britiske variant.

– Ingen med tilknytning til plejehjemmet har været ude at rejse. Det er et mysterium, hvordan virussen har sneget sig ind, siger plejehjemsdirektør Jurgen Duyck.

Overdødelighed

Udbruddet på plejehjemmet falder sammen med, at Belgien igen indtager en trist rekordplacering. Det lille tætbefolkede land med 12 millioner indbyggere har under hele pandemien været hårdt ramt af corona og har nu igen flest coronadødsfald pr. indbygger – i verden. Belgien topper listen med 178 døde pr. 100.000 indbyggere foran Slovenien med 152, Italien med 136 og Tjekkiet med 134. Danmark indtager med 30 døde pr. 100.000 indbyggere plads nr. 58.

Avisen Le Soir beretter samtidig om en overdødelighed i 2020 på hele 16 procent, og april og november 2020 indtager pladserne som de dødeligste i landets knap 200-årige historie.

Verdensmester i corona

Der har ellers været stor polemik omkring Belgiens optælling af coronadødsfald. I foråret, hvor der var meget få test til rådighed, blev alle tilfælde, hvor den afdøde havde haft symptomer svarende til covid-19, talt med i statistikken. Det mødte stor kritik, da mange mente, at det var medvirkende til Belgiens kedelige udnævnelse som verdensmester i coronadøde.

Men det viser sig, at der alligevel ikke er hold i den kritik, siger professor i demografi Patrick Deboosere.

– Hvis vi kigger på hver enkelt dag, stemmer overdødeligheden næsten perfekt overens med coronatallene.

Overdødeligheden skyldes i høj grad de mange smitteudbrud, der har hærget landets plejehjem siden pandemiens start. Det ses også i statistikken, hvor det er befolkningen over 85 år, der med en overdødelighed på 20 procent betaler den højeste pris.

Lyn-analyse

Igen indtager Belgien førstepladsen på verdensranglisten over coronadøde. Hvorfor? Spørgsmålet burde svirre i luften her i Bruxelles. Men det skaber ikke de store overskrifter hvilket kan undre, når man sammenligner med andre lande. Det kan være fordi, at mange belgiere har vænnet sig til et dysfunktionelt politisk system, ikke mindst i krisesituationer. Landet er sammensat af regioner, der kommunikerer dårligt og ikke kan blive enige. Bureaukrati hindrer samtidig et fintmasket testsystem og også vaccineringen halter bagud. Landet har tilsyneladende ikke lært lektien fra tidligere i pandemien.

Udbrud på skoler

Mens smitteopsporingen fortsætter på plejehjemmet, har den britiske virus også fundet vej til en forstad i den næststørste by Antwerpen. Her blev 5000 borgere mandag sendt i karantæne, efter der blev konstateret smitte på to skoler.

Udbruddet kan ifølge belgiske medier spores tilbage til én forælder, der bragte den ekstra smitsomme virusvariant med hjem fra en skiferie i Schweiz.

Det får nu flere virologer til at slå alarm:

– Den britiske variant er så smitsom, at jeg ikke længere tror på, at vi kan stoppe den fra at sprede sig, siger mikrobiolog Herman Goossens.

– Vi må teste massivt for at bremse smitten, så vi når ind i foråret og får mulighed for at vaccinere så mange som muligt. Det er virkelig et kapløb mod tiden.

Haltende screening

Men på trods af virologernes advarsler bliver kun 44.000 belgiere testet om dagen. Heraf er ca. 2000 prøver positive. Til sammenligning blev der mandag foretaget knap 85.000 tests i Danmark. Heraf var 724 positive.

De belgiske laboratorier kæmper desuden med at screene tilstrækkeligt mange positive prøver for de forskellige coronavarianter – en altafgørende opgave for at kunne følge smittespredningen i samfundet, fastslår eksperter.

I Belgien kan alle børn fortsat komme i skole og institution. Og landets to undervisningsministre har meldt ud, at skolerne skal holdes åbne, så længe som muligt. Derudover har regeringen foreløbig ingen planer om at skærpe reglerne for udlandsrejser.