Udland

Tegnell i tv-skænderi om coronasmitte

Ifølge TV 2s journalist i Sverige kan situationen give øget ammunition til dem, der kritiserer de svenske sundhedsmyndigheders strategi.

Over 10.000 dødsfald og mange daglige smittetilfælde har ført til livlig debat om coronastrategien i Sverige.

Søndag stod statsminister Stefan Löfven og statsepidemiolog Anders Tegnell for skud i programmet 'Agenda' på SVT.

Især sidstnævnte blev presset af forskerkollegaer, som efterspurgte, at Sverige havde valgt en strategi med flere restriktioner for at forhindre de mange smittetilfælde i landet.

Men i løbet af programmet formåede Anders Tegnell også at så tvivl om, hvordan coronavirussen smitter, hvis en smittet ikke har symptomer endnu.

I strid med WHO's tolkning

Det skete i en ordveksling med programvært Nike Nylander, som på et tidspunkt sagde:

- Vi ved mere og mere nu om asymptomatisk smitte. At du måske smitter mest op til to dage før til to dage efter...

Så afbrød Anders Tegnell:

- Nej, man smitter ikke mest to dage før. Du smitter mest i forbindelse med, at du bliver syg.

Derefter fortsatte ordvekslingen, hvor Tegnell gentog sit svar.

Men den er i strid med både verdenssundhedsorganisationen WHO's retningslinjer og flere forskningsrapporter, skriver Expressen.

- Data antyder, at smittede personer er mest smitsomme, lige inden de udvikler symptomer (som regel to dage inden de udvikler symptomer) og på et tidligt stadie i deres sygdomsforløb, lyder det for eksempel på WHO's hjemmeside.

Bakkes op af professor

I løbet af mandagen har udvekslingen været genstand for opmærksom i nogle svenske medier, herunder Expressen, hvor vært Nike Nylander siger:

- Jeg følte mig godt forberedt og var lidt overrasket over, at jeg blev rettet der, fordi jeg var sikker på, at det matchede det, jeg havde læst og fundet ud af. Som jeg forstår det, er forskningen ret entydig, idet du bliver smitsom et par dage før symptomerne bryder ud, siger hun.

Til samme avis bakkes hun op af Joakim Dilner, som er professor i infektionsepidemiologi ved Karolinska Institutet.

- Den periode, hvor du er mest smitsom, er fra to dage før til to dage efter, siger han, og kalder det "meget mærkeligt", at Tegnell siger det modsatte:

- Den viden er udbredt, siger han til avisen.

Dagen derpå er Anders Tegnell stadig sikker i sin sag. Han siger til Expressen, at:

- Hun sagde, at man er mest smitsom to dage, inden man får symptomer, hvilket er en direkte fejl, siger han.

Avisen Aftonbladet har talt med to eksperter, der irettesætter Tegnell, men også fundet en ekspert, der bakker statsepidemiologen op:

- Der holder jeg med Tegnell. Virusniveauerne er højest, når man får symptomer. To dage inden er lidt for lang tid før. Måske skal man i stedet sige et par timer eller et halvt døgn før, siger Jan Albert, som er professor i mikrobiologi ved Karolinska Institutet.

Lyn-analyse

Blandt eksperter er der ikke stor uenighed om, hvornår folk smitter mest, og derfor bliver irettesættelserne af studieværten set som en lidt underlig diskussion at tage. Det er en lille detalje, men giver ekstra ammunition til dem, som har mistet tilliden til Sundhedsstyrelsen og ikke mindst Tegnells håndtering. En gruppe, som ser ud til at være blevet større de seneste måneder, hvor Sverige har nogle af de højeste tal i Europa. Min vurdering er, at flertallet stadig bakker op om Tegnells linje. Forleden viste en undersøgelse, at flest svenskere ville invitere ham med til deres julebord.

Mødt med kritik

I løbet af programmet mødte Tegnell også kritik fra Annika Linde, som tidligere har været landets statsepidemiolog.

Hun har ad flere omgange udtalt til svenske medier, at hun ville have valgt en anden, mere restriktiv coronastrategi.

Blandt andet nævnte hun i søndagens program, at smitteopsporingen og testkapaciteten i Sverige ikke var tilstrækkelig i den indledende fase af pandemien.

Her svarede Anders Tegnell, at løsningerne ganske enkelt ikke fandtes ude i Sveriges 21 regioner, hvorfor det krævede længere tids arbejde at få alt på plads.

- En del af problemet er naturligvis, at vi i Sverige har 21 regioner, der er selvbestemmende. Mange af dem er ret små, og de kunne ikke klare det selv, men havde brug for hjælp fra andre aktører som for eksempel private og universiteterne. Regionerne havde brug for at ændre sig, siger Anders Tegnell til kritikken, skriver SVT.

For få uger siden vedtog Riksdagen i Sverige en ny pandemilov, som giver regeringen øgede muligheder for tiltag til at begrænse smitten med covid-19.

Loven gør det blandt andet muligt at indføre forsamlingsforbud, lukke den kollektive trafik, butikker, fitnesscentre og så videre.

Som et af de få lande i Europa har Sverige dog hidtil været kendt for ikke at have haft en decideret nedlukning under pandemien.

I stedet har man foretrukket at lade strategien hvile på anbefalinger fra sundhedsmyndighederne, som statsepidemiolog Anders Tegnell altså repræsenterer.