Udland

Det ene af de to sidste hvide næsehorn er syg

De to sidste eksemplarer af særlig slags næsehorn er mor og datter. Avlsprogrammet – og arten – er mere truet end nogensinde.

Endnu en art er trådt et skridt nærmere udryddelse. En pansret kæmpe med et specielt udseende, der har græsset på den afrikanske savanne i millioner af år, er tæt på at uddø. Der er tale om det nordlige, hvide næsehorn. På landjorden overgås det i størrelse kun af elefanten.

Der er kun to tilbage. Det er ovenikøbet mor og datter, og nu er moren Najin blevet syg. De lever i et reservat i Kenya, Ol Pejeta, passet og omgivet af plejere døgnet rundt. Pigerne, bliver de kaldt.

31-årige Najins sygdom bekymrer videnskabsfolk verden over, fordi det avlsprogram, der allerede er sat i gang, nu er truet.

Ifølge The Guardian har man fundet en stor tumor i maven ved siden af ​​hendes venstre æggestok.

Vi skruer lige tiden et par år tilbage: I 2018 døde den sidste han, en kæmpe på to tons, men med et mildt gemyt ved navn Sudan, som blev 45 år.

Snart kun ét tilbage

Hans plejere dulmede hans sidste smerter med 24 smertestillende piller ad gangen – indlagt i bananmos, og han fik medicin smurt direkte på sine sår. Da han til sidst ikke kunne stable sin enorme krop på benene, fik han sprøjten.

Også han boede i Ol Pejeta, hvor han blev passet som en majestæt. Sudan var en berømthed, som folk fra hele verden kom for at se. Hans død trak overskrifter i hele verden. Hans plejere græd, folk græd.

Så var der kun Najin, der er datter af Sudan, og hendes datter Fatu tilbage. Fatu er med andre ord Sudans barnebarn.

I forbindelse med Sudans død lykkedes det eksperter at trække nogle dråber sæd ud af ham, så man havde noget til inseminering. Et stort program med eksperter fra store dele af verden blev sat i gang. I december lykkedes det at skabe to fostre med æg, der tidligere var taget ud af Fatu og blevet befrugtet med sæd fra en afdød han.

Sudan hed den sidste han blandt de nordlige hvide næsehorn. Han døde i 2018. Dyrlæger fik reddet nogle dråber sæd ud af ham. De bruges nu i et forsøg på at skabe fostre med æg, som er taget ud af de to sidste hunner, der er Sudans datter og barnebarn.

Fatu bliver den sidste

I alt er der nu fem fostre, der kan sikre artens overlevelse. Lederen af Ol Pejeto, Richard Vigne, er forsigtig optimist:

- Dannelsen af to nye fostre giver håb om, at på trods af coronakrise, kan det nordlige hvide næsehorn reddes, siger han til avisen The Standard. Men han er bekymret over udsigten til, at der snart kun er Fatu tilbage.

Coronakrisen har mange konsekvenser, også for bestræbelserne på at redde næsehornet. Programmet måtte indstilles og kunne først genoptages i august sidste år – dog uden de ønskede resultater.

- Om få år står vi tilbage med Fatu, det sidste nordlige hvide næsehorn i verden. En påmindelse om, hvordan vi mennesker bliver ved med at true biodiversiteten på vores klode, siger Richard Vigne.

Knust horn fra næsehorn anses af nogle for at have en potensfremmende effekt. Af samme grund jages dyret af krybskytter.

Der er ikke noget hvidt over dyret. Navnet skyldes sprogforvirring. De hollandske kolonialister i Sydafrika kaldte det for wijd, der betyder bredt. Englænderne fik det galt i halsen og kaldte det hvidt, hvilket medførte, at alle de andre næsehorn blev kaldt sorte. I virkeligheden er de alle sammen grå.

Næsehornet er en verden

Man kan selvfølgelig spørge sig selv, hvorfor det er så vigtigt at redde denne underart af næsehornene. Uendeligt mange andre dyr og planter – store og små – er udryddet gennem evolutionens millioner af år. Skal Jorden absolut være et museum, og er vi ikke bare sentimentale?

En amerikansk journalist, Sam Anderson fra The New York Times, stillede sig selv spørgsmålet, da han besøgte Ol Pejeta med Najin og Fatu tidligere på måneden. Hans bud på et svar lyder sådan:

- Et næsehorn er ikke bare et næsehorn. Det er bærer af en tråd i det højtudviklede økologiske system. Det er med til at holde miljøet sundt. Det skaber stier for andre dyr i bushen. Hele kolonier af insekter lever af dets afføring, fugle lever af insekterne, og rovdyr lever af fuglene. Et næsehorn er ikke bare en del af verden – det er en verden.