Udland

Sådan vil Biden ændre USA, når han tiltræder

Umiddelbart efter han i næste uge overtager jobbet som præsident i USA fra Donald Trump, vil Joe Biden indføre omfattende ændringer.

I løbet af 10 hektiske dage, efter at han på onsdag overtager jobbet som præsident i USA fra Donald Trump, vil Joe Biden ifølge flere amerikanske medier, blandt dem New York Times og CNN, gennemføre en række ambitiøse planer, der vil indebære omfatttende ændringer i USA og i USA's forhold til resten af verden.

Alene på den første dag efter tiltrædelsen vil Joe Biden udstede en række direktiver, som ifølge New York Times er delvist symbolske og delvist substantielle.

- Aftalen er meget uretfærdig for USA

Donald Trump, amerikansk præsident

Indsættelsen er en anledning til at omstøde nogle af Donald Trumps mest kontroversielle beslutninger.

Joe Biden vil blandt andet ophæve et rejseforbud mod rejsende fra en række fortrinsvis muslimske lande, og han vil sørge for, at USA vender tilbage til Paris-klimaaftalen.

I klimaaftalen, som blev indgået i Paris i november 2015 mellem i alt 196 lande, blev det blandt andet aftalt at holde den globale temperaturstigning "et stykke under" to grader celsius i forhold til førindustrielt niveau - og gerne under 1,5 grader, hvis det er muligt.

Men i juni 2017 meddelte Donald Trump, at USA trak sig ud af klimaaftalen.

- Aftalen er meget uretfærdig for USA, lød begrundelsen dengang fra Donald Trump. Nu vender USA altså tilbage til aftalen, når Joe Biden tiltræder.

USA's tilbagevenden til klimaaftalen vil få stor betydning for aftalen, vurderer Marit-Solveig Seidenkrantz, professor på Aarhus Universitets Institut for Geoscience, overfor TV 2.

- Det er helt klart, at i det øjeblik, USA vender tilbage til aftalen, vil det betyde et øjeblikkeligt boost for aftalen. Det vil betyde, at den vil få en større gennemslagskraft hos en række lande, som har været mere tøvende i forhold til den, siger Marit-Solveig Seidenkrantz.

Joe Biden vil også udvide pandemirelaterede udsættelser af studerendes afdrag på lån, og han vil indføre et påbud om mundbind for rejsende, der krydser grænserne mellem de amerikanske stater. New York Times citerer et memo fra Ron Klain, den tiltrædende chef for personalet i Det Hvide Hus.

I memoet beskrives flere af Joe Bidens initiativer i den kommende tid.

Memoet kommer, efter at Joe Biden annoncerede, at han vil bede Kongressen vedtage en økonomiske hjælpepakke på 1,9 billioner dollar (11,66 billioner kroner), som skal stimulere amerikansk økonomi efter pandemien.

Kræver omgående handling

Ifølge politiske eksperter i USA kræver situationen i landet omgående og drastisk handling af den tiltrædende præsident.

- Du har en sundhedskrise, en økonomisk udfordring af enorme dimensioner, racemæssige og etniske stridigheder og en politisk polarisering på steroider. De udfordringer kræver store, brede tiltag, siger Rahm Emanuel, tidligere demokratisk borgmester i Chicago og toprådgiver for de tidligere præsidenter Barack Obama og Bill Clinton, til New York Times.

Joe Biden vil også på sin første dag som ny præsident forsøge at få gennemført en ny immigrationslovgning, der vil bane vejen for, at 11 millioner mennesker, der lige nu opholder sig ulovligt i USA, får statsborgerskab.

Sammen med løftet om at vaccinere 100 millioner amerikanere mod coronavirus i løbet af sine første 100 dage som præsident, er det ambitiøse planer for en ny præsident, og de kan være en definerende test på hans evne til at lave aftaler og hans greb om det føderale styre i USA, konkluderer New York Times.