Udland

Rige tager på luksuriøse vaccinerejser gennem britisk firma

Det er "helt absurd", at verdens rigeste nu kaster sig ud i "vaccine-turisme," siger generalsekretær i Oxfam Ibis.

Vaccinationerne mod coronavirus er gået i gang verden over. Og mange må vente fromt i kø, før det bliver lige netop deres tur til at få et stik.

Men har man penge, kan man måske komme foran i køen. I hvert fald hvis man er medlem af den britiske concierge-service Knightsbridge Circle, der har et årligt medlemsgebyr på 25.000 pund – mere end 200.000 kroner.

En klub, der kalder sig en ”eksklusiv rejse- og livsstilsservice” og tilbyder sine medlemmer at arrangere alt fra luksuriøse rejser og ophold til specialforespørgsler fra kunderne selv.

Det er, som om vi er pionerer inden for denne her form for luksusvaccineprogram

Stuart McNeill, grundlægger

Her er de begyndt at udføre vaccinerejser, hvor medlemmer bliver fløjet på storslåede ferier til blandt andet Indien og de Forenede Arabiske Emirater for at blive vaccineret mod coronavirus.

- Det er, som om vi er pionerer inden for denne her form for luksusvaccineprogram, siger en af grundlæggerne af Knightsbridge Circle, Stuart McNeill, til The Telegraph.

- Du tager væk et par uger til en villa i solskin, får dine stik, og så er det fikset.

Rejser til mere end 330.000 kroner

Grundlæggeren fortæller, at omkring 20 procent af klubbens medlemmer allerede nu har været en tur i Dubai eller Abu Dhabi, hvor private tilbydes et stik med Pfizer-vaccinen.

Og i den forgange uge begyndte virksomheden også at tilbyde ture til Indien, hvor medlemmerne kan lægge arm til Oxford/AstraZeneca-vaccinen mod en klækkelig sum i betaling.

Ofte foregår turene nemlig under yderst luksuriøse forhold, hvor privatfly, store villaer, private kokke og swimmingpools ikke sjældent er en del af ligningen, lyder det fra Stuart McNeill.

- De lander, får deres første stik, og så venter de på nummer to. Nogle af dem vælger at blive på et ophold i for eksempel Indien i al tiden, mens andre for eksempel flyver til Madagascar i mellemtiden og så kommer tilbage for at få stik nummer to, siger grundlæggeren til The Telegraph.

Hvis du er en 35 år gammel ung mand, der går i fitnesscenter to gange om dagen, har du ingen chance for at få vaccinen igennem os

Stuart McNeill, grundlægger

Han estimerer, at en måned lang vaccinerejse til Dubai med flybilletter til første klasse og ophold på et fint hotel kan koste op mod 40.000 pund - mere end 330.000 kroner.

En pris, medlemmerne vel at mærke selv betaler udover det årlige medlemsgebyr. Selve vaccinen er dog inkluderet i medlemskabet.

"Et moralsk ansvar"

Selvom en selvbetalt forlomme i vaccinekøen kan skure i det moralske kompas hos nogen, mener Stuart McNeill ikke, at der er noget i vejen med klubbens nye tiltag.

Han understreger, at ingen personer under 65 år har fået vaccinen gennem dem, fordi Knightsbridge Circle har ”et moralsk ansvar” for, at det er de mennesker, som har brug for vaccinen, der får den.

- Hvis du er en 35 år gammel ung mand, der går i fitnesscenter to gange om dagen, har du ingen chance for at få vaccinen igennem os. Det er helt sikkert, siger han til The Telegraph.

Foran i køen

Lige nu arbejder det internationale vaccinesamarbejde Covax på at sikre vacciner til lav- og mellemindkomstlande.

Selvom FN har fået en stor del af sine medlemslande til at tilslutte sig tiltaget, er der stadig udfordringer nogle steder med at sikre vaccine til de rette mennesker i den rigtige rækkefølge.

Mens privatklinikker i både Indien og de Arabiske Emirater tilbyder vaccinationer til lokale og udlændinge, der selv kan betale for det, er også Brasilien ifølge mediet EuroNews hoppet med på bølgen.

Der er tale om at sætte folk med penge foran dem, der ikke har det

Gonzalo Vecina, professor i folkesundhed ved universitetet i Sao Paulo

Det sydamerikanske land, hvor mere end 200.000 er døde med coronavirus, har endnu ikke fået et vaccinationsprogram fuldt op at stå. Og mens regeringen først i den seneste tid har lukket de store aftaler om vaccinedoser til landet, er private aktører begyndt selv at købe ind af de eftertragtede dråber.

Det har blandt andet fået Gonzalo Vecina, professor i folkesundhed ved universitetet i Sao Paulo og tidligere leder af Brasiliens nationale sundhedstilsyn, til at rejse skarp kritik af de private udbydere.

- Der er tale om at sætte folk med penge foran dem, der ikke har det. Det er umoralsk midt under en pandemi, siger han til EuroNews.

"Helt absurd"

Herhjemme er den danske udviklingsorganisation Oxfam Ibis ikke overrasket over, at ikke alle overholder sin plads i vaccinekøen. De peger på, hvordan det tidligere er set rundt om i verden, at velhavende folk har kunnet betale sig til eksempelvis private hurtigtests for coronavirus, mens andre har måttet vente.

Og organisationens generalsekretær Kristian Weise har ikke roser til overs for det britiske initiativ.

- Det er helt absurd, at verdens rigeste nu kaster sig ud i vaccine-turisme for at springe køen i deres hjemlande over, siger han til TV 2.

- Det understreger vaccine-uligheden, og at der er mennesker i vores samfund, der kan se stort på de fælles regler og løsninger.

Rumrejse og besøg hos paven

Hos Knightsbridge Circle fortsætter de dog ufortrødent med at sende medlemmer afsted mod udlandet for en coronavaccine.

Men vaccinationsrejser er ikke det eneste, klubben tilbyder sine medlemmer. I et interview med Billionaire Magazine løftede Stuart McNeill sløret for nogle af de vildeste forespørgsler, som klubben har ført ud i livet for kunderne.

- En af vores kunder står lige nu i kø til at indgå i træning i Houston (USA red.), før han skal på en rumrejse næste år, fortalte han til mediet i november 2020.

Tidligere har Knightsbridge Circle også arrangeret private middagsselskaber for et medlems gæster foran Leonardo DaVincis 'The Last Supper' og sørget for, at en kunde kunne få sine bryllupsløfter fornyet af selveste paven.