Coronavirus

Nyt angreb fra USA vækker kontroversiel teori om coronavirus til live

I et nyt dokument peger den amerikanske regering igen på, at coronavirussens udbredelse kan skyldes fejl på laboratorium i Wuhan.

USA anklager nu Kina for at skjule sandheden omkring coronavirussens oprindelse.

Vi ved ikke, hvor den stammer fra, men vi ved, at vi må til bunds i det

Senator Tom Cotton

I et nyt dokument rejser den amerikanske regering igen tvivl om den oprindelige teori – at virussens arnested var et madmarked i den kinesiske millionby Wuhan, hvor der blev solgt levende dyr – herunder flagermus.

I stedet peger USA på, at covid-19-pandemien, der nu har kostet flere end to millioner mennesker livet, kan være resultat af en ulykke på laboratoriet Wuhan Institute of Virology (WIV).

Sygdom hos laboratorieansatte

USA baserer blandt andet sin teori på, at flere ansatte på laboratoriet i efteråret 2019 skulle være blevet syge med covid-19-lignende symptomer. Det fremgår ikke af dokumentet, hvor den amerikanske regering har oplysningen fra.

Ifølge USA er det heller ikke første gang, at et laboratorieuheld i Kina har ført til spredning af virussygdomme. Dokumentet nævner et sars-udbrud i Beijing i 2004 med ni smittede og et enkelt dødsfald.

Endelig kritiserer USA, at Kina har været meget lidt samarbejdsvillig med hensyn til at lade internationale eksperter undersøge, præcis hvor virussen kom fra, og hvordan det første gang blev overført fra dyr til mennesker.

Derfor har USA krævet en transparent undersøgelse ledet af Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

WHO er landet i Wuhan

Efter flere måneders diplomatisk tovtrækkeri ankom et hold af internationale viruseksperter fra WHO torsdag til Wuhan for at indlede deres undersøgelse af virussens oprindelse.

Ekspertholdet skulle oprindeligt være ankommet tidligere på måneden, men er blevet forsinket af en langsommelig visumgodkendelse fra Kina.

WHO's generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus, udtrykte i sidste uge stor skuffelse over, at eksperterne ikke som planlagt havde fået grønt lys til indrejse.

Nogle af deltagerne havde allerede påbegyndt deres rejse, da WHO modtog besked om, at Kina ikke havde sørget for de nødvendige indrejsetilladelser.

Flere anklager fra USA

Det er ikke kun eksperter, der har mødt modstand i jagten på sandheden om virussens arnested.

Et reportagehold fra Sky News blev i sidste uge nægtet adgang til den bjergrige Yunan-provins i det sydvestlige Kina, hvor de flagermus, der oprindeligt skulle have båret coronavirussen, hører til.

Det er langt fra første gang, at de amerikanske myndigheder sætter spørgsmålstegn ved, at virussens arnested skulle være det omstridte vildtmarked i Wuhan.

Allerede i februar 2020, kun to måneder efter virussen først blev registreret i Wuhan, luftede den amerikanske senator og Trump-støtte, Tom Cotton, teorien om, at virussen havde sit udspring i WIV-laboratoriet i Wuhan.

- Vi ved ikke, hvor den stammer fra, men vi ved, at vi må til bunds i det. Vi ved også, at få kilometer fra markedet i Kina ligger landets eneste laboratorium med sikkerhedsniveau fire, som forsker i infektionssygdomme, sagde Tom Cotton og sagde, at han krævede mere åbenhed fra Kina.

- Vi har ikke beviser for, at sygdommen stammer derfra, men fordi Kina har været uærlig siden begyndelsen, må vi i det mindste stille spørgsmålet og se, hvad bevismaterialet siger, sagde Tom Cotton til Fox News 16. februar i fjor.

Laboratorie afviser anklager

Et par måneder senere var det præsident Trump selv, der gik til angreb på de kinesiske myndigheder.

På et pressemøde 1. maj sidste år hævdede Trump, at han havde set beviser på, at netop WIV-laboratoriet i Wuhan var epicenter for coronavirussens udbredelse.

Det statsstøttede Institut for Virologi i Wuhan har hver gang afvist beskyldningerne fra USA.

Nu er det så op til eksperterne fra WHO at kaste lys over mysteriet om coronavirussens oprindelse.

En af WHO-eksperterne er danske Thea Kølsen Fischer, som er forskningschef på Nordsjællands Hospital og tilknyttet Københavns Universitet som ekspert i virusepidemier.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra hende, om ekspertholdets arbejde i Wuhan, men det har ikke været muligt.