Udland

Se billederne: Washington ruster sig mod nyt stormløb

Nationalgarden er kaldt ind for at forhindre nye sammenstød, der frygtes planlagt søndag samt ved indsættelsen af Joe Biden i næste uge.

Washington D.C. slikker stadig sårene efter stormløbet på Kongressen 6. januar. Men den amerikanske regeringsby ruster sig samtidig mod en gentagelse af det, der er blevet kaldt alt fra et angreb på demokratiet til terrorisme.

Nu er i alt 21.000 soldater fra Nationalgarden indkaldt for at sikre ro og orden. Og det er et syn, som kan ses og mærkes, siger TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

- Det er et vildt syn og nærmest en by under militær belejring, siger TV 2 USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

Det er også skærende kontrast til de 1400 politifolk, som alt for let blev løbet over ende, da 8000 Trump-tilhængere satte kurs mod Capitol Hill og - i hvert fald for nogles vedkommende - lykkedes med at trænge ind i noget af det allerhelligste i den amerikanske administration.

Antallet af soldater i Washingtons gader udgør en mindre hær. Og det er flere, end USA har udstationeret som sikkerhedsbevarende styrker i Afghanistan og Irak tilsammen. For nogle af dem er opgaven også tæt på bizar, forklarer Jesper Steinmetz.

- Jeg talte med en soldat fra Philadelphia, som normalt har været udsendt til missioner andre steder i verden. Han syntes, det var virkelig mærkeligt at skulle passe på Washington.

Normalt kommer flere hundredetusinde mennesker til USA's hovedstad for at fejre indsættelsen af en ny - eller genvalgt - præsident. Men hverken for USA eller den tiltrædende præsident, Joe Biden, vil ret meget være normalt, når den 79-årige demokrat 20. januar officielt overtager embedet fra Donald Trump.

Coronapandemien sætter sine grænser for festlighederne i den kommende uge.

Og hele ceremonien vil efter alt at dømme blive holdt i strammere tøjler end ellers. Alene for at forhindre ethvert tilløb til uroligheder i stil med 6. januar.

I forvejen er indsættelsesceremonien dæmpet meget ned, og Joe Biden har allerede i december bedt folk om ikke at deltage fysisk. Hans opfordring fra december skyldes dog et andet hensyn – nemlig frygt for coronasmitte. I stedet har man forberedt et virtuelt program, så folk hjemmefra kan få en følelse af at have deltaget.

- Også på den måde bliver det en anderledes indsættelse, konstaterer Jesper Steinmetz.

FBI ser med bekymring på planlagte demonstrationer i forbindelse med indsættelsen af Joe Biden og har skærpet sikkerheden, fordi man frygter mere eller mindre hårdtslående politiske manifestationer. Ikke bare i Washington D.C., men i alle de 50 amerikanske delstaters kongresbygninger.

- Her i Washington er signalet klart og tydeligt: Hold jer væk, siger Jesper Steinmetz og forklarer, hvordan dele af regeringsbyen nu er "rød zone", hvor der er adgang forbudt.

– Vi ser foruroligende samtaler på internettet angående arrangementer i forbindelse med indsættelsen, siger FBI-direktør Christopher Wray, som bakkes op af Matt Miller, der er ledende agent i US Secret Service.

- Alle FBI's enheder i samtlige 50 delstater forfølger alle spor og troværdige trusler. Det er i sandhed en samlet statsindsats, siger Matt Miller.

I et yderligere forsøg på at sikre sig mod uroligheder har National Park Service, der har ansvaret for Washington-monumentet, og andre markante mindesmærker i området omkring Det Hvide Hus og Kongressen lukket for besøgende og åbner først igen efter indsættelsen.

Fem personer blev dræbt ved sammenstød mellem politi og indtrængende demonstranter 6. januar. Og efterspillet er stadig i fuld gang i det efterhånden omfattende sagskompleks, som amerikanske anklagere vil anvende til at få de sigtede dømt ved landets forskellige domstole.