USA VALG

Oprørere var omtrent 1 minut og 30 meter fra Mike Pence - her er nattens begivenheder fra USA

En betjent fra Washington beskriver følelsen af at være omringet af Trump-tilhængere. Nogle råbte, at han skulle skydes med sin egen pistol.

Hvad var der egentlig sket, hvis oprørerne havde fået fat i vicepræsident Mike Pence, der ganske kort forinden havde stemt imod præsident Donald Trumps ønske om at forkaste valgresultatet?

Man tør næsten ikke stille sig selv spørgsmålet, men natten til lørdag kan amerikanske medier fortælle endnu mere om, hvor tæt på man egentlig var på et svar på spørgsmålet.

Hundredvis af Trump-støtter trængte onsdag omkring klokken 14 lokal tid ind i USA's kongres. Det skete, mens medlemmerne af Senatet og Repræsentanternes Hus formelt skulle bekræfte Joe Biden som vinder af præsidentvalget. Flere måtte evakueres.

Omtrent 1 minut og under 30 meter var oprørerne fra at nå frem til ham, da de i selvantændt vrede stormede ind i den amerikanske kongres. Det skriver Washington Post, som har fået oplysningen bekræftet af flere kilder tæt på Mike Pence.

Lige præcis den dag for ti dage siden havde Mike Pence sin datter og hustru med ind i de normalt hellige haller i den amerikanske kongres.

Sikkerhedsfolkene havde lige nået at få vicepræsidenten og familien i sikkerhed i et rum omtrent 30 meter væk, da oprørerne væltede op ad trapperne, der kun blev forsvaret af enkelte betjente.

Det bliver kun mere ildevarslende af at høre lydbidder fra stormløbet, hvor Trump-tilhængere råber: "Hæng Mike Pence, hæng Mike Pence!".

Det bekræftes af talrige videoer, som oprørerne blandt andet også selv har været med til at optage.

Anklagere nedtoner

Og netop de optagelser spiller også en stor rolle i det efterhånden omfattende sagskompleks, som amerikanske anklagere vil anvende til at få oprørerne dømt ved landets forskellige domstole.

Natten til lørdag måtte anklagere fra USA's justitsministerium dog nedtone nogle af anklagerne, som i første omgang insinuerede, at visse personer i den vrede masse havde planer om at "fange og dræbe" nogle af de folkevalgte, skriver CNN.

Det har man altså på nuværende tidspunkt ikke fundet tungtvejende beviser for i sagen mod en oprører fra Arizona, som var klædt som en form for shaman under stormløbet på kongressen. TV 2 besøgte i øvrigt hans mor forleden.

Det udelukker dog ikke, at det bliver en del af anklagernes argumentation ved retssager, siger en anklager til mediet. Men "vi vil ikke vildlede retten ved at indlede en diskussion om, hvor stærke de enkelte beviser er," lyder det altså fra Todd Allison, som er anklager i delstaten Arizona.

I en anden sag i Texas har anklagerne dog ifølge CNN fundet beviser for, at en veteran fra flyvevåbenet med medbragte plastikstrips havde planer om at tilbageholde politikere.

Betjent: Fuck jer

Optagelser fra stormløbet mod Kongressen viser også en episode, hvor en betjent slæbes ud i den vrede masse af opildnede Trump-tilhængere.

Betjenten Michael Fanone fortæller til CNN, at han flere gange fik stød med strømpistoler, og at han til sidst endte på jorden. Her begyndte vrede folk omkring ham at fjerne hans udstyr - patroner, radio og sågar hans politiskilt.

- Nogle fyre fik fat i min pistol, og de skreg: "Dræb ham med hans egen pistol", siger Michael Fanone.

I det øjeblik gik situationens makabre alvor op for ham.

- Jeg forsøgte at appellere til nogens medmenneskelighed. Jeg husker bare, at jeg råbte, at jeg har børn. Og det lod til at virke, siger han.

En lille gruppe i gruppen fattede tilsyneladende sympati for ham og reddede ham op.

Han har stadig svært ved at skjule sin vrede over for dem: "Tak til jer, men fuck jer for overhovedet at have været der".

Imens er politiet stadig i gang med at identificere gerningsmænd fra optøjerne.

På Twitter eftersøger Washington Politi en mand, der er mistænkt for at være ansvarlig for, at en betjent blev mast under optøjerne.

Kongrespoliti advarede tre dage før

Og skulle oprørerne egentlig have været der?

Det spørgsmål bliver sværere og sværere at svare på for de ansvarlige myndigheder.

Ifølge Washington Post kom der tre dage før stormen på Kongressen en efterretningsrapport fra kongrespolitiet, hvor man konstaterede, at et angreb var sandsynligt.

- Tilhængere af den siddende præsident anser 6. januar 2021 som en sidste mulighed for at ændre valgresultatet, står der i rapporten.

Den beskriver en følelse af desperation og skuffelse blandt Trump-tilhængerne, og at den kan være et motiv for at udøve vold.

I videoen ses Eugene Goodman forsøge at holde de vrede demonstranter væk fra Kongressen.

Og så kommer rapporten med en dyster forudsigelse:

- I modsætning til tidligere protester efter valget er målet for Trump-tilhængere ikke nødvendigvis moddemonstranter som tidligere, men snarere er Kongressen selv et mål 6. januar.

Ifølge Washington Post ser den ikke ud til at være blevet delt med for eksempel forbundspolitiet FBI.

Men tidligere har samme avis skrevet, at en lokalafdeling af FBI i delstaten Virginia advarede om, at personer på højrefløjen var klar til "krig".

Fra øverste sted har FBI dog afvist, at der var oplysninger, der pegede på, at det ville ende i et voldeligt angreb.

FBI advarer om væbnede demonstranter

Men nu synes FBI at være mere opmærksomme på fremtidige begivenheder.

I hvert fald advarer man nu om, at op til flere bevæbnede protester planlægges inden 20 januar, hvor Joe Biden bliver taget i ed som USA's næste præsident.

Efter angrebet har FBI advaret om, at flere bevæbnede protester planlægges inden magtskiftet 20. januar, hvor Joe Biden bliver taget i ed som USA's præsident.

Og her synes Washington D.C. mere forberedt. I hvert fald er der udstationeret adskillige soldater ved Kongressen, og store dele af byen er delt oppe i en rød og grøn zone, hvor der er begrænsninger for uvedkommendes færden.