Udland

Nu er Merkels arvtager fundet

Efter 16 år som Tysklands kansler genopstiller Merkel ikke, når der til september afholdes valg til det tyske parlament.

Det tyske regeringsparti CDU har valgt ny formand.

Armin Laschet skal løfte arven fra kansler Angela Merkel, som gik af som partiformand i 2018.

Den moderate Laschet blev valgt i en anden valgrunde i et opgør mod tidligere CDU-gruppeformand Friedrich Merz.

- Jeg takker for den store tillid, og jeg er bevidst om det store ansvar, som der hviler på denne post, sagde Laschet i sin sejrstale.

Armin Laschet er 59 år gammel og nuværende ministerpræsident i Tysklands mest folkerige delstat, Nordrhein-Westfalen.

Det sikre valg

Man skal ikke regne med, at den nye formand vil kopiere Angela Merkels politik, selvom Laschet var Merkels favorit til posten. Det siger TV 2s journalist i Berlin, Uffe Dreesen:

- Han har sin egen idé om, hvordan Tyskland skal se ud, hvilke udfordringer landet står overfor og hvordan de skal håndteres. Så han bliver ikke en fortsættelse af Merkel, men omvendt bliver han heller ikke det store brud.

Efter 16 år som Tysklands kansler genopstiller Merkel ikke, når der til september afholdes valg til det tyske parlament. Video: Ryan Svale Andersen

Og det passer godt til CDU, der ikke er et parti med store armbevægelser, siger Uffe Dreesen:

- Det er et parti, der hellere vil ligge og flyde midt i strømmen uden alt for meget ballade. Så Armin Laschet er det sikre valg.

Gode chancer for at blive kansler

Efter 16 år som Tysklands kansler genopstiller Merkel ikke, når der til september afholdes valg til det tyske parlament, Forbundsdagen.

Normalt bliver formanden for CDU også kanslerkandidat - det skal dog først afklares med søsterpartiet CSU. Den nyvalgte formand Armin Laschet har dermed gode chancer for at blive Tysklands næste kansler.

De 1001 delegerede, som deltager i CDU's virtuelle partikongres, valgte Laschet med 521 stemmer i anden runde mod 466 til Merz.

Den nye partiformand erstatter forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) som partileder.

Merkel kørte i 2018 AKK i stilling som sin efterfølger og var med til at sikre, at hun blev valgt som CDU-formand. Men det blev aldrig en succes.

Lyn-analyse

Valget af den nye leder for CDU, Amin Laschet, passer lige ind i Merkels midtersøgende kompromislinje, som man ønsker fra EU-toppens side, når man nu skal sige farvel til hele Europas 'mutti'. Man er i EU smerteligt bevidst om, at Merkel ikke har ramt alle bolde rigtigt – som f.eks. under flygtningekrisen – men man ved også godt, at det ikke mindst var hendes fortjeneste, at EU efter lange og mange stridigheder fik sit budget igennem med en historisk coronapakke og fik en migrationsaftale i hus med Tyrkiet. 

Kramp-Karrenbauer meddelte i februar 2020, at hun ville gå af som leder af partiet og ikke længere var kanslerkandidat.

Flere i spil som kansler

Merkel selv har tilkendegivet, at hun håber, partiet fortsat vil søge mod midten i tysk politik.

Hun har ikke nævnt navne, men det blev opfattet som en indirekte støtte til Armin Laschet.

- Jeg håber, at der bliver valgt et hold, der tager vort stolte folkepartis skæbne i sine egne hænder og arbejder sammen med alle sine medlemmer om at finde de rigtige svar på fremtidens opgaver, sagde Merkel, da hun fredag indledte den todages kongres.

Andre kanslerkandidater end den nyvalgte CDU-formand er i spil. Det gælder blandt andre Markus Söder, der leder CDU's søsterparti i Bayern, CSU.

Söder er ministerpræsident i Bayern og er blevet populær langt ud over den sydlige delstats grænser på grund af sin håndtering af coronakrisen.

Det er ventet, at CDU og CSU vælger en fælles kanslerkandidat.