Udland

'Muttis' arvtager skal findes - tre mænd kæmper om formandsposten

Det tyske regeringsparti CDU har taget hul på kongres, hvor ny formand og mulig afløser for kansler Merkel skal findes.

I Tyskland skal medlemmerne af Angela Merkels parti - CDU - her til formiddag vælge en ny formand.

Valget står mellem tre mænd, der kan blive ny kansler, når der til efteråret er valg.

Tysklands mangeårige kansler Angela Merkel stoppede som formand for partiet i 2018 og går af som kansler senere i år.

Dengang blev Annegret Kramp-Karrenbauer valgt som ny formand for partiet. Men hun trak sig som formand efter halvandet år, og derfor skal partiet finde en ny.

Formanden for CDU har tradition for at blive udpeget som kandidat til kanslervalget - og dermed en mulighed for at blive Merkels arvtager.

Her er de tre kandidater til formandsposten i CDU:

Norbert Röttgen, 55 år gammel og formand for Forbundsdagens udenrigskomité.

Armin Laschet, 59 år gammel og nuværende ministerpræsident i Tysklands mest folkerige delstat, Nordrhein-Westfalen.

Friedrich Merz, 65 år og tidligere gruppeformand for partiet.

De tre mænd har flere ting til fælles. Blandt andet er de alle tre gift og har tre børn. De kommer fra netop Nordrhein-Westfalen og så er de alle katolikker.

Kneben favorit

En af kandidaterne er blevet udnævnt som favorit på forhånd, men det er svært at udnævne en klar frontløber. Det fortæller TV 2s journalist, Uffe Dreesen, fra Berlin:

- Der er lavet meningsmålinger blandt CDU-medlemmerne, og de siger, at Friedrich Merz er favorit. Han er græsrøddernes mand. Mange længes efter konservative toner og en konservativ profil efter så mange år med Merkel.

Det er imidlertid ikke er medlemmerne, men de 1001 delegerede ved den virtuelle kongres, som skal afgøre, hvem der skal være partiets nye formand.

- Når man taler med journalister, der har forhørt sig nærmere i CDU-kredse, så er der dem, som mener, at især Amin Laschet har fået samlet rigtig stor opbakning, fra dem der sidder lidt længere oppe i partisystemet. Og da det er dem, som skal træffe afgørelsen i dag, så er det nok ham, som er favorit, lyder det fra Uffe Dreesen.

Merkel vil have sammenhold

I sin åbningstale ved partikongressen fredag sagde Merkel, at hun vil foretrække, at der bliver valgt et hold frem for en enkeltperson, til at sikre at partiet bringes videre.

I sin åbningstale ved partikongressen fredag sagde Merkel, at hun vil foretrække, at der bliver valgt et hold frem for en enkeltperson, til at sikre at partiet bringes videre.

- Jeg håber, at der bliver valgt et hold, der tager vort stolte folkepartis skæbne i deres egne hænder og arbejder sammen med alle dets medlemmer om at finde de rigtige svar på fremtidens opgaver, siger Merkel.

Merkel nævnte ikke den indsats, hendes kandidat til formandsposten, Annegret Kramp-Karrenbauer, havde leveret, siden hun i 2018 blev valgt som formand efter Merkel.

Det blev aldrig en succes, og Kramp-Karrenbauer meddelte i februar 2020, at hun går af som leder af partiet.

Det betyder, at det formelt er afløseren for hende, de delegerede skal finde.

Andre kanslerkandidater

Det er imidlertid ikke så enkelt, at en ny leder og kanslerkandidat er fundet, når kongressen er slut. Andre kanslerkandidater end den kommende partiformand står klar i kulissen.

En af dem er Markus Söder, der leder CDU's søsterparti i Bayern, CSU. Söder er ministerpræsident i Bayern og er blevet populær langt ud over den sydlige delstats grænser på grund af sin håndtering af coronakrisen.

For nylig lå han i toppen af en meningsmåling, hvor CDU's vælgere blev spurgt, hvem de foretrækker som kansler. 54 procent pegede på Söder, mens 32 procent foretrak sundhedsminister Jens Spahn.

På grund af coronapandemien bliver CDU's partikongres holdt på nettet. Det er formentlig den sidste, Merkel deltager i som kansler, idet hun har meddelt, at hun ikke genopstiller ved valget i september.

Det er ventet, at CDU og CSU vælger deres fælles kanslerkandidat i marts.