Udland

Verdens ældste hulemaleri af dyr er dukket op i indonesisk grotte

I fremtiden vil der blive fundet endnu flere og måske endnu ældre hulemalerier i de indonesiske grotter, spår professor.

I det mørke dyb af en grotte på den indonesiske ø Sulawesi har arkæologer gjort en historisk opdagelse.

På klippevæggen i det svært fremkommelige område har de fundet verdens ældste opdagede figurative hulemaleri. Altså et maleri, hvor motivet er genkendeligt.

Det viser et studie, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science Advances.

Bag studiet står Indonesiens arkæologiske forskningscenter ARKENAS og forskere fra Griffith University i Australien, som gennem kemiske analyser har vurderet maleriet til at være mindst 45.500 år gammelt.

Det ældgamle billede forestiller et vortesvin, som måler 136 centimeter i længden og 54 centimeter i højden.

- Det er et fantastisk fund. Det er hulemalerier i det hele taget, fordi de giver et indblik i menneskernes leveverden dengang, siger professor i arkæologi ved Aarhus Universitet Felix Riede til TV 2.

Hulemaleriet af vortesvinet blev fundet i et svært fremkommeligt område i Indonesien.

Vigtig videreførelse af viden

Ifølge professoren spiller hulemalerierne en stor rolle i forhold til datidens religiøse forestillinger og ritualer. Men samtidig fungerede de også som en hjælp i en tid, hvor ting sjældent blev skrevet ned.

- Det er også en hukommelseshjælp i et ellers oralt samfund. Gennem malerierne kunne man videregive vigtig økologisk viden om eksempelvis dyrenes adfærd, naturen og klimaet mellem generationer, siger Felix Riede.

Grotten, hvor hulemaleriet blev fundet, hedder Leang Tedongnge og ligger på den Indonesiske ø Sulawesi.

Det nyopdagede hulemaleri er fundet i en grotte omkring en times kørsel fra den indonesiske millionby Makassar.

Her er der også tidligere blevet gjort store fund.

I slutningen af 2019 fandt et forskerhold i det samme område et maleri, der dengang løb med titlen som det ældste figurative hulemaleri.

Kunstværket forestillede en ko og blev vurderet til at have mindst 44.000 år på bagen.

Billedet af koen blev fundet i 2019 og er beskrevet i det videnskabelige tidsskrift Nature

At det endnu ældre billede af vortesvinet først er dukket op nu, skyldes ifølge forskerne selv, at det indonesiske ølandskab er meget svært fremkommeligt og derfor vanskeligt at udforske.

- For at nå frem til grotten skal man vandre gennem en skovsti gennem et bjergterræn, før man ender i en smal grottepassage, hvilket er den eneste adgang til dalen, siger arkæolog ved Griffith University og medforfatter til studiet, Adam Brumm, til mediet New York Times.

Netop på grund af udfordringerne med udforskningen i området, spår Felix Riede da også, at der i fremtiden vil blive fundet endnu flere – måske endnu ældre – hulemalerier i de indonesiske grotter.

- Der er allerede blevet gjort nogle helt spektakulære fund. Men der er meget arbejde, der stadig venter, siger han.

Andre berømte hulemalerier

Hulemalerier med 45.000 år på bagen er ekstremt gamle – selv for den slags kunst.

De berømte hulemalerier i Lascaux-hulen i Frankrig er til sammenligning kun omkring 17.000 år gamle, mens Chauvet-grottens malerier er cirka 40.000 år gamle.

Ét af hulemalerierne fra Lascaux-hulen i Frankrig.

Der er da også fundet hulemalerier, som er endnu ældre end det sagnomspundne og nyfundne vortesvin. De består dog udelukkende af mønstre og ikke genkendelige figurer.

I Spanien findes der abstrakte malerier, som er dateret til at være mindst 60.000 år gamle, skriver Videnskab.dk.