USA VALG

Sikkerheden oprustes i Washington – her er nattens begivenheder fra USA

De amerikanske myndigheder har fortsat travlt med oprydningen efter den voldelige demonstration, der indtog Kongressen. Nu er to betjente tiltalt.

Med mindre end en uge til Joe Biden officielt indsættes som USA's 46. præsident, oprustes sikkerheden i Washington D.C.

FBI ser med bekymring på planlagte demonstrationer i forbindelse med indsættelsen af Joe Biden.

Samtidig arbejder de amerikanske myndigheder hårdt på at placere ansvar hos flere af deltagerne i angrebet på Kongressen i onsdags.

Flyselskaber forbyder våben

I Washington D.C. er sikkerheden i fokus i forbindelse med indsættelsen af Joe Biden som præsident 20. januar.

De øgede sikkerhedsforanstaltninger kommer otte dage efter, at kongresbygningen blev stormet af tilhængere af den afgående præsident Donald Trump.

Således har flere amerikanske flyselskaber hævet sikkerheden. Det skriver CNBC.

Det kommer til udtryk ved, at rejsende, der flyver til lufthavne i Washington D.C., ikke må medbringe våben af nogen art i bagagen. Det gør sig blandt andre gældende for Delta Airlines, United Airlines og American Airlines.

Forbuddet træder i kraft i denne weekend og gælder i første omgang til og med 24. januar.

- Vi er alle på højeste beredskab i de kommende uger og følger begivenhederne i Washington D.C. tæt, udtaler CEO i Delta Airlines, Ed Bastian, i et interview.

Ifølge CNBC bliver der indsat ekstra betjente i lufthavne, mens der er ekstra sikkerhedsforanstaltninger for de ansatte.

Flyselskabet American Airlines har suspenderet salg af alkohol på flyvninger til Washington, mens Delta Airlines har oprettet en liste over personer, der ikke må gå om bord på deres fly, fordi de har været involveret i "uroligheder".

Den nationale jernbanetjeneste Amtrak melder også, at den vil gennemføre øgede sikkerhedsforanstaltninger. Blandt andet ved at indsætte politibetjente på vognene.

Militærmand tiltalt for rolle i kongresuro

En mand fra Virginias Nationalgarde ved navn Jacob Fracker er som den første fra USA's militær blevet tiltalt for at deltage i optøjerne ved Kongressen i sidste uge.

Det skriver USA's justitsministerium i en pressemeddelelse.

Han er det første kendte tilfælde af en person, der stadig er aktiv i USA's militær, som er anholdt efter sidste uges begivenheder.

Foruden at være en del af Virginias Nationalgarde arbejder Jacob Fracker som politibetjent ved Rocky Mountain Police, hvor også en anden betjent ved navn Thomas Robertson er blevet tiltalt for at deltage i urolighederne i Kongressen.

De to blev fotograferet inde i kongresbygningen, mens de "kom med et uanstændigt budskab foran en statue", fremgår det af pressemeddelelsen.

Via en retssag skal det afgøres, om de to betjente kendes skyldige for tiltalen.

Øvelse forud for indsættelse udskudt

En gennemgang af Joe Bidens indsættelse som præsident programsat til søndag er blevet udskudt til mandag, da der er opstået "bekymring for sikkerheden". Det skriver Politico.

Mediet skriver, at Joe Bidens hold af ansatte derudover måtte aflyse en planlagt togtur fra Wilmington til Washington, da man fortsat ikke er overbevist om sikkerheden.

Politico har forsøgt at få en kommentar fra Joe Bidens indsættelseskomité omkring programændringerne, men det er ikke lykkes.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har FBI's formand Christopher Wray tidligere udtalt, at FBI undersøger flere personer, der potentielt kan udgøre en risiko for sikkerhedsniveauet ved indsættelsen.