Coronavirus

Flere lande presser på for vaccinepas, men WHO og EU-ledere er skeptiske

Fra om tre uger skal det være muligt at gå på restaurant i Danmark med et vaccinepas, lyder et forslag fra Horesta.

I Israel vil sundhedsministeren nu udstede et vaccinepas til de borgere, som har fået begge stik af Pfizer/BioNTechs vaccine mod covid-19.

Det skriver The Times of Israel.

Passet skal give adgang til udlandsrejser, samt store forsamlinger som for eksempel sportsbegivenheder, konferencer og ture på museum. Det skal være med til at få samfundsøkonomien i gang efter coronapandemien.

- Vi vil få mulighed for at åbne vores økonomi hurtigere - barerne, restauranterne, træningscentrene, skolerne, synagogerne og biograferne. Det vil vi gøre via et særligt pas. Detaljerne vil komme senere, men for at det kan lykkes, har jeg brug for to ting fra de israelske borgere: Bliv vaccineret og overhold restriktionerne mod mutationer, sagde Benjamin Netanyahu, da han selv fik vaccinen.

Vaccinepasset vil gælde i et halvt år – fra en uge efter personen er færdig-vaccineret.

Derudover vil personer, som har overstået en coronainfektion, kunne få vaccinepasset. Og personer med et negativ testsvar kan ligeledes få et pas til at tage på museum, men det vil kun gælde i 72 timer.

Grækenland presser på

Spørgsmålet om et vaccinepas, der skal gøre det muligt for vaccinerede EU-borgere at rejse frit indenfor EU, står højt på dagsordenen, når EU-lederne de kommende dage mødes virtuelt for at diskutere håndteringen af den nye britiske coronamutation.

Det skriver The Guardian.

Det er Grækenlands premierminister, Kyriakos Mitsotakis, der presser på for en løsning, så turister igen kan få græsk sand mellem tæerne.

Flere EU-ledere har på forhånd udtrykt skepsis overfor forslaget om et vaccinepas, da det risikerer at diskriminere de EU-lande, der ikke er nået så langt i udrulningen af vacciner.

Også Verdenssundhedsorganisationen WHO advarer mod den forskelsbehandling, der kan ligge i at udstede vaccinepas. Generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus opfordrer til solidaritet.

- Vi kan ikke tillade at prioritere eller straffe enkelte lande eller grupper.

Dansk vaccinepas på vej

I Danmark er Sundheds- og Ældreministeriet allerede i gang med at udvikle et vaccinepas.

Det danske vaccinepas skal blandt andet sikre, at borgere kan dokumentere, at man er blevet vaccineret, hvis man for eksempel skal til udlandet.

Sundheds- og Ældreministeriet forventer, at der kan komme krav fra andre lande om at fremvise af vaccine-dokumentation ved indrejse.

Ifølge ministeriet bliver vaccinepasset digitalt og kan hentes på sundhed.dk fra starten af 2021.

Vaccinepas skal åbne for restaurantbesøg

Står det til Horesta og Dansk Erhverv skal danskerne også kunne bruge vaccinepasset som adgangsbillet til blandt andet restaurantbesøg fra 8. februar, når den nuværende nedlukning ender.

Ifølge erhvervsorganisationerne kan passet betyde, at de nedlukkede erhverv kan genåbne hurtigere – og dermed kan virksomheder undgå at skulle dreje nøglen om.

- Der er lang tid til juli, hvor de forventer at have vaccineret alle danskere, så vi bliver nødt til at tale om, hvordan vi får åbnet op igen. Det skylder vi også de her danske virksomheder, der virkelig har betalt deres del af coronaregningen, siger Kristian Nørgaard, der er politisk chefkonsulent i Horesta, til TV 2.

Virolog: Fuldstændig urealistisk

Men virolog Allan Randrup Thomsen har flere bekymringer ved at bruge vaccinepasset til en hurtig genåbning.

- Det er fuldstændigt urealistisk, at man kan begynde at åbne op med vaccinepas om tre uger. Der går meget længere tid. Og jeg er ikke sikker på, at vaccinepas vil få den funktion, som Horesta ønsker, siger han til TV 2.

På Christiansborg er Enhedslisten også skeptiske. Ikke over for selve vaccinepasset, men at der kun skal åbnes op for de enkelte og ikke de mange. Problemet er, at vi ifølge Sundhedsstyrelsen endnu ikke ved, om vaccinerede personer kan smitte, efter at de er vaccinerede.

- Hvis vi skal have åbnet op, så skal smitten ned, og det gør vi bedst ved at overholde retningslinjerne – og de gælder også for personer, der er blevet vaccineret, siger Peder Hvelplund, der er sundhedsordfører i partiet, til TV 2.