Brexit

Brexit tømmer hylderne i Nordirland

Nordirland kan være på vej væk fra England efter Brexit.

Tomme hylder i supermarkederne har gjort livet svært for Nordirlands førsteminister. Efter to uger med Brexit er handelen mellem Nordirland og Storbritannien i store vanskeligheder. Og førsteminister Arlene Foster i lokalregeringen har svært ved at forklare, hvorfor hun støttede Brexit ved folkeafstemningen i 2016, skriver Financial Times.

Alt i Nordirland drejer sig om protestanternes kamp for at blive ved med at være briter modsat katolikkernes ønsker om at se provinsen blive til en del af Irland. Og Brexit har skabt en handelsgrænse over for Storbritannien. Samtidig har Brexit-aftalen bevaret Nordirland i EU’s Indre Marked og dermed i tæt samarbejde med Irland. Derfor er Arlene Foster i knibe, når handelen med de store supermarkedskæder i Storbritannien begynder at gå i stå.

De tomme hylder er en falliterklæring for Brexit, mener Steve Aitkin fra det andet pro-britiske parti, Ulster Unionist Party. Han kalder den britiske Brexit-aftale med EU en "massiv strategisk fejltagelse" for de nordirere, der vil bevare unionen med Storbritannien.

Tonen er så hård, at Fosters partifælle, Ian Paisley, i det britiske parlament i denne uge kritiserede premierminister Boris Johnson for at have sjoflet Nordirland i Brexit-forhandlingerne.

Lasten destrueret

Problemerne opregnes i lange baner både af de britiske supermarkedskæder og de transportselskaber, der skal få varerne med fragtskibe til Nordirland. Stephen McAneney fra Allied Fleet Services var tæt på at få et hjerteslag sidste uge, siger han.

Telefonen ringer hele tiden hos firmaet, som sejler kartofler, æbler og fløde over det irske hav. Hele lasten måtte destrueres i sidste uge, for papirarbejdet var fyldt med fejl. Bureaukratiet efter Brexit er et galehus, siger han.

Ifølge Bank of England var kun seks procent af virksomhederne klar over, hvordan de skulle udfylde papirerne, da Brexit ramte dem.

Papirkaos

Der skal blandt andet sundhedspapirer til hver last sammen med nye skatte-og moms-papirer, skriver Bloomberg. Og det britiske handelskammer opdeler kampen med papirerne i seks kategorier.

  1. Oprindelsesregler. Der skal bevis på, hvor varerne kommer fra. Og efter Brexit skal der lægges moms på, hvis varerne skal videre fra Nordirland til Irland, så de bliver lige 20 procent dyrere. Så firmaer som Debenhams har droppet e-salg i Irland, og både John Lewis Partnership, der blandt andet driver stormagasiner, onlinewebshoppen Asos Plc. og det kendte Fortnum&Manson, har helt opgivet Irland.
  2. Mange firmaer har opgivet eksporten, fordi der kræves særlig registrering for at betale moms i Irland og resten af EU, siger servicefirmaet BDO LLP.
  3. Sundhedskontrol. Der er særlige regler for levende planter og frø, som også pålægges told. Det går ud over Potato House i Dundee, Skotland, som i over 100 år har solgt avlskartofler til den irske ø.
  4. Almindeligt papirkaos. Hvert læs skal have hver sine papirer. Så nogle transportselskaber vil kun have en slags varer med hver gang. Det går ud over små butikker i Nordirland, som kun skal have små mængder.
  5. Kaos i havnene. Der er masser af forsinkelse på grund af papirarbejdet. Og tusinder af små firmaer har ikke råd til den ny teknik og det regnskab, som de nye regler kræver.
  6. Storbritannien vil ikke fortsætte med EU-certifikater for sundhed, sikkerhed og miljø. Så nordiske firmaer, der handler med kunder i Irland, skal på dobbeltarbejde.

Ligesom at skrælle løg

Prisen for papirnusseriet? Det vil koste britiske eksportører 210 milliarder kroner om året, beregner forsikringsfirmaet Euler Hermes Group SAS. Rapporten siger, at problemerne vil skrælle 1,1 procent af Storbritanniens samlede bruttonationalproduktet.

- Det ligesom at skrælle løg, siger generaldirektør Adam Marshall fra handelskammeret. Jo længere man kommer, jo mere græder man. Det er især de mindre virksomheder, som står for over 60 procent af alle jobs i Storbritannien, som det går ud over.

Afgrundens rand

Foreløbigt har Nordirland en overgangsperiode frem til april, før alle de nye regler slår igennem. Glyn Roberts fra Retail NI, der repræsenterer en række butikskæder, siger til Daily Telegraph, at de står over for en afgrund, når de kommer til april.

Afgrunden kommer, når store leverandører ikke længere vil have besværet. To af Nordirlands største transportselskaber siger til bladet, at omkring halvdelen af deres leverandører i Storbritannien har opgivet Nordirland. De truer med at opgive at forsyne provinsen.

Hjælpen fra London er sparsom. Manden bag Nordirland-protokollen med EU, kabinetsminister Michael Gove, sagde søndag til Sunday Times, at det hele bliver værre, førend det bliver bedre.

For Arlene Foster er alt på spil. Ifølge Financial Times kan protestanterne for første gang tabe til katolikkerne. Hendes parti, DUP, fik kun ét mandat mere end det pro-irske Sinn Fein ved valget i 2017, skriver Belfast Telegraph.

Går posten som førsteminister til Sinn Fein, er det første skridt mod en sammenslutning mellem Irland og Nordirland. Der er allerede et stort flertal blandt de 18-24 årige for den irske løsning, viser en måling. Det kan blive den virkelige pris for Brexit for regeringen i London og dens venner i Belfast.