USA VALG

Anklagere: Demonstranter ville fange og snigmyrde politikere

Der er stærke beviser på, at oprørerne havde intentioner om at tilbageholde folkevalgte politikere, lyder det i anklageskriftet.

Opdatering 16. januar 2021: Anklagemyndigheden trækker nu den del af anklagerne tilbage, der påstår, at demonstranterne ville fange og dræbe politikere. Læs mere om seneste nyt her.

Det var alt andet end harmløse demonstranter på afveje, der 6. januar tiltvang sig adgang til den amerikanske kongresbygning.

Sådan skriver CNN og henviser til retsdokumenter i sagen, der tegner et ildevarslende billede af, hvor galt det kunne være gået.

- Der er stærke beviser, heriblandt Jacob Anthony Chansleys egne ytringer og handlinger i Capitol Hill, som understøtter, at oprørerne havde intentioner om at tilbageholde folkevalgte og dræbe dem, lyder det ifølge de føderale anklagere.

Jacob Anthony Chansley, bedre kendt som 'Q Shaman', var en af lederne af oprøret.

Demonstranter var "oprørere"

Anklagere beskriver de demonstranter, der med magt forcerede sig vej gennem talmæssigt værgeløse politiafspærringer som "oprørere".

Og de kommer med nye detaljer om Chansleys rolle i den voldelige belejring i sidste uge. Blandt andet, at manden, som gjorde sig bemærket med tatoveret overkrop og tyrehornskostume, efterlod et notat, hvor der blev proklameret, at "det kun er et spørgsmål om tid, inden retfærdigheden indtræffer".

Jacob Chansley har ifølge CNN forklaret FBI, at han ikke mente det håndskrevne notat som en trussel, men betegnede vicepræsidenten som en "menneskehandler" og har også betegnet tiltrædende præsident Joe Biden og andre politikere som landsforrædere.

Forsvarer: - Han besvarede præsidentens kald

Chansleys forsvarer, Al Watkins, beskrev torsdag aften på CNN sin klient som en mand, der mest af alt var en loyal støtte af den snarligt afgående præsident, Donald Trump.

- Han elskede Trump, hvert ord. Han lyttede til ham. Han følte, at han besvarede vores præsidents kald, siger Al Watkins, som understreger, at der ikke var tale om voldsanvendelse fra Chansleys side.

- Min klient var ikke voldelig. Han krydsede ingen politilinjer. Han angreb ikke nogen, siger Al Watkins.

USA's justitsministerium oplyser, at de indtil videre har sigtet omkring 60 mennesker for de ulovlige optøjer.

Flere end 20 personer risikerer at blive tiltalt for indenlandsk terrorvirksomhed.

Nogle af de sigtede er mistænkt for at have medbragt våben og sprængstoffer under stormløbet på Kongressen. Andre er sigtet for at udøve hærværk og angribe vagter og politi ved Capitol Hill.

Jacob Chansley har fremstået som en af de markante skikkelser i forbindelse med urolighederne i Washington D.C. Han har ellers gjort sig bemærket som en af frontpersonerne i QAnon-bevægelsen, der dyrker en række konspirationsteorier.

TV 2 har mødt hans forældre, der beskriver den 33-årige mand som en stor patriot, som elsker sit land meget højt.

Det er planen, at Chansley skal stilles for en dommer senere fredag.

Fem personer blev dræbt

En række af de 68 anholdte demonstranter fra stormløbet på Capitol Hill sidder stadig varetægtsfængslet og venter på at komme for en dommer.

Ved sammenstødet mellem politi og demonstranter blev fem personer dræbte.

Lederen af fagforeningen for Capitol Police, som har til opgave at beskytte Kongressen, har tidligere sagt, at dårlig planlægning førte til, at politiet blev overmandet af voldelige personer, som stormede bygningen.

Da i omegnen af 8000 Trump-støtter 6. januar bevægede sig mod kongresbygningen, stod det klart for politichef Steven Sund, at hans styrke på 1400 udkommanderede betjente ikke ville kunne magte opgaven alene.

De første demonstranter nåede frem til regeringsbygningen cirka klokken 12.40 lokal tid.

- De kom med hjelme, gasmasker, skjolde, peberspray, fyrværkeri, klatreudstyr – klatreudstyr! – sprængstoffer, metalrør og baseballbat. Jeg har aldrig set noget lignende i mine 30 år i Washington, har politichefen, som nu er trådt tilbage, sagt i forbindelse med efterspillet på den højdramatiske dag.