Udland

Valg i Uganda: De unge vil have en populær reggaemusiker, men kan han slå tyrannen?

Præsidenten har bøjet reglerne for at kunne stille op, og flere frygter, at han vil snyde sig til en sejr.

De forskellige afdelinger for beskidte tricks rundt om i Afrika ligger generelt inde med et stort sortiment. Især når der er valg.

Det er set flere steder, at præsidenter ikke respekterer, når loven kræver deres afgang. For eksempel har Rwandas Paul Kagame ladet sig genvælge, fordi - som han har sagt - "sådan vil folket have det".

Uganda er ingen undtagelse.

Det er ikke småting, som den siddende præsident, Yoweri Museveni, har hentet i den afdeling gennem årene for at kunne beholde magten. Den har han siddet tungt på i 35 år. Mange har aldrig kendt andre end ham.

Han har blandt andet ændret loven, så man kan være præsident, efter at man er fyldt 75 år. Det er meget handy, når nu man selv er 76. Ligesom det er belejligt for ham, at han kontrollerer valgkommissionen.

Hans magtapparat har brugt tåregas mod oppositionen, ransaget dens kontorer, fængslet dens ledere og i det hele taget chikaneret både den og pressen i en grad, så det næsten er umuligt at føre kampagne. Som coronapandemien også har gjort sit til at lægge en dæmper på.

Flere valg men mindre demokrati

Det ved Bobi Wine alt om. Reggaemusikeren, der blev politisk aktivist. Han er populær, ikke mindst blandt de unge – og han er den i oppositionen, de fleste hælder til.

Raggae-musikeren, der blev politisk aktivist, Bobi Wine, i bøn efter at han afgav sin stemme i morges efter en af de blodigste valgkampagner i årevis.

Han er vandret ind og ud af fængsler. Senest blev han fængslet med den begrundelse, at han brød corona-restriktionerne.

Hans mange tilhængere blev rasende, og i de efterfølgende demonstrationer og optøjer mistede mindst 16 mennesker livet.

Afrika-eksperten Nic Cheeseman har udtalt til dagbladet Information, at man kan undre sig over, hvorfor despoterne overhovedet gider afholde valg. Forklaringen er ifølge ham, at valgene er med til at give dem et lag af legitimitet. Flere valg, men mindre demokrati.

Afrikanske ledere har også haft et godt øje til det, der skete i den amerikanske kongres i sidste uge, hvor Trump-tilhængere hærgede gennem bygningen i et oprør, der efterlod seks døde.

Demokratiets højborg, USA, havde efter manges mening dermed mistet sin førsteret til at prædike for andre.

Begyndte som helt – endte som undertrykker

Med det i baghovedet gider de afrikanske despoter knap nok at lade, som om de har demokrati længere, mener Nic Cheeseman.

I lande som Tanzania og Uganda, hvor man hidtil har forsøgt at foregive frie og fair demokratiske valg, bliver det mere og mere åbenlyst, at de demokratiske principper bliver tilsidesat. Og de virker ligeglade, siger Cheeseman til Information.

Museveni, der altid optræder i hat og gul skjorte, er en af de afrikanske ledere, der begyndte som folkets mand, en frihedskæmper, men han er endt som despot.

I begyndelsen gjorde han noget af det rigtige. Uganda blev stabilt, og menneskerettighederne blev forbedret efter frygtelige år med undertrykkelse.

Tilhængere af den siddende præsident Museveni i hovedstaden Kampala. Mange af de ældre sætter pris på den stabilitet, som præsidenten i deres øjne står for.

Så stabilitet betyder meget for uganderne. Den ældste del af befolkningen har været igennem indtil flere rædselsregimer med konstant utryghed under Idi Amin og Milton Obote.

De unge vil have 'ghetto-præsidenten'

Men Uganda har en af verdens yngste befolkninger. 77 procent er under 30 år. For mange af dem er stabilitet ikke længere nok. De vil have arbejde, håb og udsigt til en lys fremtid. Og dér ser de mod den 38-årige Bobi Wine, der kan være med til at indfri deres drømme.

Wines politiske budskab handler om adgang til sundhedsvæsenet, uddannelse, rent vand og retfærdighed. Intet af det kan opnås, med mindre Museveni bliver fjernet, siger oppositionspolitikeren.

'Ghetto-præsidenten', som han kalder sig, er blevet banket, tåregasset og tilbageholdt. Det efterfølgende kaos, der kostede flere tilhængere livet, mener mange, er styret af staten, altså Museveni.

Tilhængere af Bobi Wine viser, hvordan de er blevet ramt af gummikugler og tåregasgranater under et politisk møde i Uganda.

- I Afrika er det sjældent, at en siddende præsident taber valgene, medmindre der blæser nogle meget kraftige ”forandringens vinde” - ikke kun blandt folket, men også blandt dem, der sidder på magten, siger Macharia Munene, politisk kommentator på den kenyanske avis The Standard.

Den vind blæser ikke i Uganda, hvor der meget sjældent har været en fredelig overdragelse af magten – om nogensinde.