Udland

Republikaner stemte for rigsret, men vælgere mener, venstrefløjen angreb Kongressen

Wyoming har flest Trump-vælgere per indbygger. De forstår ikke grundlaget for rigsretssagen, for angrebet var ikke Trumps skyld.

Det er en hård tid for Michael Schmitt. Han er republikaner som de fleste andre i landsbyen Torrington i Wyoming, og han har med skepsis fulgt dét, der sker i Washington.

For han holder med Trump. Og gør det stadig.

- Vores holdning er, at nogen andre stod bag angrebet på Kongressen – sandsynligvis Antifa (antifascistisk bevægelse i USA, red.), siger Michael Schmitt til TV 2 og peger rundt på sit foretagende – Wyomings største kvægauktion i landsbyen Torrington.

Derfor er det ikke med de fleste af indbyggernes gode vilje, at statens republikanske medlem af Repræsentanternes Hus, Elizabeth Cheney, stemte for en rigsret mod deres præsident.

Spild af tid

Flere hundrede cowboys er onsdag mødt op for at byde om kap på avlskvæg.

Og alle dem, TV 2 møder her, mener, at rigsretssagen mod Trump er spild af tid.

- Jeg er ikke enig med alt, hvad han har gjort. Jeg har ikke været hans største fan, men jeg mener ikke, han bør stilles for en rigsret. Det er latterligt at gøre nu, siger kvægavleren Jim Brown.

Mark Eisele, der er viceformand for den nationale brancheorganisation for kvægavlere, NCBA, mener, det mere handler om, at demokraterne vil vise sig, end det handler om sagens substans.

- Det kan godt være, det er en måde for dem at vise, de ikke støtter, det der skete ved Kongressen, men jeg synes, det er spild af tid. De skulle lade det være, som det er, lade ham slutte med værdighed, så vi kan fortsætte som land.

Cheney har dog ikke mistet Mark Eiseles stemme. Hun er en klog og kløgtig politiker, som sikkert har sine grunde til at stemme for en rigsretssag, siger han.

- Antifa iscenesatte det

Hendes grund er ifølge en pressemeddelelse meget simpel: Trump samlede demonstranterne til sin tale 6. januar og opildnede dem til at angribe Kongressen.

- Alt, hvad skete derefter, var hans skyld. Intet af dette var sket, hvis det ikke var for præsidenten, sagde hun, da hun offentliggjorde, hvad hun stemte.

Kvægavlerne i Torrington er ligesom deres kongreskvinde meget fortørnede over og tager stærk afstand fra, hvad der skete. De er enige om, at der er langt bedre måder at få sine budskaber igennem på.

Men de mener ikke, det er Trump eller hans støtter, der skal have skylden for det.

- Jeg tror, det er venstrefløjen. Sikkert de samme som brændte vores byer ned i sommer (under BLM-demonstrationerne, red.). Det tror jeg, men jeg har ingen beviser, siger Jim Brown.

- Jeg har læst, at nogen brød ind i Kongressen, før han overhovedet havde holdt sin tale. Jeg mener absolut ikke, det er hans skyld, siger kollegaen Shane Simons.

Afvist af FBI

Flere konservative medier i USA spekulerer i, at medlemmer fra Antifa havde klædt sig ud som Trump-tilhængere og begyndte angrebet.

Ifølge en YouGov-undersøgelse lavet for ADL, en organisation mod had, tror knap 30 procent af amerikanerne, at den antifascistiske bevægelse står bag.

Jeg er ængstelig for, hvad der kan komme til at ske de næste fire år. Rigtig ængstelig

Jim Brown

Flere republikanske politikere har påstået det samme efter angrebet.

FBI, der har anholdt flere nøglepersoner fra angrebet, har afvist, at der skulle være indikationer om dette.

Frygter for demokratisk politik

Indbyggerne i det ærkerepublikanske Wyoming har dog ikke tænkt sig at bekæmpe indsættelsen af Joe Biden.

Men de føler sig utrygge ved udsigten flere år med demokrater ved magten.

- Jeg er ængstelig for, hvad der kan komme til at ske de næste fire år. Rigtig ængstelig, siger Jim Brown.

- Kommer der til at blive krig? Kommer vi til at have en præsident, der lever længe nok? Han er jo virkelig gammel. Jeg tror, alle er meget bekymrede. Men hvis vi bare står sammen og lader være med at bekæmpe hinanden, går det måske godt, siger Stephanie Tig fra auktionens kantine.

En sadelmager med fast plads i auktionshusets lobby, Gary Godfredson, tager det dog ikke så tungt:

- Det her land har overlevet mange ting, og det vil også overleve det her. Især det her område, Midtvesten, og landområder som her. Det er det eneste sted i verden, hvor du altid kan regne med din nabos hjælp.