Udland

Demokrater kræver republikaneres rolle i uro efterforsket

I alt 33 demokrater fra Repræsentanternes Hus har underskrevet et brev og forlangt, at der igangsættes en efterforskning af 'usædvanlige' forhold.

Pludselig lød der et brøl.

Det var langt højere end nogen andre tilråb, der ellers kom fra de tusindvis af Trump-støtter.

Præsidenten havde netop sagt de nu famøse ord: ’We're going to walk down to the Capitol’, som fik sværmen af ophidsede og vrede mennesker til at suse fra Det Hvide Hus mod Kongressen på Capitol Hill.

Tilråbene blev højere og højere, som de nærmede sig, husker Sarah Groh, der er personalechef for det demokratiske kongresmedlem Ayanna Pressley.

Hun stak hovedet ud ad vinduet fra sit kontor og blev chokeret over billedet, der mødte hende.

En hær af utilfredse Trump-støtter var på vej til at tvinge sig vej adgang til Kongressen, mens Joe Biden var ved at blive godkendt som præsident, efter Trump tabte valget 3. november.

Derfor skyndte hun at beordre sine kolleger i sikkerhed bagerst i Ayanna Pressleys kontor, hvor de barrikaderede dørene og ville tilkalde hjælp. Men noget var galt.

- Hver eneste panikknap på kontoret var blevet revet ud – hele enheden, fortæller Sarah Groh til Boston Globe.

Usædvanligt antal besøgende

Normalt ville Capitol Hills besøgscenter være fyldt med gæster. Nu er det militæret, der har indtaget bygningen, efter voldelige Trump-støtter stormede Kongressen.

Sarah Groh siger, at ingen fra Pressleys stab har en forklaring på, hvorfor panikknapperne var væk.

Men de frygter, at der muligvis kan være tale om en konspiration.

Det gør flere andre demokrater også. I alt 33 demokrater fra Repræsentanternes Hus har forlangt, at der igangsættes en efterforskning af ”et usædvanligt højt antal besøgsgrupper” 5. januar.

De peger blandt andet på, at der lige nu slet ikke er adgang for besøgende på grund af coronavirus, og at det kun er kongresmedlemmer, der kan tillade folk ude fra adgang.

- Gruppen, der angreb Capitol (Kongressen, red.), havde en usædvanligt detaljeret forståelse for bygningens indre, står der blandt andet i brevet.

TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer- Elster, siger, at det bliver enormt svært at vurdere, om man bevidst har hjulpet demonstranter.

- Meget af det handler om: Har man blot givet nogen en rundvisning, eller var man velvidende, at det var demonstranter, der ville storme Kongressen dagen efter?

Mirco Reimer-Elster peger på, at det netop er det, en kommende undersøgelse af forløbet skal være med til at belyse.

Vil fjerne kongresmedlemmer

Demokraten og krigsveteranen Mikie Sherrill fra New Jersey har taget den et skridt videre.

I en video på Facebook siger hun, at hun fra sin tid i militæret er trænet til at opdage mistænkelig adfærd.

Og hun anklager desuden direkte unavngivne kongresmedlemmer for at have taget Trump-støtter på "rekognoscering" – altså udforsket fjendtligt territorium.

- Jeg har tænkt mig at sørge for, at de (kongresmedlemmerne, red.) bliver holdt ansvarlige, og hvis nødvendigt også, at de ikke kommer til at sidde i Kongressen mere, siger Mikie Sherrill.

Men ifølge Mirco Reimer-Elster er republikanerne ikke enige i, at der er noget om det.

- Dem, der er implicerede, har selvfølgelig afvist, at de var involverede, siger han.

Republikaner trækker sig efter uro

Derrick Evans var lige blevet valgt til West Virginias parlament i en alder af blot 35 år.

Han blev taget i ed 14. december 2020 i Charleston, West Virginia. Onsdag 6. januar var han med til at storme Kongressen.

Han livestreamede sig selv, mens hans råbte: ”Vi tager landet tilbage!”

- Bare kom med tåregassen. Vi er ligeglade. Vi tager landet tilbage, uanset om du vil det eller ej, sagde han.

Og 9. januar var han allerede færdig på sin post som parlamentsmedlem, blot lidt over tre uger efter. Det meddelte han ifølge NBC News.

- Jeg tager fuldt ansvar for mine handlinger, og jeg fortryder enhver smerte og skam, jeg har bragt over min familie, mine venner, mine partifæller og West Virginias folk, lød det fra Derrick Evans.