Repræsentanternes Hus stemmer for rigsretssag mod Trump

Flertal i Repræsentanternes Hus for at stille præsidenten til ansvar for at opildne sine tilhængere til angreb på Kongressen.

Repræsentanternes Hus har vedtaget at stille præsident Donald Trump for en rigsret på grund af hans rolle i sidste onsdags voldelige optøjer i kongresbygningen.

- Han må væk. Han er en klar og akut fare for den nation, som vi alle elsker, sagde lederen af Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi.

Forslaget blev vedtaget med 232 stemmer for og 197 stemmer imod. Ti republikanske medlemmer stemte ja til forslaget sammen med alle medlemmer af Det Demokratiske Parti. Majoriteten af republikanerne stemte imod.

Anklagen mod Donald Trump bestĂĄr kun af et enkelt anklagepunkt: At han var med til at opildne de demonstranter, der angreb kongresbygningen og tvang den politiske godkendelse af Joe Bidens valgsejr til at blive udskudt.

Under angrebet på kongressen blev en politibetjent og en demonstrant dræbt, mens yderligere tre personer døde af andre grunde.

"Skyldig i at anstifte vold"

Ifølge anklageskriftet fra Repræsentanternes Hus ”opfordrede ”præsidenten demonstranterne til at storme Kongressen og gjorde sig dermed skyldig i at ”anstifte til vold mod USA’s øverste, politiske ledelse”.

Et citat fra det blot fire sider lange anklageskrift:

”Kort før den fælles kongressamling gik i gang, talte præsident Trump til en folkemængde i Washington. Der gentog han falske påstande om, at ”vi vandt valget, og vi vandt det med en jordskredssejr”. Han kom også med fuldt overlæg med påstande, som i denne sammenhæng opmuntrede til – og kunne forudses at ville resultere i – kriminel opførsel i Kongressen. Som for eksempel udtalelsen: ”Hvis I ikke slås som ind i Helvede, så ender I med ikke at have noget land længere.”

Anklageskriftet understreger, at alle dele af forløbet – lige fra Trumps tale til angrebet på Kongressen – er fuldt dokumenteret på TV og på sociale medier, og at der således ikke er nogen tvivl om handlingsforløbet.

"Det var et oprør"

En af de demokratiske politikere i Repræsentanternes Hus, der talte for en rigsretssag, kaldte angriberne af Kongressen ”forrædere” og ”indenlandske terrorister”, der ”handlede på ordre fra Donald Trump”.

- Det var ikke en protest. Det var et oprør, sagde Jim McGovern fra staten Massachusetts.

Flere republikanske medlemmer, blandt andre republikanernes leder Kevin McCarthy talte til gengæld imod en ny rigsretssag.

Kevin McCarthy lagde dog ikke skjul på, at han gav præsidenten ansvaret for det, som han kaldte ”den værste dag jeg har oplevet her i Kongressen”.

- Præsident bærer ansvaret for, at en oprørsk folkemængde onsdag angreb Kongressen. Så snart han så, hvad der foregik, skulle han have taget afstand fra flokken, sagde han. Han mente dog, at en rigsretssag ville være for drastisk en reaktion.

"Begyndte efter 19 minutter"

En anden republikaner, Jim Jordan, der er blandt Donald Trumps mest trofaste støtter, var mere uforsonlig. Han beskyldte demokraterne for konstant at forsøge at rejse rigsretssager mod Trump.

Han mindede om, at allerede den dag Donald Trump blev indsat – på et tidspunkt, hvor Trump kun havde været præsident i 19 minutter – udkom Washington Post med overskriften ”Kampagnen for at få præsident Trump for en rigsret er gået i gang”.

- Og nu, hvor der bare en er uge tilbage, prøver de stadig, sagde han.

Et splittet parti

Debatten viste, hvor splittet Det Republikanske Parti er i spørgsmålet om en rigsret.

Partiets ledere i Repræsentanternes Hus havde da også på forhånd opgivet at presse medlemmerne til at stemme imod en rigsretssag.

Inden afstemningen havde fem republikanere sagt offentligt, at de ville stemme for en rigsretssag. Blandt dem Liz Cheney, datter af tidligere vicepræsident Dick Cheney, der tilhører ledelsen af partiets gruppe i Repræsentanternes Hus.

- USA's præsident sammenkaldte denne pøbel, samlede den og antændte den flamme, der førte til angrebet. Aldrig nogensinde før har vi set en amerikansk præsident begå et større forræderi mod sit eget embede og mod sin ed om at beskytte forfatningen, har hun sagt som begrundelse for, at hun støtter en rigsretssag.

Hendes partifælle Tom McClintock kaldte til gengæld ideen om en rigsretssag mod en mand, der alligevel forlader sit embede om en uge, for en ”smålig og hævngerrig handling og en gratis omgang”.

Trump afviser anklagerne

Donald Trump selv afviste tirsdag, at der er basis for en rigsretssag. Han kaldte ordvalget i sin til demonstranterne for en uge siden ”fuldstændigt passende”.

- Dette svindelnummer med en rigsretssag er en fortsættelse af den største og mest ondskabsfulde heksejagt i vores lands historie, og det skaber enorm vrede og splittelse og smerte. Meget større, end folk nogensinde vil forstå, og det er meget farligt for USA, især på dette følsomme tidspunkt, sagde præsidenten, da han tirsdag var på besøg ved grænsen til Mexico for at bese en nybygget grænsemur.

Hans formulering om, at det er en ”fortsættelse af heksejagten” hentyder til, at han allerede en gang før er blevet stillet for en rigsret. Dengang lød anklagen på, at han havde misbrugt sin position til at lægge pres på Ukraines regering for at få den til at til at undersøge Joe Bidens søn.

Donald Trump bliver med dagens afgørelse den første præsident i USA's historie, der bliver stillet for en rigsret i to forskellige sager.

Senatet skal dømme

Begge gange rejst af et flertal i det demokratisk dominerede Repræsentanternes Hus.

Det er imidlertid Kongressens andet kammer – Senatet – der fungerer som dommer i en rigsretssag. Da den første rigsretssag skulle afgøres sidste år, erklærede et flertal præsidenten for ikke-skyldig.

Om det sker igen, vil tiden vise.

Det kræver to tredjedeles flertal i Senatet for at kende Donald Trump skyldig. Efter valget i november og det seneste valg i staten Georgia har demokraterne nu det snævrest mulige flertal i Senatet. De 100 senatorer fordeler sig med 50 på hver side, og i den situation får vicepræsident Kamala Harris den udslagsgivende stemme, der giver demokraterne flertal.

Men for at opnå to tredjedeles flertal for at kende Donald Trump skyldig, vil det kræve, at mindst 17 republikanske senatorer stemmer sammen med en enig demokratisk blok.