Udland

Pelosi om Trump: - Han er en klar og akut fare, han må væk

Netop nu debatterer amerikanske politikere, om de skal starte en ny rigsretssag mod Donald Trump efter sidste uges angreb på Kongressen.

Repræsentanternes Hus er tæt på en afstemning om, hvorvidt Donald Trump skal for en rigsretssag på grund af hans rolle i sidste onsdags voldelige optøjer i kongresbygningen i Washington D.C.

- Han må væk. Han er en klar og akut fare for den nation, som vi alle elsker, sagde lederen af Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, da hun åbnede den sidste debat, inden der skal stemmes.

Hun tilføjede, at beslutningen om at starte endnu en rigsretssag mod Donald Trump ”knuste hendes hjerte”, men at det var en nødvenlig beslutning.

På forhånd tegner der sig et flertal for rigsretssagen. Demokraterne har i forvejen flertal i Repræsentanternes Hus, og et antal republikanere ventes også at stemme for.

Republikansk splittelse

Republikanerne er så splittede i spørgsmålet, at partiets ledere i Repræsentanternes Hus på forhånd har opgivet at presse medlemmerne til samlet at stemme imod en rigsretssag.

Fem republikanere har allerede sagt offentligt, at de ville stemme for en rigsretssag. Blandt dem Liz Cheney, datter af tidligere vicepræsident Dick Cheney, der tilhører den absolutte topledelse af partiets gruppe i Repræsentanternes Hus.

Efter angrebet på Kongressen i sidste uge er sikkerheden blevet optrappet markant. Her hviler soldater fra Nationalgarden sig i en af kongresbygningens sale

- USA's præsident sammenkaldte denne pøbel, samlede den og antændte den flamme, der førte til angrebet. Aldrig nogensinde før har vi set en amerikansk præsident begå et større forræderi mod sit eget embede og mod sin ed om at beskytte forfatningen, har hun sagt som begrundelse for, at hun støtter en rigsretssag.

"Et svindelnummer"

Donald Trump selv afviste tirsdag, at der er basis for en rigsretssag. Han kaldte ordvalget i sin tale til demonstranterne for en uge siden ”fuldstændigt passende”.

- Dette svindelnummer med en rigsretssag er en fortsættelse af den største og mest ondskabsfulde heksejagt i vores lands historie, og det skaber enorm vrede og splittelse og smerte. Meget større, end folk nogensinde vil forstå, og det er meget farligt for USA, især på dette følsomme tidspunkt, sagde præsidenten, da han tirsdag var på besøg ved grænsen til Mexico for at bese en nybygget grænsemur.

Anklagen mod Donald Trump består kun af et enkelt anklagepunkt: Nemlig at han var med til at opildne de demonstranter, der angreb kongresbygningen og tvang den politiske godkendelse af Joe Bidens valgsejr til at blive udskudt.

Under angrebet på kongressen blev en politibetjent og en demonstrant dræbt, mens yderligere tre personer døde af andre grunde.

Ifølge anklageskriftet fra Repræsentanternes Hus ”opfordrede ”præsidenten demonstranterne til at storme Kongressen og gjorde sig dermed skyldig i at ”anstifte til vold mod USA’s øverste, politiske ledelse”.

Et citat fra det blot fire sider lange anklageskrift:

- Kort før den fælles kongressamling gik i gang, talte præsident Trump til en folkemængde i Washington. Der gentog han falske påstande om, at ”vi vandt valget, og vi vandt det med en jordskredssejr”. Han kom også med fuldt overlæg med påstande, som i denne sammenhæng opmuntrede til – og kunne forudses at ville resultere i – kriminel opførsel i Kongressen. Som for eksempel udtalelsen: ”Hvis I ikke slås som ind i Helvede, så ender I med ikke at have noget land længere, står der blandt andet.

Anklageskriftet understreger, at alle dele af forløbet – lige fra Trumps tale til angrebet på Kongressen – er fuldt dokumenteret på TV og på sociale medier, og at der således ikke er nogen tvivl om handlingsforløbet.

Repræsentanternes Hus ventes at stemme om man skal starte en rigsretssag mellem klokken

Trump var skyld i scenerne her, lyder det i anklagerne.