USA VALG

OVERBLIK: Sådan forløber en eventuel rigsretssag mod Trump

For anden gang i sit præsidentembede risikerer Donald Trump at blive stillet for en rigsret. Her kan du se, hvordan en rigsret i USA forløber.

Natten til onsdag dansk tid har et flertal i Repræsentanternes Hus stemt for at opfordre vicepræsident Mike Pence til at stå i spidsen for at fjerne Donald Trump fra præsidentposten.

De mener, at præsidenten er medskyldig i, at kongresbygningen i Washington D.C. for en uge siden blev stormet af vrede Trump-tilhængere.

Vicepræsident Mike Pence har dog på forhånd afvist at fjerne Trump fra magten.

Derfor ventes Repræsentanternes Hus allerede i eftermiddag dansk tid igen at mødes for at diskutere og måske stemme om at anlægge en rigsretssag imod præsident Trump

Her følger et overblik over, hvordan en rigsretssag fungerer:​

* Udtrykket "rigsretssag" forstås anderledes i USA end i Danmark. På engelsk hedder det "impeachment", og i USA er det politikere, der dømmer, ikke dommere og jurister.

* Den amerikanske forfatning tillader Kongressen at fjerne en præsident fra embedet, hvis denne har begået "alvorlig kriminalitet": for eksempel forræderi, bestikkelse eller kriminalitet knyttet til misbrug af politisk magt.

* Begge Kongressens kamre deltager i en rigsretssag:

* I Repræsentanternes Hus skal et simpelt flertal rejse en eller flere anklager. Her har Demokraterne i øjeblikket flertallet.

* Senatet bliver derefter skueplads for selve rigsretssagen. Chefdommeren ved højesteretten skal lede processen.

* De 100 senatorer fungerer som et nævningeting, mens udvalgte medlemmer af Repræsentanternes Hus er anklagere i sagen.

* Der kræves mindst 67 stemmer i Senatet for en domfældelse. Hvert parti har efter senatsvalget i Georgia 50 senatorer, hvormed det er den siddende vicepræsident, der afgør afstemninger, hvor der er stemmelighed. Fra 20. januar er vicepræsidenten i USA demokraten Kamala Harris.

Donald Trump har en uge tilbage i Det Hvide Hus, før Joe Biden overtager posten 20. januar.

Kilder: The New York Times, CNN, NTB.