Frygt for muteret virus – nu skal tusindvis af hollændere testes

Et udbrud af den smitsomme britiske coronavariant i Holland skaber frygt for en ny coronabølge.

I denne uge lander et usædvanligt brev i postkassen hos 60.000 hollændere i kommunen Lansingerland nord for Rotterdam. For efter et udbrud af den britiske coronavariant B.1.1.7 på en af kommunens skoler indkaldes alle borgere over to år nu til test for corona – og det er første gang, at en så omfattende teststrategi afprøves i Holland.

Det er frivilligt, om man vil lade sig teste, men de hollandske myndigheder håber på, at man ved hjælp af strategien kan inddæmme smitten, før det er for sent.

- Vi kaster et net udover Lansingerland for at fange så mange tilfælde, som muligt, sagde Saskia Baas, direktør i den hollandske sundhedsstyrelse GGD, tidligere på ugen.

Største udbrud i Holland

Udbruddet, der har vakt stor opsigt i Holland, kan spores tilbage til en skole i byen Bergschenhoek i december. Her viste en stikprøve, at to personer med forbindelse til skolen var smittet med den britiske variant.

Alle lærere, elever og forældre blev opfordret til at lade sig teste og ud af knap 75 positive prøvesvar, er 30 personer konstateret smittet med den britiske variant.

Det er det største konstaterede udbrud af den nye variant i Holland, hvor man i skrivende stund har fundet 50 tilfælde.

Minister advarer

Ifølge den hollandske sundhedsminister, Hugo de Jonge, vil den britiske coronavariant sandsynligvis blive den dominerende i Holland, da den har potentiale til lynhurtigt at sprede sig i samfundet. I øjeblikket findes den britiske variant kun i et par procent af de samlede positive prøver, men ifølge De Jonge kan det billede hurtigt ændre sig.

- Enhver, der hører de dramatiske fortællinger og ser billederne fra London, ved, at det meget hurtigt kan blive meget værre, sagde ministeren tidligere på ugen.

Samtidig blev det meldt ud, at man i de kommende uger også vil begynde teste alle borgere i andre udvalgte kommuner for at få et overblik over udbredelsen af både den britiske og den sydafrikanske coronavariant i Holland.

Forhindring af ny bølge

Området omkring Rotterdam har siden pandemiens begyndelse været hårdt ramt af corona, og man har især kæmpet med større udbrud på flere plejehjem. Derfor sætter man nu alt ind på at bremse smitten for at undgå en ny bølge, sagde borgmesteren i Lansingerland, Pieter van de Stadt, mandag på en pressekonference:

- Vi kan ikke klare et udbrud af den britiske variant oveni (den nuværende smitte, red.). Derfor foretrækker vi at gribe ind nu, snarere end for sent eller med for lille en indsats.

I Storbritannien spreder den nye coronavariant sig med rekordhøje smittetal og travlhed på landets hospitaler til følge. Og netop på grund af frygten for det britiske scenarie forlængede Holland tidligere på ugen den omfattende nedlukning af samfundet, som blev indført i midten af december.

Det betyder, at alle ikke-essentielle butikker, caféer, restauranter, skoler og børnehaver foreløbig skal holde lukket til 9. februar. Derudover frarådes alle udlandsrejser indtil udgangen af marts.

Bekymringer i grænselandet

Udbruddet af den britiske variant i Lansingerland har også vakt opmærksomhed i nabolandet Belgien. Her er der i øjeblikket færre restriktioner end i Holland – det er blandt andet muligt at shoppe i butikkerne og sende sine børn i skole og institution.

I den belgiske grænseby Kinrooi frygter man derfor, at det er et spørgsmål om tid, før den britiske coronavariant begynder at sprede sig her.

Hver dag krydser mange hollændere grænsen for at arbejde og gå i skole i byen, og myndighederne har derfor tilbudt kommunen kviktests – men det er ifølge borgmesteren omsonst, for der er ikke personale til at udføre dem.

Mutationen i Europa

Ser man på udbredelsen af den britiske variant i resten af Europa, findes den stadig i langt flere prøver i Storbritannien end på kontinentet.

Men Danmark er det land der, efter briterne, der i øjeblikket finder flest prøver med mutationen efterfulgt af Portugal og Holland.

På den baggrund forlængede Danmark onsdag de nuværende restriktioner frem til 7. februar og skærper fremover smitteopsporingsindsatsen.