Chokeret Rufus Gifford kalder angreb på Kongressen for et kupforsøg – og det er "kun begyndelsen"

Den tidligere amerikanske ambassadør kalder oprørerne for "indenlandske terrorister", der i deres blodrus var ude efter at tage gidsler.

Da bevæbnede oprørere stormede Capitol Hill og brød ind i de allerhelligste haller af Kongressen sidste onsdag, sad Rufus Gifford i sit hjem i Nantucket, Massachusetts og fulgte begivenhederne med dyb forfærdelse.

De var blodtørstige, da de stormede Kongressen

Rufus Gifford, vicekampagneleder for Joe Biden, til TV 2

Nu, en uge senere, er den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark og nuværende vicekampagneleder for Joe Biden stadig synligt rystet, da han taler med TV 2 om de voldsomme optøjer.

- Som amerikaner er det fuldstændig hjerteskærende at overvære, siger han i magasinet 'Lippert' på TV 2 NEWS.

Han er ikke i tvivl om, at angrebet mod kongresbygningen var et kupforsøg, som den siddende præsident, Donald Trump, og andre højtstående republikanske politikere havde opildnet til.

- Det her var et forsøg på et kup og på at vælte et frit, retfærdigt og afgørende valg, konstaterer han harmdirrende og uddyber:

- Folk møder jo ikke bare op af sig selv i D.C. med molotovcocktails og semiatomatiske rifler. Det skal der nøje planlægning til, som højst sandsynligt er foregået i mindre militsgrupper.

Kun begyndelsen

Rufus Gifford er bange for, at USA stadig ikke har set det sidste til de voldelige Trump-tilhængere, der med demokratens egne ord er "indenlandske terrorister".

- De var blodtørstige, da de stormede Kongressen. Nogen ville tage vores kongresmedlemmer som gidsler – eller det, der er værre.

Forbundspolitiet FBI meddelte tirsdag, at bureauet nu har åbnet over 170 kriminalsager, og at det "kun er toppen af isbjerget". Derudover er mindst 25 er sigtet efter terrorparagraffen.

- Det, vi ser nu, er kun begyndelsen. Der vil komme mange flere anholdelser i den kommende tid, når vi får kortlagt, hvordan dette kupforsøg i virkeligheden blev udført, mener Rufus Gifford.

Fem personer er omkommet som følge af angrebet på Kongressen.

Skærpet sikkerhed

Sikkerheden er også blevet kraftigt skærpet frem mod indsættelsesceremonien på onsdag i næste uge.

Nationalgarden har blandt andet planlagt at indsætte op mod 15.000 gardere i dagene omkring indsættelsen, ligesom præsidentens private sikkerhedsvagter, Secret Service, også skalerer deres bemanding op.

Den tiltrædende præsident Biden tager disser trusler meget seriøst

Rufus Gifford

De demokratiske kongresmedlemmer er blevet briefet om tre konkrete demonstrationer, som sikkerhedsmyndighederne frygter kan eskalere voldeligt.

Så frygter Rufus Gifford for sin chefs liv, nu han ikke mener, at urolighederne er ovre?

- Den tiltrædende præsident Biden tager disse trusler meget seriøst, og hele vores hold arbejder hårdt for at sikre, at vi ikke igen kommer til at se den slags voldelige handlinger, som vi så sidste onsdag, siger han og understreger, at han har fuld tillid til beskyttelsen fra Secret Service.

En vrede blandt folket

Under valgkampen gjorde Rufus Gifford og resten af Joe Bidens kampagnestab meget ud af at iscenesætte demokraten som nationens store heler: Manden, der skal samle et splittet land.

Den opgave kommer til at tage tid, erkender Gifford over for TV 2.

- At hele dette land kommer ikke til at ske den første dag, den første uge, de første 100 dage eller de første to år af Bidens præsidentembede, siger han.

Kampagnelederen mener, at Biden vil prøve at lukke den dybe, politiske kløft gennem lovgivning, som et bredt flertal af amerikanerne har brug for.

Joe Biden indsættes som USA's 46. præsident finder sted 20. januar.

Hele interviewet med Rufus Gifford kan ses på TV 2 NEWS onsdag aften klokken 18.20 eller på TV 2 PLAY.